Πέντε ώρες πριν τη λήξη της Navtex για τις σεισμικές έρευνες από το Oruc Reis και τα βοηθητικά του Ataman και Cengis Han, η περιπλάνηση του τουρκικού πλοίου λαμβάνει διαστάσεις θρίλερ. Έπειτα από 35 ημέρες πλεύσης σε διεθνή ύδατα, αλλά σε περιοχή ελληνικής υφαλοκρηπίδας, εδώ και περίπου 3 ώρες το Oruc Reis κινείται περίπου με διπλάσια ταχύτητα απ’ αυτήν με την οποία έπλεε τον τελευταίο μήνα.

– διαφ. –

Το τουρκικό ερευνητικό από τις 10 Αυγούστου μέχρι σήμερα κινούνταν με ταχύτητα 4-5 κόμβων, ταχύτητα που του επέτρεπε να πλέει έχοντας ποντίσει καλώδια με τα οποία εκτιμάται ότι μπορεί να διενεργούσε σεισμικές έρευνες. Εδώ και λίγες ώρες το τουρκικό πλοίο κινείται νότια του Καστελορίζου, με κατεύθυνση βορειοανατολική και με ταχύτητα περίπου 9 κόμβων, οπότε είναι σχεδόν βέβαιο ότι έχει μαζέψει τα καλώδια.

Η τουρκική Navtex της 31ης Αυγούστου λήγει σε πέντε ώρες, για την ακρίβεια η ισχύς της αγγελίας 1093-20 που εξέδωσε ο παράκτιος σταθμός της Αττάλειας, εκπνέει στη 1 μετά τα μεσάνυχτα της Κυριακής 13 Σεπτεμβρίου. Μέχρι αυτή την ώρα οι Τούρκοι δεν έχουν ανανεώσει τη Navtex ενώ τις τρεις προηγούμενες φορές που το είχαν πράξει από τις 10 Αυγούστου είχαν προχωρήσει σε έκδοση νέας προαναγγελίας περίπου μία ημέρα πριν την εκπνοή της διάρκειας της προηγούμενης. Με αυτά τα δεδομένα δεν θεωρείται απίθανο το διάστημα μέχρι τη 1 τα ξημερώματα της Κυριακής ο Ερντογάν να μην προχωρήσει σε ανανέωση οπότε το Oruc Reis ενδέχεται να επαναπλεύσει στο λιμάνι της Αττάλειας.

Σε αυτή την περίπτωση ωστόσο είναι άγνωστο τι θα συμβεί με τον τουρκικό στόλο αφού από τις 10 Αυγούστου το σύνολο των τουρκικών πολεμικών πλοίων βρίσκεται εν πλω στην Αν. Μεσόγειο και το Αιγαίο. Ακόμα πάντως και σε περίπτωση που η τουρκική navtex για έρευνες από το Oruc Reis δεν ανανεωθεί, δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο επανάληψης εργασιών από το πλοίο. Πιθανή λήξη των ερευνών θα είναι νίκη της διπλωματίας.

– διαφ –

Πηγή: europost.gr