Ξάφνιασε –και μην το αμφισβητήσει κανείς– η απροσδόκητη απόφαση του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για άρση του εμπάργκο πώλησης μη φονικών όπλων από τις ΗΠΑ στην Κύπρο μετά από 33 ολόκληρα χρόνια (είχε επιβληθεί το 1987).

– Advertisement –

Απόφαση για την οποία ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο ενημέρωσε τηλεφωνικά τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη. Αυτονόητη η ερμηνεία πως η άρση του εμπάργκο είναι ένα μήνυμα με παραλήπτη την Τουρκία και ασφαλώς τον Πρόεδρό της Ταγίπ Ερντογάν. Και το μήνυμα είναι: «Είμαι εκεί, στην καυτή περιοχή του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου. Τον πρώτο λόγο τον έχω εγώ, ως πλανητάρχης».

Είναι ένα μήνυμα, όμως και προς την Ελλάδα, ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν είναι μακριά της. Και «κινήσεις» (βλέπε Γαλλία) χωρίς το αμερικανικό «ok» δεν είναι ανεκτές…

Η άρση του εμπάργκο από τις ΗΠΑ, όμως, δεν έρχεται χωρίς αντάλλαγμα από την Κύπρο, σύμφωνα με «ΤΟ ΠΑΡΟΝ της Κυριακής». Το ουσιαστικό μήνυμα του Ντόναλντ Τραμπ στον Νίκο Αναστασιάδη, όπως αναφέρει η εφημερίδα, είναι ότι ενόψει αμερικανικών εκλογών, θέλει τις ψήφους των Κυπρίων που ζουν στην Αμερική!

– διαφ –

Πηγή: europost.gr