Η Ελληνοαμερικανίδα Δημοκρατική βουλευτής της Νεβάδα, Ντίνα Τάιτους κατέθεσε τροπολογία που εισήχθη στον αμυντικό προϋπολογισμό των ΗΠΑ, με την οποία προβλέπεται η λεπτομερής καταγραφή της αντιαμερικανικής δράσης των Γκρίζων Λύκων, αλλά και το ενδεχόμενο της ένταξης τους στη λίστα με τις ξένες τρομοκρατικές οργανώσεις.

Η Ντίνα Τάιτους

Στην ουσία, ζητάει από τον υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν να υποβάλλει στις αρμόδιες επιτροπές του Κογκρέσου έκθεση για τους Γκρίζους Λύκους εντός 180 ημερών από την υπογραφή του αμυντικού προϋπολογισμού.

Ο Αμερικανός ΥΠ.ΕΞ Άντονι Μπλίνκεν

Ειδικότερα, η τροπολογία της Ντίνα Τάιτους προβλέπει:

Τη σύνταξη μιας αναλυτικής έκθεσης για τις δραστηριότητες των Γκρίζων Λύκων που εναντιώνονται στα συμφέροντα των ΗΠΑ, των συμμάχων και των διεθνών τους εταίρων.
Την εξέταση του κατά πόσον οι Γκρίζοι Λύκοι πληρούν τα κριτήρια για να ενταχθούν στη λίστα των ξένων τρομοκρατικών οργανώσεων που συντάσσει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Την παροχή μιας λεπτομερούς εξήγησης για το ποια κριτήρια του σχετικού νόμου (άρθρο 219 του Νόμου για τη Μετανάστευση και την Ιθαγένεια) δεν πληρούνται για την ένταξη των Γκρίζων Λύκων στη λίστα των ξένων τρομοκρατικών οργανώσεων. Η συγκεκριμένη αιτιολόγηση πρέπει να συμπεριληφθεί στην έκθεση μόνο στην περίπτωση που ο υπουργός Εξωτερικών κρίνει ότι οι Γκρίζοι Λύκοι δεν πληρούν τα σχετικά κριτήρια.
Δείτε τη σχετική τροπολογία

Η σχετική τροπολογία

Η Γαλλία ανακοίνωσε ότι θα απαγορεύσει την τουρκική υπερεθνικιστική ομάδα τον περασμένο Νοέμβριο, μετά την απαγόρευση της Αυστρίας για το σήμα των Γκρίζων Λύκων (σ.σ. αυτό με τα δάχτυλα που εικονίζεται και στη βασική φωτογραφία) το 2018. Το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών αντέδρασε έντονα σε αυτές τις αποφάσεις και ζήτησε από τις δύο χώρες να ανατρέψουν τις αποφάσεις τους για την ομάδα.

Οι Γκρίζοι Λύκοι ιδρύθηκαν για πρώτη φορά τη δεκαετία του 1970 ως εθνικιστική οργάνωση νεολαίας. Η οργάνωση σήμερα είναι συνδεδεμένη με το ακροδεξιό κόμμα MHP, σύμμαχο του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης της Τουρκίας (AKP).

Ο Δρ Yektan Turkyilmaz, ερευνητής στο Φόρουμ Διαπεριφερειακών Σπουδών στο Βερολίνο, δήλωσε στο Ahval ότι από κάποιες απόψεις, οι Γκρίζοι Λύκοι φαίνεται να έχουν εξελιχθεί σε ένα άλλο σκέλος, ενός καλά οργανωμένου τουρκικού δικτύου επιρροής σε όλη την Ευρώπη.

Οι υπηρεσίες πληροφοριών σε ολόκληρη την Ευρώπη επισήμαναν την ομάδα ως αιτία ανησυχίας, ιδιαίτερα δεδομένης της παρουσίας της σε βίαιες συγκεντρώσεις στις οποίες συμμετείχαν φιλότουρκοι διαδηλωτές.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο GOOGLE NEWS


Πηγή: europost.gr