Η Κρίσιμη Καμπή στη Μέση Ανατολή: Ο Θάνατος του Χασάν Νασράλα και οι Επιπτώσεις για το Ιράν και το Ισραήλ


Η εξόντωση του ηγέτη της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, σε προάστιο του Νότιου Λιβάνου από ισραηλινές δυνάμεις καταδεικνύει μία πρωτοφανή ήττα του «άξονα της Αντίστασης» στη Μέση Ανατολή. Ο θάνατός του σηματοδοτεί την απώλεια του «προκεχωρημένου» φυλακίου της Χεζμπολάχ για το Ιράν, το οποίο τώρα βρίσκεται σε άμεση αντιπαράθεση με το Ισραήλ.

Έπειτα από αυτήν την εξέλιξη, το βλέμμα της διεθνούς κοινότητας στρέφεται στις κινήσεις των ιρανικών αρχών. Το Ιράν αντιμετωπίζει περιορισμένες επιλογές και είναι υπό πίεση να αποφασίσει αν θα καταδικάσει την ισραηλινή ενέργεια ή θα καλέσει άλλες δυνάμεις να αναλάβουν δράση, κάτι που θα μπορούσε να έβλαπτε την αξιοπιστία του.

Σε ανάλυση του Πάτρικ Γουίντουρ στο βρετανικό Guardian, σημειώνεται ότι ο Χαμενεΐ σε παρόμοιες προκλήσεις έχει επιδείξει ρεαλισμό. Αυτό μπορεί να οδηγήσει το Ιράν να προτείνει στη Χεζμπολάχ να αποδεχθεί μια εκεχειρία, παρά τις σοβαρές απώλειές της. Εναλλακτικά, το Ιράν θα μπορούσε να προχωρήσει σε στρατιωτικά αντίποινα εναντίον του Ισραήλ, μια απόφαση που θα εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους, αφού ο ισραηλινός στρατός έχει αποδείξει τη δύναμή του.

Στον νέο πρόεδρο Μασούντ Πεζεσκιάν, ο οποίος εξελέγη προκειμένου να επαναφέρει τις οικονομικές σχέσεις με τη Δύση, η δολοφονία του Νασράλα έρχεται σε μια πολύ δύσκολη στιγμή. Ο υπουργός Εξωτερικών, Σαΐντ Αράκτσι, είχε μόλις ολοκληρώσει σειρά επαφών στη Νέα Υόρκη για την αποκατάσταση της πυρηνικής συμφωνίας του 2015. Η νέα κατάσταση περιπλέκει ακόμα περισσότερο τη θέση των μεταρρυθμιστών στο Ιράν.

Η δολοφονία του Νασράλα καθιστά σίγουρα πιο περίπλοκη την κατάσταση στη Μέση Ανατολή και επιδεινώνει τη δυσπιστία μεταξύ Ιράν και ΗΠΑ. Οι ΗΠΑ πλέον φαίνεται να χάνουν τον έλεγχο της κατάστασης, γεγονός που καθιστά τις εξελίξεις ανάμεσα στο Ιράν και το Ισραήλ ακόμα πιο αβέβαιες.

Εάν οι πληροφορίες επιβεβαιωθούν ότι το Ισραήλ έχει αρχίσει χερσαίες επιχειρήσεις στο Λίβανο, αυτό θα μπορούσε να σημάνει περαιτέρω κλιμάκωση της έντασης. Η κατάσταση πλέον είναι στα χέρια των Αγιατολάχ και του Νετανιάχου, με τις προοπτικές να διαγράφονται δυσοίωνες.

Πηγή: newsbeast.gr