Ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραχίμ Καλίν δήλωσε πριν λίγα λεπτά, πως «ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Αθήνας & Άγκυρας καθώς στις αμφιλεγόμενες περιοχές θα πρέπει να γίνουν κοινές έρευνες και “παγώνουν” οι έρευνες στο Αιγαίο».

διαφ.

Συγκεκριμένα τόνισε μιλώντας στο CNN Turk.: «Όλοι θα πρέπει να συνεχίσουν να δουλεύουν στις δικές τους υφαλοκρηπίδες, ενώ για τις αμφιλεγόμενες περιοχές θα πρέπει να γίνουν κοινές έρευνες. Ας είμαστε εποικοδομητικοί. Μπορούμε να περιμένουμε για λίγο».

Είναι η πρώτη φορά που η Τουρκία μιλάει για «κοινές έρευνες σε αμφιλεγόμενες περιοχές» και αυτές οι περιοχές φυσικά είναι οι… ελληνικές!

Και συνέχισε: «Η Ελλάδα είναι σημαντικός γείτονας. Ας λύσουμε τα διμερή ζητήματα. Δεν πρέπει να χρησιμοποιείται η ιδιότητα μέλους της Ε.Ε. ως στοιχείο πίεσης».

«Ναι, υπήρχε παρέμβαση της Μέρκελ στην κρίση που έλαβε χώρα αυτές τις ημέρες. Δεν φθάσαμε όμως σε πόλεμο. Το κύριο πρόβλημα με την Ελλάδα εδώ και χρόνια είναι η υφαλοκρηπίδα και η ΑΟΖ. Είμαστε έτοιμοι να καθίσουμε στο τραπέζι με την Ελλάδα. Οι έρευνες του Oruç Reis δεν ξεκίνησαν με εντολή του Ρ. Τ. Ερντογάν. Δεδομένου ότι οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται, θα περιμένουμε για λίγο», δήλωσε ο Καλίν.

Ουσιαστικά η Ελλάδα «σύρεται» στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων υπό την πίεση της τουρκικής απειλής. Το κάλεσμα Ρ.Τ.Ερντογάν: «Ελάτε στο πεδίο της μάχης ή διαπραγματευθείτε» φαίνεται ότι απαντήθηκε.

Αλλά το βασικότερο όλων είναι οι «κοινές έρευνες». Η Ελλάδα για πρώτη φορά απεμπολεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα και επίσημα, αν θεωρήσουμε ότι ο Ι.Καλίν αποδίδει τα όσα έχουν συμφωνηθεί στις διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο χωρών…

Πηγή: europost.gr