Την περασμένη Τετάρτη είχαμε άλλη μία έμμεση επιβεβαίωση (μετά τα 2 ελληνικά διαβήματα) της τουρκικής εισβολής και κατάληψης σε ελληνικά εδάφη στον Έβρο στην περιοχή Μελισσοκομείο Φερρών, καθώς πραγματοποιήθηκε στην Αλεξανδρούπολη ελληνοτουρκική συνάντηση με σκοπό την διαπραγμάτευση για το κυριαρχικό δικαίωμα (σσ. δηλαδή σε ποιον ανήκει) η περιοχή.

Επιτροπές στρατιωτικών, τεχνικών και εμπειρογνωμόνων των δύο πλευρών βρέθηκαν την Τετάρτη στα Ύψαλα της Τουρκίας και την Πέμπτη στην Αλεξανδρούπολη, στη σκιά της έντασης των ελληνοτουρκικών σχέσεων, με το Oruc Reis.

διαφ.

Αντικείμενο της «τεχνοκρατικού χαρακτήρα» συνάντησης ήταν, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, «το θέμα της απεικόνισης της ήδη υφιστάμενης οριοθέτησης», βάσει του πρωτοκόλλου του 1926, της συνοριακής γραμμής στην τοποθεσία Μελισσοκομείο του ποταμού Εβρου, που πρόσφατα αποτέλεσε σημείο της τουρκικής εισβολής.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι τα μέλη των δύο επιτροπών επισκέφθηκαν και το σημείο της εισβολής στο Μελισσοκομείο, αλλά κατά βάσιν οι συζητήσεις έγιναν «επί χάρτου» και τα αποτελέσματα θα δοθούν στα υπουργεία Εξωτερικών των δύο χωρών.

Αν δεν έγινε τίποτα και οι κινήσεις ήταν σε «τουρκικό έδαφος», όπως μας ενημέρωνε η κυβέρνηση, ποιος ο λόγος να συναντηθούν οι δύο επιτροπές;

Υπάρχει άραγε ηγεσία, που μιλά για «απεικόνιση της οριοθέτησης», τη στιγμή που τα σύνορα έχουν αποσαφηνιστεί και «απεικονιστεί» εδώ και δεκαετίες;

Ουσιαστικά αυτό που υπάρχει, είναι η ένοπλη αμφισβήτησή των συνόρων από την Τουρκία και η ελληνική πλευρά μπαίνει σε διαπραγματεύσεις παραχώρησης των κυριαρχικών της δικαιωμάτων.

Πηγή: europost.gr