«Σταδιακή Υποχώρηση της Δραστηριότητας του SARS-CoV2 και Χαμηλά Επίπεδα Γρίπης την Εβδομάδα 9-15 Σεπτεμβρίου»


Σύμφωνα με την επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ για την περίοδο 9-15 Σεπτεμβρίου, παρατηρείται σταδιακή υποχώρηση της αυξημένης δραστηριότητας του SARS-CoV-2, που είχε παρατηρηθεί το καλοκαίρι. Η θετικότητα στα ελεγχθέντα δείγματα παρέμεινε στα ίδια επίπεδα σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα, όπως και οι νέες εισαγωγές, οι διασωληνώσεις και οι θάνατοι από Covid-19.

Τα δεδομένα αποκαλύπτουν ότι καταγράφηκαν 595 νέες εισαγωγές, σε σταθερά επίπεδα συγκριτικά με την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ ο μέσος εβδομαδιαίος αριθμός νέων εισαγωγών παλαιότερων τεσσάρων εβδομάδων ανήλθε σε 713. Ο αριθμός των διασωληνώσεων ήταν οκτώ, με τον μέσο όρο των προηγούμενων εβδομάδων να φτάνει τις 12 διασωληνώσεις. Επί του παρόντος, 25 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, ενώ σημειώθηκαν 23 θάνατοι, με τον μέσο εβδομαδιαίο όρο τους στις προηγούμενες εβδομάδες να είναι 38.

Αξιοσημείωτο είναι ότι το στέλεχος ΒΑ.2.86 έχει γίνει κυρίαρχο, αλλά δεν συσχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο σοβαρής νόσου. Παράλληλα, από την επιτήρηση του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα, έχουν παρατηρηθεί συνολικά χαμηλότερα επίπεδα ιού σε σχέση με το περσινό καλοκαίρι, με την κυκλοφορία του SARS-CoV-2 να μειώνεται σε εννέα από τις δέκα περιοχές που εξετάστηκαν.

Στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, όπως οι ηλικιωμένοι και τα άτομα με υποκείμενα νοσήματα, συστήνεται η αυστηρή τήρηση των μετρητικών προληπτικών μέτρων και η άμεση αναζήτηση ιατρικής βοήθειας αν παρουσιαστούν συμπτώματα. Η σύσταση για τον γενικό πληθυσμό είναι η περιορισμένη επαφή με άτομα που ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες.

Όσον αφορά τη γρίπη, η θετικότητα παραμένει σε πολύ χαμηλά επίπεδα, με την ανίχνευση σποραδικών θετικών δειγμάτων. Δεν έχουν καταγραφεί νέα σοβαρά κρούσματα ή θάνατοι από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη. Για τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό (RSV), δεν έχει ανευρεθεί κανένα θετικό δείγμα ούτε στην κοινότητα ούτε στα νοσοκομεία.

Πηγή: newsbeast.gr