Για την πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα μας μίλησε ο καθηγητής Μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος – Τόνισε πως, υπάρχει πολιτική απόφαση σε όλη την Ευρώπη να σταματήσουν οι περιορισμοί όσο είναι δυνατόν, ωστόσο αυτό ενέχει μεγάλο υγειονομικό κίνδυνο – Τι είπε για τον μεγάλο αριθμό θανάτων που ανακοινώνει καθημερινά ο ΕΟΔΥ;

Την ανησυχία του για την παρατεταμένη καταγραφή θανάτων σε υψηλά επίπεδα εξέφρασε ο καθηγητής Βατόπουλος!

Σύμφωνα με τον ίδιο: «Η κατάσταση με τους θανάτους που καταγράφονται καθημερινά λόγω επιπλοκών από τον Covid είναι ανησυχητική. Θα πρέπει να μελετηθεί σοβαρά το θέμα για να δούμε που οφείλετε. Ίσως μεταξύ των παραγόντων που θα πρέπει να εξετασθούν είναι η κόπωση του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού και η συνεχόμενη πίεση που δέχεται όλο αυτό το διάστημα το ΕΣΥ. Είναι σαν να έχουμε πόλεμο και επί τρία χρόνια να μάχονται οι ίδιοι».

Επιπλέον, ο καθηγητής Μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος εξέφρασε την βεβαιότητα ότι θα υπάρξουν και άλλα πανδημικά κύματα του κορωνοϊού. Σύμφωνα με όσα ανέφερε το βασικό θέμα για τα επόμενα κύματα είναι πόσο θανατηφόρα θα είναι, κάτι που εκ των προτέρων δεν μπορεί να προβλεφθεί.

Σε σχέση με τους σκληρούς δείκτες τόνισε ότι δε θα παραμείνουν για πολύ καιρό ακόμα σε υψηλά επίπεδα, «αυτό όμως δε σημαίνει ότι ήρθε το τέλος της πανδημίας», συμπλήρωσε.

Σχετικά με το τι μέλλει γενέσθαι τις Απόκριες υπογράμμισε: «Η κοινωνία για τρία χρόνια τώρα είναι με περιορισμούς. Αντιλαμβάνομαι ότι υπάρχει πολιτική απόφαση σε ευρωπαϊκό επίπεδο να αρθούν οι περιορισμοί. Αυτό βέβαια θα αποτελέσει μια πολύ δύσκολη εξίσωση. Σε ό,τι αποφασίζουμε θα πρέπει να λαμβάνουμε υπ’ όψη μας τον αντίκτυπο που θα έχει στο σύστημα υγεία αλλά και στην κοινωνία και οικονομία. Αυτό ισχύει για τις αποφάσεις που θα ληφθούν για τις Απόκριες».

Τέλος έκανε γνωστό ότι σήμερα Τετάρτη (9/2) θα συνεδριάσει εκ νέου η Επιτροπή των Ειδικών. Αν και ο καθηγητής δεν θέλησε να αναφερθεί στα θέματα που θα συζητηθούν, έγκυρες πληροφορίες θέλουν σήμερα να πέφτουν στο τραπέζι ζητήματα που αφορούν την χαλάρωση των μέτρων, τα γήπεδα, πώς θα κάνουμε Απόκριες και Πάσχα.

Πηγή: europost.gr