Σε «Βατερλό» και νέο βαρύτατο πέμπτο μνημόνιο, οδηγείται η χώρα καθώς οι χώρες του Βορά περνούν την δική τους «γραμμή» με βάση την οποία τα επιχορηγούμενα χρήματα στις οικονομίες της ΕΕ που επλήγησαν από την πανδημία, από πεντακόσια δισεκατομμύρια ευρώ πέφτουν στα… τριακόσια ενενήντα και αυτό αν το θέλουν, διότι θα πρόκειται περί νέας προτάσεως που θα πρέπει να αποδεχτούν.

Οι ίδιες απαιτούν επιχορηγήσεις μονάχα 250 δισεκατομμυρίων ευρώ!
Η Σύνοδος κορυφής θα συνεχιστεί και το απόγευμα για τέταρτη συνεχόμενη ημέρα και το ποσό των επιχορηγήσεων “πέφτει” σε σχέση με τα δάνεια που θα πάρουν τα κράτη μέλη και ειδικά οι χώρες του Νότου.

Δάνεια όμως από την ΕΕ όλοι ξέρουμε τι σημαίνει, καθώς σαν κοινωνία το ζήσαμε για δέκα συναπτά έτη.

Με απλά ελληνικά τα 32 δις που έλπιζε να πάρει η κυβέρνηση πλέον είναι όνειρο «θερινής νυκτός». Σημασία πλέον θα έχει πόσα χρήματα θα επιχορηγηθούν και πόσα δίνονται με μορφή δανεισμού.

Θα ακούσουμε τα γνωστά: Υπάρχει ανάγκη για συμφωνία, της οποίας όμως τις συνέπειες θα τις δούμε στα αμέσως επόμενα δύο χρόνια με το νέο κύμα νεόπτωχων που θα κατακλύσει τη χώρα.

«Μια συμφωνία είναι εφικτή και απαραίτητη» στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ για την ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας, που υπέστη σοβαρό πλήγμα εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, εκτίμησε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ.

«Το διακύβευμα των διαπραγματεύσεων που διεξάγονται σήμερα στις Βρυξέλλες είναι η παρουσία ή μη της Ευρώπης μεταξύ των μεγάλων παγκόσμιων δυνάμεων τον 21ο αιώνα», πρόσθεσε ο Λεμέρ.

«Είναι το μέλλον της Ευρώπης στον 21ο αιώνα που διακυβεύεται τις επόμενες ώρες στις Βρυξέλλες», επέμεινε ο Γάλλος υπουργός.

«Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας (Εμανουέλ Μακρόν) και η (Γερμανίδα) καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ δεν έχουν σταματήσει να μάχονται ώστε να γίνει κατανοητό το διακύβευμα αυτών των διαπραγματεύσεων», εξήγησε ο Λεμέρ.

Αναφερόμενος στις Ολλανδία, Σουηδία, Δανία και Αυστρία, ο Γάλλος υπουργός ευχήθηκε «αυτές οι χώρες να καταφέρουν να ξεπεράσουν τα εθνικά τους συμφέροντα για να κατανοήσουν ότι υπάρχει ένα γενικό, ευρωπαϊκό συμφέρον το οποίο είναι να έχουμε δικές μας τεχνολογίες, τη δική μας τεχνητή νοημοσύνη απέναντι στην Κίνα και τις ΗΠΑ, τη δική μας τεχνολογία για αυτόνομα οχήματα».

«Αν δε βγούμε πιο ισχυροί από αυτή την οικονομική κρίση συσπειρώνοντας τις δυνάμεις μας, έχοντας αυτά τα 500 δισεκατομμύρια ευρώ σε ευρωπαϊκές επιχορηγήσεις που θα επιτρέψουν στις οικονομίες μας να επανεκκινήσουν, θα καθυστερήσουμε τόσο πολύ που δεν θα καταφέρουμε να καλύψουμε ποτέ το κενό», προειδοποίησε ο Λεμέρ.

Το ευρωπαϊκό πρόγραμμα ανάκαμψης προέβλεπε αρχικά 500 δισεκ. ευρώ σε ευρωπαϊκές επιχορηγήσεις και 250 δισεκ. ευρώ σε δάνεια, όμως οι βόρειες χώρες και η Φινλανδία επιθυμούν το ποσό των επιχορηγήσεων να μειωθεί στα 250 δισ.

Γαλλία και Γερμανία είναι διατεθειμένες να πέσουν έως στα 400 δισ., ποσό εξακολουθούν να θεωρούν πολύ υψηλό.

Σύμφωνα με συγκλίνουσες πηγές, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ αναμένεται να προτείνει σήμερα το ποσό των επιχορηγήσεων να περιοριστεί στα 390 δισ. ευρώ.

Στο μεταξύ όμως, όλως τυχαίως στην εγχώρια ειδησεογραφία όλοι ασχολούνται ετεροχρονισμένα με τις φονικές πυρκαγιές στο Μάτι και τις ευθύνες της τότε κυβέρνησης.

Πηγή: europost.gr