Ο κορωνοϊός συνεχίζει να επελαύνει στη χώρα μας, με τα κρούσματα κάθε μέρα να είναι πολλά, και τους θανάτους να είναι δεκάδες, ενώ οι διασωληνωμένοι όλο και αυξάνονται, με τα υψηλά νούμερα να αναμένεται να μας πάνε μέχρι τα Χριστούγεννα.

Νέα μέτρα είναι στο τραπέζι, με τις συζητήσεις να εκτιμάται πως θα κορυφωθούν εντός των επόμενων ημερών. Όλα αυτά, ενώ το Σάββατο ανακοινώθηκαν άλλα 6.154 κρούσματα με 70 νεκρούς και 530 διασωληνωμένους.

Μια σκέψη είναι η εφαρμογή το να εφαρμοστεί στην εστίαση και την ψυχαγωγία το μοντέλο των σούπερ μάρκετ. Δηλαδή πρόβλεψη για πελάτη ανά τετραγωνικό.

Επίσης υπάρχει σκέψη και για επαναφορά της τηλεργασίας, ωστόσο υπάρχουν αντιρρήσεις από το Υπουργείο Εργασίας.

Συζητείται επίσης το κλιμακωτό ωράριο προσέλευσης στο δημόσιο, μέτρο το οποίο σημειώνεται πως έχει τις περισσότερες πιθανότητες να εφαρμοστεί.

Τέλος, οι ειδικοί προτείνουν τη χρήση μάσκας και σε εξωτερικούς χώρους αλλά και εφαρμογή διπλής μάσκας στα ΜΜΜ.

Γώγος: Μέτρα ακόμα και Ολλανδίας
Μιλώντας επίσης στον ΣΚΑΪ, ο καθηγητής Παθολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών και μέλος της επιτροπής των Ειδικών, Χαράλαμπος Γώγος, ανέφερε πως δεν θα έπρεπε να αποκλείσουμε μέτρα ακόμα και σαν αυτά της Ολλανδίας, που εφαρμόζει ξανά μερικό lockdown.

«Είδατε ευρωπαικές χώρες που είναι σαν κι εμάς περίπου, η Ολλανδία, ίσως και το Βέλγιο στη συνέχεια. Δείγμα είναι η κοινή λογική» είπε τονίζοντας πως εάν ένα μέτρο που εφαρμόζεται τώρα δεν αποδίδει πρέπει να πάμε στο επόμενο.

«Δεν έχουμε και πολλά μέτρα διαχείρισης του κορονοϊού» υποστήριξε, λέγοντας ωστόσο πως ένα γενικό ockdown ανέφερε δεν μπορεί να βοηθήσει την κατάσταση εν προκειμένω.

«Αυτή τη στιγμή υπάρχει πάρα πολύ μεγάλη διασπορά. Μπορεί η θετικότητα να είναι στο 1,5% αλλά μετράμε τεράστιες μάζες πληθυσμού» είπε συγκεκριμένα ο καθηγητής. Κάτι που όπως είπε, φαίνεται και από την πίεση στο σύστημα Υγείας.

Χριστούγεννα «2G»
Το σίγουρο είναι πάντως πως ενάμιση μήνα πριν τις Εορτές των Χριστουγέννων όλα τα σενάρια έχουν πέσει στο τραπέζι.

«Οι περιορισμού που υφίστανται τώρα δεν αναμένει κανείς να αρθούν τα Χριστούγεννα αλλά δεν βλέπω την ανάγκη κάποιας ιδιαίτερης διαφοροποίησης. Επαναλαμβάνω τα μέτρα θα αφορούν κυρίως τους ανεμβολίαστους όπως κάνουμε και τώρα. Θέλουμε εκείνους κυρίως να προστατεύσουμε», είπε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας

Στο τραπέζι των αποφάσεων έχει πέσει και το ακραίο σενάριο με την κωδική ονομασία «Χριστούγεννα 2G» που προβλέπει πλήρες μπλόκο των ανεμβολίαστων και ήδη εξετάζεται στην Αυστρία.

Τα σενάρια λένε πως αυτό θα γίνει αν γίνει ακόμα χειρότερη η κατάσταση. Οι ειδικοί πάντως υποστηρίζουν πως μέχρι τα Χριστούγεννα θα συνεχίζει το ΕΣΥ.

Με όλους τους τρόπους πάντως τα κυβερνητικά στελέχη διαμηνύουν πως δε θα υπάρξει γενικό lockdown.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο GOOGLE NEWS


Πηγή: europost.gr