Η ψυχρολουσία μετά την ανακοίνωση των σημερινών κρουσμάτων κορωνοϊού στη χώρα μας, φαίνεται πως δεν έχει τέλος.

Όπως μάλιστα προέβλεψε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, με την έλευση του νέους έτους και πιθανότατα στα μέσα Ιανουαρίου θα κρούσματα θα εκτοξευτούν στα 30 με 35 χιλιάδες ημερησίως!

Μάλιστα τόνισε ότι η αποκλιμάκωση θα αργήσει να έρθει και συμφώνησε με τα νέα μέτρα που έχουν ληφθεί. Η επιτάχυνση των εμβολιασμών και η διενέργεια πολλών τεστ είναι ο μόνος τρόπος για αποκλιμάκωση των σκληρών δεικτών της πανδημίας. Και αυτό γιατί, σύμφωνα με τον Δημοσθένη Σαρηγιάννη, μέσω του μεγάλου αριθμού τεστ θα μπορούν να βρίσκονται όσοι νοσούν και να σπάσει η αλυσίδα της διάδοσης.

Δραματικές είναι και οι προβλέψεις του τόσο για τους διασωληνωμένους, όσο και για τους θανάτους. Οι διασωληνωμένοι, που τις τελευταίες ημέρες κατέγραφαν μείωση, θα αρχίσουν από τον Ιανουάριο να αυξάνουν, ξεπερνώντας τους 800 και σημαίνοντας νέο υγειονομικό συναγερμό. Οι δε θάνατοι που παρουσίασαν αποκλιμάκωση, θα επιστρέψουν στους 100 την ημέρα!

Με την αρνητική εξέλιξη να πιέζει τη λήψη αποφάσεων, πραγματοποιούνται σήμερα δύο συσκέψεις μεταξύ πολιτικής ηγεσίας και επιστημόνων που, καθώς φαίνεται, θα φέρουν επίσπευση της εφαρμογής των μέτρων, τα οποία είχαν αρχικώς δρομολογηθεί για τις 3 Ιανουαρίου 2022 και προβλέπουν:

– Υποχρεωτική χρήση μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας (ΚΝ95, FFP2) ή διπλής μάσκας (χειρουργικής ή υφασμάτινης) στα σούπερ μάρκετ, στα ΜΜΜ και από το προσωπικό των χώρων εστίασης -σύσταση χρήσης τους σε μέρη συγχρωτισμού.

– Ωράριο λειτουργίας έως τις 00:00 (μεσάνυχτα) για διασκέδαση και εστίαση, χωρίς ορθίους, με μέγιστο τα έξι άτομα ανά τραπέζι και μετρικές αποστάσεις. Σε περίπτωση παραβίασης του μέτρου προβλέπεται απαγόρευση της μουσικής, που επί του παρόντος επιτρέπεται.

– Χωρητικότητα 10% με ανώτατο όριο τα 1.000 άτομα στους αθλητικούς χώρους, όπου έχει παρατηρηθεί μη τήρηση των μέτρων, με τη μη συμμόρφωση να συνεπάγεται «αυτομάτως» τη διοργάνωση κεκλεισμένων των θυρών.

– Υποχρεωτικό αρνητικό τεστ PCR (μοριακός έλεγχος) 48 ωρών για επισκεπτήριο σε Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΜΦΗ) και δομές φροντίδας χρονίως πασχόντων

– Αυστηρότεροι όροι επισκεπτηρίου στα νοσηλευτικά ιδρύματα και απαγόρευση εισόδου στους ιατρικούς επισκέπτες

– Τηλεργασία έως 50% σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα με κυλιόμενο ωράριο, βάσει των δυνατοτήτων κάθε υπηρεσίας.

«Πρέπει να παρέμβουμε στους χώρους όπου παρατηρείται υπερμετάδοση, στην εστίαση, τη διασκέδαση, τα γήπεδα, για να αναχαιτίσουμε τη διασπορά του ιού στον τρόπο και το μέτρο που μπορούμε» συνέχισε, ενώ υπογράμμισε πως με την στρατηγική που ακολουθήσαμε μέχρι τώρα, καταφέραμε όλοι μαζί να σώσουμε ένα πολύ μεγάλο κομμάτι του εορταστικού τζίρου και να γιορτάσουμε τα Χριστούγεννα με έναν τρόπο πολύ καλύτερο σε σχέση με πέρσι» ανέφερε νωρίτερα στην ημέρα σε τηλεοπτική του συνέντευξη στο Mega ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κ. Γιάννης Οικονόμου.

Σύμφωνα, δε, με τις πληροφορίες, τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε τη Δευτέρα ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, θα ισχύσουν από την Πέμπτη στις 6 το πρωί και όχι από τις 3 Ιανουαρίου, όπως είχε αρχικά ανακοινωθεί.

Το επικρατέστερο σενάριο θέλει, συγκεκριμένα για την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, την εστίαση να κλείνει στις 22:00, καθώς δεν υπάρχει λόγος να μείνουν τα μαγαζιά ανοιχτά μέχρι τα μεσάνυχτα.

«Προχθές στη σύσκεψη που είχαμε, εκτιμήσαμε ότι βάσει των συνθηκών και των κρουσμάτων, αλλά και της πίεσης στο σύστημα, θα έπρεπε να πάμε στις 3 Ιανουαρίου. Δεδομένου ότι τώρα έχουμε μια αύξηση των κρουσμάτων που την περιμέναμε αλλά όχι τόσο άμεσα, θα γίνει μια σύσκεψη της επιτροπής αύριο, ώστε τα μέτρα που έχουν αποφασιστεί αν χρειαστεί να έρθουν νωρίτερα» συμπλήρωσε.

Πηγή: europost.gr