Συνεχίζεται το «αντάρτικο» των δικαστών των πρωτοβάθμιων δικαστηρίων απέναντι στις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης για τα αναδρομικά των συνταξιούχων, καθώς προστίθεται άλλη μία απόφαση που επιδικάζει την επιστροφή δώρων και μάλιστα με τόκο.

Σύμφωνα με την υπ’ αριθμόν 1379/2021 απόφασή του, το 7ο Μονομελές Τμήμα του Πρωτοδικείου Αθηνών έκρινε ότι σε 50 συνταξιούχους που κατέθεσαν ομαδική αγωγή θα πρέπει να επιστραφούν αναδρομικά που αντιστοιχούν στις περικοπές των εορτών Χριστουγέννων και Πάσχα και του επιδόματος αδείας για το διάστημα από τις 11 Ιουνίου 2015 έως και τις 11 Μαΐου 2016, ήτοι 950 ευρώ στον καθένα από αυτούς αλλά και νομιμοτόκως, με το προβλεπόμενο επιτόκιο που ανέρχεται σε 6%.

Η απόφαση αυτή, όπως και πλειάδα άλλων ανάλογων, οι οποίες εφαρμόζουν κατά γράμμα την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, έρχεται σε διάσταση με όσα αυθαίρετα εφάρμοσε η κυβέρνηση από το καλοκαίρι και έπειτα. Ειδικότερα, τον Απρίλιο του 2020 το ανώτατο δικαστήριο αποφάσισε ότι θα πρέπει να επιστραφούν σε περίπου 2.500.000 συνταξιούχους συνολικά 3,9 δισ. ευρώ!

Πρόκειται για αναδρομικά που αντιστοιχούν στις περικοπές σε κύριες, επικουρικές συντάξεις και δώρα για το 11μηνο που μεσολαβεί ανάμεσα στην προηγούμενη απόφαση του ΣτΕ (Ιούνιος 2015), που έκρινε ως αντισυνταγματικές τις περικοπές των νόμων 4051 και 4093 του 2012, και την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου (Μάιος 2016), ο οποίος κρίθηκε ότι εναρμονίζει την ασφαλιστική νομοθεσία με το Σύνταγμα.

Δυσάρεστες εκπλήξεις
Τον Ιούλιο του 2020 ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε την επιστροφή αναδρομικών σε όλους, όμως η συνέχεια έκρυβε δυσάρεστες εκπλήξεις: η κυβέρνηση «ψαλίδισε» το ποσό σε 1,4 δισ. ευρώ, δίνοντας αναδρομικά μόνο για τις περικοπές στις κύριες συντάξεις, σε λίγο περισσότερους από 1.000.000 συνταξιούχους, συμπεριλαμβανομένων και των κληρονόμων θανόντων για τους οποίους η διαδικασία επιστροφής δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί.

Παρ’ όλα αυτά τα δικαστήρια επιμένουν να εκθέτουν την κυβέρνηση. Πέρα από την πλέον πρόσφατη απόφαση είχαν ακολουθήσει και άλλες, όπως αυτές που δημοσίευσε κατ’ αποκλειστικότητα η εφημερίδα «δημοκρατία» στο φύλλο της Κυριακής 7 Φεβρουαρίου 2021, όπου και πάλι το Πρωτοδικείο Αθηνών σε τρεις ξεχωριστές υποθέσεις είχε επιδικάσει αναδρομικά, όχι μόνο για τις περικοπές στις κύριες συντάξεις αλλά και σε επικουρικές και δώρα.

Αυτό το κλίμα που διαμορφώνεται, έστω και αν είναι πρωτοβάθμιο επίπεδο, θα διαδραματίσει ιδιαίτερο ρόλο και στη νέα απόφαση που κλήθηκε να λάβει το Συμβούλιο της Επικρατείας, καθώς στις 15 Ιανουαρίου 2021 επιδικάστηκε η αίτηση ακύρωσης που κατέθεσαν το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων, άλλες συνταξιουχικές οργανώσεις και μεμονωμένα άτομα, κατά των υπουργικών αποφάσεων μέσω των οποίων ψαλιδίστηκαν τα αναδρομικά κατά 2,5 δισ. ευρώ.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο GOOGLE NEWS


Πηγή: europost.gr