Ο κόκκινος ουρανός, οι φλόγες στο βάθος, ο καπνός που έχει δημιουργήσει ένα δικό του σύννεφο πάνω από την Εύβοια, που φαίνεται ακόμη και από χιλιόμετρα μακριά, έχει τρομάξει όποιον έχει αντικρίσει αυτήν την απόκοσμη εικόνα. Το μέγεθος της καταστροφής στον φυσικό πλούτο της περιοχής είναι ανυπολόγιστη. Σπίτια έχουν καεί, περιουσίες και κόποι μιας ολόκληρης ζωής έχουν παραδοθεί στις φλόγες.

Σε ένα μικρό χωριό της Εύβοιας, τον Βουτά, οι κάτοικοι δεν ξεπερνούν τους 200 και είναι οι περισσότεροι μεγαλύτερης ηλικίας, άνω των 70 ετών. Είναι χτισμένο στην κοιλάδα που σχηματίζει ρεματιά, πνιγμένο κυριολεκτικά από πλατάνια και πεύκα. Οι κάτοικοι, ασχολούνται κυρίως με τη γεωργία και την κτηνοτροφία. Σήμερα όμως, ξεχωρίζουν για το θάρρος τους, το πείσμα τους να σώσουν τους ευάλωτους συνανθρώπους τους και να προστατεύσουν μόνοι τους με τρομερή αυτοθυσία τις περιουσίες τους.

Ο πρόεδρος της κοινότητας, Αντώνης Βάκος, περιγράφει τη συγκινητική ομαδική προσπάθεια των κατοίκων. «Έχουν καεί κτήματα, μελίσσια και τα ζώα μας. Δυστυχώς», λέει φορτισμένος. «Δεν έχουν καεί σπίτια όμως, τα σώσαμε όλα», προσθέτει. Όπως είπε, όταν από μέρες είδαν την φωτιά να πλησιάζει την περιοχή τους, κινητοποιήθηκαν για να σώσουν ότι μπορούν. Οι μεγαλύτερης ηλικίας άνθρωποι, απομακρύνθηκαν άμεσα. Όσοι έμειναν πίσω, περίπου 50-70 άνθρωποι, έδωσαν πραγματική μάχη να σώσουν ότι μπορούν. Κυρίως παιδιά 20-25 ετών.

Ιδιαίτερα συγκινημένος, περιγράφει την «ηρωική προσπάθεια των νεολαίων», που βοήθησαν με τα γυμνά χέρια τους, με λάστιχα, κουβάδες και ότι άλλο μπορούσαν ώστε να αποτρέψουν την πύρινη λαίλαπα από την πυρκαγιά. Σημαντική ήταν και η προσφορά ανθρώπων από άλλες περιοχές γειτονικές, που μαζί με τρακτέρ και μπουλντόζες και ελάχιστες γνώσεις, κατάφεραν να δημιουργήσουν μια αντιπυρική ζώνη.

Η φωτιά το απόγευμα της Κυριακής, είχε περιοριστεί σημαντικά. Όμως η ισχυρή ομάδα αυτών των εθελοντών, παραμένει στο σημείο προφυλάσσοντας από τυχόν αναζωπυρώσεις. Επιπλέον, όπως είπε ο κ. Βάκος, γίνονται το βράδυ και περιπολίες υπό τον φόβο πλιάτσικου στις περιουσίες και στα σπίτια των κατοίκων. Τονίζει ότι στο σημείο έχει παραμείνει ένα όχημα της πυροσβεστικής και μια ομάδα πυροσβεστών.

Ο Θανάσης Κουτροδήμος – κάτοικος του Βουτά -, θέλησε να ευχαριστήσει τους δύο πυροσβέστες που όπως περιγράφει ξεπέρασαν τον εαυτό τους ώστε να προστατεύσουν το χωριό του. Εξηγεί, ότι «προσευχόμασταν, μας ήρθε η φώτιση από τον Θεό να συντονιστούμε. Με μηχανάκια και τρακτέρ τρέχαμε να σώσουμε ό,τι μπορούμε». «Γλυτώσαμε τα σπίτια μας», λέει.

Όμως, εκφράζει και ένα παράπονο. Όπως λέει, υπήρξε μεγάλος κίνδυνος για τη ζωή τους, μιλά για τους νέους που με αυτοθυσία έφτασαν δίπλα από τις φλόγες ώστε να της θέσουν σε έλεγχο. Το Σάββατο μάλιστα τονίζει ότι μια εστία ήταν μεγάλη, ωστόσο ένας νεαρός με κίνδυνο ζωής πλησίασε απειλητικά κοντά ώστε να τη σβήσει. Η εκκένωση των κατοίκων έγινε χωρίς τη συνδρομή της Πολιτικής Προστασίας, αλλά από μόνοι τους σε συνεργασία με τον Δήμο το κατάφεραν. Οι άνθρωποι που αναγκάστηκαν να φύγουν είναι κυρίως μεγαλύτερης ηλικίας με κινητικά προβλήματα που μάλιστα, δεν ήθελαν να φύγουν φοβούμενοι για την περιουσία τους. «Προσευχόμασταν να τα καταφέρουμε, δεν ξέραμε τι πρέπει να κάνουμε. Ήρθε βοήθεια και από τις γειτονικές περιοχές, με μηχανάκια συντονίζαμε όλες τις επιχειρήσεις», σημειώνει.

Μέχρι και το βράδυ με περιπολίες και βάρδιες οι πολίτες στον Βουτά συνεχίζουν να προστατεύουν τις περιουσίες τους. Όπως τονίζουν όμως και οι δύο κάτοικοι, ο φυσικός πλούτος της περιοχής έχει υποστεί τεράστια καταστροφή.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο GOOGLE NEWS


Πηγή: europost.gr