Τη στιγμή που έχει ξεκινήσει προκαταρκτική εξέταση από την Εισαγγελία για το φιάσκο με τα ετεροχρονισμένα κρούσματα στην Κοζάνη, η κυβέρνηση που τελευταία τείνει να φορτώνει όλο και περισσότερες ευθύνες στους επιστήμονες προκειμένου να μην παραδεχτεί την ήττα της, εξακολουθεί να κωφεύει προκλητικά.

Για έλλειψη διαφάνειας στη διενέργεια των τεστ και των επιδημιολoγικών στοιχείων, μίλησε και η καθηγήτρια Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Αθηνά Λινού, στον Alpha 98,9, η οποία μάλιστα τόνισε την αλλαγή με την αύξηση των rapid test.

«Είναι δύσκολο να αναγνώσεις την τωρινή κατάσταση της πανδημίας. Έχουμε αλλαγή στον τρόπο που γίνονται τα τεστ. Ενώ τον Δεκέμβριο είχαμε αυξανόμενα τα μοριακά, τώρα έχουν μειωθεί δραματικά και είναι πολύ αυξημένα τα rapid. Ειναι πιο εύκολα μεν αλλά με πολύ μικρότερη αξιοπιστία. Αυτό είναι ένα πρόβλημα. Υπάρχει έλλειψη επαρκούς διαφάνειας τόσο για τα τεστ όσο και για τα κρούσματα σε κάθε περιοχή, ώστε να βλέπουμε τον δείκτη θετικότητας αναπεριοχή. Εκτιμώ ότι ούτε τα μέλη της επιτροπής έχουν αυτή την πληροφορία, ούτε τη δυνατότητα να πουν πού να γίνουν τεστ» υπογράμμισε η καθηγήτρια Επιδημιολογίας.

«Ανεπάρκεια ενημέρωσης»
Η ίδια εκτιμά ότι η μείωση των θανάτων και των διασωληνωμένων στα νούμερα που ανακοινώνονται από τον ΕΟΔΥ αφορά το διάστημα έναν μήνα πριν και όχι τις ημέρες των Εορτών.

Σύμφωνα με την κ. Λινού τα στοιχεία που ανακοινώνονται από τον ΕΟΔΥ αφορούν τον προηγούμενο μήνα και όχι τις ημέρες των Γιορτών: «Είναι πιθανόν να έχουμε ανεπάρκεια ενημέρωσης και να μην μπορουμε να πάρουμε ή ή να άρουμε μέτρα. Θα ηταν σημαντικό να είχαμε όλη αυτή την πληροφορία» πρόσθεσε.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο GOOGLE NEWS


Πηγή: europost.gr