Η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, τόνισε πως η τρίτη δόση προστατεύει από την εισαγωγή και τη βαριά νόσηση από κορωνοϊό, αλλά δεν βοηθάει στο χτίσιμο της ανοσίας.

Στη χορήγηση της τρίτης δόσης του εμβολίου αναφέρθηκε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, κάνοντας λόγο για χαμηλά ποσοστά αποτελεσματικότητας της, κάτι το οποίο δεν βοηθά στο χτίσιμο τείχους ανοσίας.

«Για την παραλλαγή Όμικρον που έχει κυκλοφορήσει εδώ και δυο μήνες, είναι αξιοθαύμαστος ο πλούτος γνώσεων που έχουμε. Ο ιός έχει την ιδιότητα της μεγάλης μεταδοτικότητας αλλά και της ανοσιακής ανοχής», σχολίασε κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία των εμβολιασμών.

Στη συνέχεια, πρόσθεσε πως η τρίτη δόση τελικά δεν έχει τα ποσοστά αποτελεσματικότητας που περίμεναν οι επιστήμονες: «Η αποτελεσματικότητα της τρίτης δόσης, φτάνει το 50%. Είναι το γεγονός που μας απογοητεύει γιατί δεν μπορούμε να χτίσουμε το τείχος της ανοσίας, ωστότο ο FDA κρίνει το ποσοστό ικανοποιητικό. Η τρίτη δόση προλαμβάνει τους θανάτους στο 95% μετά από δυο εβδομάδες. Παρόμοια ποσοστά με την παραλλαγή Δέλτα».

Ωστόσο, σχολίασε για την τρίτη δόση: «Η τρίτη δόση έχει διπλό ρόλο. Έχουμε την αύξηση της χημικής ανοσίας και την αύξηση της κυτταρικής ανοσίας. Για την Όμικρόν η κυτταρική ανοσία είναι σημαντικότερη γιατί επιτυγχάνει την ανοσία».

Σχετικά με το μέλλον της πανδημίας και των εμβολίων: «Το μεγάλο στοίχημα είναι η κατασκευή ενός νέο εμβολίου ώστε να σταματήσει η μετάδοση του ιού. Η ανοσοποίηση με λοίμωξη ή εμβολιασμό θα φτάσει σε υψηλά ποσοστά, όμως από τα παγκόσμια ποσοστά εμβολιασμού, τα οποία παραμένουν σταθερά, δεν επιτρέπεται εφησυχασμός για την απομάκρυνση της πανδημίας».

Πηγή: europost.gr