Ανεξέλεγκτο είναι το πύρινο μέτωπο που καίει τη Γορτυνία στην Αρκαδία, με τον κρατικό μηχανισμό να σηκώνει τα χέρια ψηλά καθώς η φωτιά εξαπλώνεται με γοργούς ρυθμούς.

Με νέο μήνυμα του 112 που προκαλεί πανικό, εκκενώνονται 12 χωριά, μεταξύ των οποίων Χρυσοχώρι, Ιαματικές Πηγές, Λουτρά, Λίθαρος, Αγιονέρι, Παρνασσός, Όχθια, Αετοράχη, Κάλλιανη, Δόξα, Τουμπίτσι, Μελιδόνι, Πύρρης, Άγιος Ιωάννης Αρχαίας Ηραίας, Λώτης, Λιοδώρα, Καστράκι και Φαναράκι.

Στο μήνυμα δίνεται οδηγία προς τους κατοίκους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και να κινηθούν προς Τρόπαια και Τρίπολη.

Στην περιοχή υπάρχουν πολλές αναζωπυρώσεις και πολλά τα πύρινα μέτωπα με το πιο επικίνδυνο να κινείται ανάμεσα σε Τριποταμιά και Καπελίτσα. Επικίνδυνη είναι και η κατάσταση στο Δωδεκάμετρο με τις φλόγες να γλύφουν τις αυλές των σπιτιών.

Νωρίτερα, δόθηκε εντολή εκκένωσης των οικισμών Λιβαδάκι ή Καπελλίτσα με τη φωτιά να κατευθύνεται προς την εθνική οδό Τρίπολης Αρχαίας.

Mε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο πρόεδρος της κοινότητας Πυρρί κάνει έκκληση για πυροσβεστικά μέσα: «Είμαι ο πρόεδρος της κοινότητας Πυρρί. Όποιος μας ακούει, ικετεύω να έρθετε γρήγορα! Καίγεται το χωριό! Μπορούμε να το σβήσουμε με τα μέσα που έχουμε! Αν μας ακούν από τα διπλανά, χωριά, η Πυροσβεστική, θέλουμε βοήθεια, καίγεται το χωριό!» φωνάζει απεγνωσμένος.

Μιλώντας στο Open, ο δήμαρχος Γορτυνίας Ευστάθιος Κούλης κάνει έκκληση για πυροσβεστικές δυνάμεις: «Είναι τραγική, απερίγραπτη η κατάσταση. Αυτή την ώρα δεν μπορούμε να περιγράψουμε τίποτα, κάνουμε έκκληση να σωθούν οι άνθρωποι. Στείλτε μας ό,τι έχετε» λέει και και προσθέτει ό,τι κάλεσε για βοήθεια μέχρι και στο γραφείο του πρωθυπουργού.

«Είναι πάρα πολύ δύσκολη η κατάσταση με τη φωτιά στην Γορτυνία, η οποία έχει επεκταθεί και έχει δημιουργήσει μέτωπα», είπε στο AΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας, Χρήστος Λαμπρόπουλος. Όπως πρόσθεσε, «υπάρχουν πυροσβεστικές δυνάμεις και εναέρια μέσα, ενώ αναμένονται και ενισχύσεις», τονίζοντας ότι «δυστυχώς φυσάει στην περιοχή».

«Πυροσβεστικός φραγμός έχει στηθεί στα διοικητικά όρια Ηλείας- Αρκαδίας, ώστε να μην περάσει σε περιοχές της Ηλείας, η φωτιά που βρίσκεται στην Γορτυνία», ανέφερε στο ΑΠΕο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Βασίλης Γιαννόπουλος. Όπως εξήγησε, «η γραμμή άμυνας έχει στηθεί με πυροσβεστικά οχήματα και μηχανήματα έργου, που δημιουργούν αντιπυρικές ζώνες, μετά τον Αλφειό ποταμό, προκειμένου να μην περάσει η φωτιά προς τις περιοχές Σέκουλας, Δαφνούλα και Αλιφείρα». Υπενθυμίζεται ότι υπάρχουν αναζωπυρώσεις στις περιοχές Λάλα, Λάσδικα, Δούκα και Μηλιές με τις φλόγες να απειλούν τα σπίτια.

Μια νέα τραγωδία είναι προ το πυλών καθώς όπως έχει αποδειχτεί έως τώρα, οι οικισμοί που εκκενώνονται στη συνέχεια παραδίνονται στις φλόγες. Η εξέλιξη έρχεται μόλις λίγη ώρα μετά από τη συνέντευξη τύπου του Νίκου Χαρδαλιά, στην οποία ο υφυπουργός πολιτικής προστασίας υποστήριξε ότι ο κρατικός μηχανισμός αντέδρασε άμεσα στα πύρινα μέτωπα…

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο GOOGLE NEWS


Πηγή: europost.gr