Τουρκία και η Αίγυπτος διαβουλεύονται εδώ και καιρό με στόχο την υπογραφή μιας νέας συμφωνίας σε επίπεδο πληροφοριών, κάτι το οποίο είχε αναφερθεί τόσο από τον Ταγίπ Ερντογάν όσο και από τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σύμφωνα με την τουρκική φιλοκυβερνητική εφημερίδα Yeni Safak. Βέβαια, το γεγονός ότι η Τουρκία παρακολουθεί τις κινήσεις του Αιγυπτιακού Στρατού, μάλλον διαψεύδει αυτή την προπαγάνδα.

– Advertisement –

Ο Αντιναύαρχος ε.α., A. D. Kutluk, τόνισε σε δηλώσεις του ότι μια ενδεχόμενη συμφωνία μεταξύ Τουρκίας – Αιγύπτου θα ανοίξει μια νέα σελίδα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, υπογραμμίζοντας ότι είναι γνωστό πως οι δυο χώρες συνομιλούν για την επίτευξή της. Πρόσθεσε ότι αν υπάρξει τελικά συμφωνία, οι άλλες χώρες θα υποβαθμισθούν (σ.σ Ελλάδα), σχολιάζοντας πως η Τουρκία ακόμη διαθέτει αυτή τη δυνατότητα, ενώ και η Αίγυπτος θα ωφεληθεί.

Εν τω μεταξύ, αμείωτη παραμένει η τουρκική στρατιωτική δραστηριότητα στην βόρεια Αφρική, όπου πλέον επιχειρούν και αεροπλάνα επιτηρήσεως και εγκαίρου προειδοποιήσεως τα οποία παρακολουθούν τις κινήσεις του αιγυπτιακού στρατού.

ΔΙΑΒΑΖΕΤΑΙ ΤΩΡΑ Οι Τούρκοι λένε πως «έσωσαν τη Σμύρνη και την Ανατολία από την ελληνική καταπίεση» και ζητούν «απελευθέρωση» των Δωδεκανήσων (video)
Χαρακτηριστική είναι η ανάρτηση της ειδησεογραφικής ιστοσελίδας «Bulgarian Military», η οποία επικαλείται και πληροφορίες της ιταλικής ιστοσελίδας «Itamil Radar», σύμφωνα με την οποία τουρκικό κατασκοπευτικό αεροσκάφος τύπου Boeing E-7T, αφού απογειώθηκε από την τουρκική αεροπορική βάση του Ικονίου, πραγματοποίησε πτήσεις στην περιοχή μεταξύ της Τρίπολης και της Μισράτα, κατά τις οποίες κατέγραφε τις προετοιμασίες της 2ης Μηχανοκίνητης Μεραρχίας Πεζικού του αιγυπτιακού στρατού.

Το αεροσκάφος αυτό (με αριθμό αναγνωρίσεως: 002-13 και διακριτικό κλήσεως: TURAF27) πραγματοποίησε μεν αποστολή αναγώρισης στην περιοχή του FIR της Τρίπολης, αλλά εκτός του εναέριου χώρου της Λιβύης, δηλαδή πετούσε πάνω από την θάλασσα. Η μεγάλη διάρκεια πτήσεως, θεωρείται ένδειξη των προθέσεων της Αγκύρας στην Λιβύη. Η καταγραφή θέσεων και μετακινήσεων στρατιωτικών δυνάμεων στο έδαφος, θα μπορούσε να είναι μέρος της προετοιμασίας για πολεμική εμπλοκή.

Σύμφωνα με αναφορές των τοπικών ΜΜΕ, ο αιγυπτιακός στρατός βρίσκεται σε μια φάση αυξημένης στρατιωτικής ετοιμότητας, ελέγχοντας την κατάσταση τόσο στο μέτωπο της Σύρτης όσο και στο μέτωπο της ανατολικής Μεσογείου. Η διασπορά τουρκικών ναυτικών μονάδων επιφανείας καθώς και υποβρυχίων, λόγω της αντιπαράθεσης της Αγκύρας με την Ελλάδα, έχει θέσει σε επιφυλακή το Γενικό Επιτελείο της Αιγύπτου, το οποίο παρακολουθεί όλη την κατάσταση με μεγάλη προσοχή.

– διαφ. –

Επίσης, γίνεται αναφορά στην άφιξη μεταφορικού, τουρκικού αεροσκάφους στην Λιβύη, γεγονός που αποδεικνύει ότι συνεχίζεται σε καθημερινή βάση, η μεταφορά όπλων, πυρομαχικών και μισθοφόρων, από την Τουρκία στην εμπόλεμη χώρα. Το συγκεκριμένο αεροσκάφος της τουρκικής αεροπορίας ονομάζεται Atlas και είναι τύπου Airbus A400M προσγειώθηκε προχθές στις 07:30 το πρωί, στην Μιράτα, προερχόμενο από την Κωνσταντινούπολη.

Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, η Τουρκία έχει αποσύρει ορισμένες από τις δυνάμεις της από το Ιράκ και τις έχει μετακινήσει στο εσωτερικό της χώρας, πιθανότατα προετοιμάζοντας μια μεγάλης κλίμακας στρατιωτική επίθεση στην Σύρτη, την ίδια ώρα που κλιμακώνεται η κρίση με την Ελλάδα στην ανατολική Μεσόγειο.

Πηγή: «ΕΣΤΙΑ»

– διαφ –

Πηγή: europost.gr