Για την πορεία των κρουσμάτων αλλά και την παράταση του lockdown μίλησε ο Νίκος Θωμαίδης, καθηγητής αναλυτική Χημείας του ΕΚΠΑ.

Ο κ. Θωμαΐδης αρχικά υποστήριξε ότι οι χαμηλές θερμοκρασίες και το ψύχος ευνοούν τη μετάδοση καθώς ο κόσμος παραμένει σε εσωτερικούς χώρους. Σε ό,τι αφορά την πορεία των κρουσμάτων κορωνοϊού ο καθηγητής σημείωσε ότι «εμείς έχουμε κάνει ανάλυση μέχρι και την Πέμπτη. Έως την Πέμπτη το ιικό φορτίο και η συγκέντρωση του ιού στα λύματα δεν είχαν σημαντική μεταβολή σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Ήταν πάλι σε υψηλά επίπεδα».

Σύμφωνα με τον καθηγητή, «αυτό που περιμένουμε είναι με την εφαρμογή των μέτρων και του περιορισμού μετακίνησης να έχουμε μείωση ιικού φορτίου στα λύματα». Όπως τόνισε, ωστόσο, αυτή την εβδομάδα «αναμένουμε κορύφωση κρουσμάτων. Μετά την κορύφωση θα αρχίσει μια σταδιακή αποκλιμάκωση, που αναμένεται στις επόμενες 15 με 20 ημέρες».

Πιθανή η παράταση του lockdown

Αναφορικά με το lockdown, ο Νίκος Θωμαΐδης υπογράμμισε ότι «εκτιμώ ότι θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος για να μπορέσουμε να έχουμε αποσυμπίεση στο σύστημα υγεία στην Αττική, καθώς οι εισαγωγές αυξάνουν. Ενδεχομένως να υπάρξει παράταση, εκτιμώ ότι αυτό θα ισχύσει. Η εμπειρία από την περίπτωση Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου έδειξε ότι η αποκλιμάκωση είναι πιο αργή. Ο καθοριστικός παράγοντας για την άρση των μέτρων είναι η πίεση στο σύστημα υγείας».

Καταλήγοντας, ο καθηγητής επισήμανε ότι αν επιταχυνθούν οι εμβολιασμοί, το τρέχον θα είναι το τελευταίο lockdown, τουλάχιστον σε αυτή την έκταση. «Εκτιμώ ότι με την αλλαγή των καιρικών συνθηκών από τον Απρίλιο, με τον εμβολιασμό μεγαλύτερου μέρους του πληθυσμού και με την αύξηση του ποσοστού τηλεργασίας ότι θα έχουμε σημαντική αποσυμπίεση στο σύστημα υγείας, η οποία θα οδηγήσει σε άρση μέτρων» εξήγησε.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο GOOGLE NEWS


Πηγή: europost.gr