Για περισσότερους από 6,2 εκατομμύρια πολίτες γίνεται πραγματικότητα αυτό που επισήμαιναν οι ειδικοί αφ’ ης στιγμής εγκρίθηκαν τα ασφαλή και αποτελεσματικά εμβόλια κατά του κορωνοϊού, ότι η κανονικότητα, δηλαδή, θα επιστρέψει μέσα από τον εμβολιασμό.

Με «διαβατήριο» το πιστοποιητικό εμβολιασμού από σήμερα, 9 Οκτωβρίου, οι πλήρως εμβολιασμένοι γυρίζουν τις συνήθειές τους στην προ πανδημίας εποχή και ζουν ξανά την εστίαση και ψυχαγωγία όπως παλιά, χωρίς μάσκες, χωρίς περιορισμούς στους θαμώνες, με χορό, ορθίους, μουσική και ελεύθερο ωράριο στους αμιγείς χώρους (αποκλειστικά για εμβολιασμένους). «Ο συγχρωτισμός σε ένα περιβάλλον όπου όλοι είναι εμβολιασμένοι, έχει σημαντικά χαμηλότερο κίνδυνο λοίμωξης [και] εμφάνισης επεισοδίου υπερμετάδοσης», εξήγησε χθες η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, κυρία Βάνα Παπαευαγγέλου

Παράλληλα, όπως κατέδειξαν τα επιδημιολογικά δεδομένα, το έντονο επιδημιολογικό φορτίο στις «κόκκινες» περιοχές δεν απαιτεί τη λήψη περιοριστικών μέτρων όπως απαγόρευση μουσικής και κυκλοφορίας. Ο χαρακτηρισμός τους θα λειτουργεί απλώς ως μια προειδοποίηση προς όποιον κινείται σε αυτές για ισχυρότερη τήρηση των μέτρων όπως χρήση μάσκας και τήρηση αποστάσεων.

Οι δύο επόμενες εβδομάδες, οπότε θα επαναξιολογηθεί η κατάσταση, θα κρίνουν την ορθότητα της απόφασης, με την Επιτροπή των επιστημόνων σε επιφυλακή σχετικά με τις επιπτώσεις που ενδεχομένως συνοδεύσουν την κινητικότητα και «απελευθέρωση» των εμβολιασμένων στους σκληρούς επιδημιολογικούς δείκτες του συστήματος υγείας, δηλαδή τις νοσηλείες, τους διασωληνωμένους και τους θανάτους.

Ποιοι «αντιστέκονται» στην κανονικότητα

Ενώ για τους εμβολιασμένους ξεκινάει η πλήρης ελευθερία, οι ανεμβολίαστοι θα εξακολουθήσουν να πορεύονται με μάσκες και τεστ όχι για να τιμωρηθούν, όπως έχουν διευκρινίσει οι Εμπειρογνώμονες και ο υπουργός υγείας, κ. Θάνος Πλεύρης, αλλά για να προστατευτούν από τον επικίνδυνο ιό. Έτσι, απαραίτητο για την είσοδο σε μεικτό χώρο (εμβολιασμένοι και μη) είναι το rapid-test 24ώρου και η χρήση μάσκας υποχρεωτική για όλους ανεξαρτήτως εμβολιασμού.

Το περασμένο 24ωρο μόλις 6.218 πολίτες έλαβαν την πρώτη δόση εμβολίου κατά της COVID-19 και 16.956 ήταν οι συνολικοί εμβολιασμοί για την ημέρα. Ο κόσμος διστάζει παρά το γεγονός πως ο κίνδυνος από μια πιθανή λοίμωξη με κορωνοϊό είναι πολλαπλάσιος για τους ανεμβολίαστους, ιδίως των μεγαλύτερων ηλικιών. Σύμφωνα με παλαιότερη δήλωση της κυρίας Παπαευαγγέλου, οι πιθανότητες εισαγωγής σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) και θανάτου λόγω κορωνοϊού στους 60 ετών και άνω, είναι υψηλότερες κατά 20 και 12 φορές αντίστοιχα συγκριτικά με τους συνομήλικους εμβολιασμένους.

Οι συνέπειες από την άρνηση του εμβολιασμού αποτυπώνονται στους θανάτους (22 σήμερα), όπως επαναλαμβάνουν οι ειδικοί, αλλά και τις διασωληνώσεις, πεδία που διαπρέπουν οι ανεμβολίαστοι. Ενδεικτικό είναι ότι στους 334 διασωληνωμένους ασθενείς σήμερα, οι 288 (86.23%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι.

Μια ματιά στον επιδημιολογικό χάρτη και την εμβολιαστική κάλυψη ανά Περιφερειακή Ενότητα (ΠΕ), αποκαλύπτει ότι σε 16 ΠΕ τα ποσοστά εμβολιασμού είναι κάτω από το 50% με το χαμηλότερο στην Ευρυτανία (36,23%) και έπειτα Κιλκίς (41,69%), Πιερία (42,31%), Δράμα (43,25%), Ηλεία (45,60%), Σέρρες (46,40%), Πέλλα (46,68%), Ξάνθη (46,85%), Φλώρινα (47,71%), Χαλκιδική (47,77%), Αχαΐα (47,93%), Έβρος (48,08%), Αρκαδία (48,25%), Λακωνία (48,41%), Φθιώτιδα (48,92%) και Ημαθία (49,61%).

Φεύγει «μπροστά» η Αττική

Την ανησυχία που εξέφρασαν οι ειδικοί κατά τη χθεσινή ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας επιβεβαιώνει η τελευταία έκθεση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).

Από το σύνολο 2.324 νέων κρουσμάτων, τα 540 εντοπίζονται στην Αττική που απομακρύνεται από τη Θεσσαλονίκη των 357, ανοίγοντας ξανά την ψαλίδα. Ειδικότερα, 61 εντοπίζονται στην Ανατολική Αττική και 33 στη Δυτική, 155 στο Κέντρο, 79 στα Βόρεια Προάστια, 83 στα Δυτικά και 56 στα Νότια, 64 στον Πειραιά και 12 στις Νήσους.

Πέραν της Αττικής, η έκθεση κινείται στο γνώριμο τέμπο με περιοχές της Βόρειας Ελλάδας και της Θεσσαλίας να καταγράφουν επιδημιολογική επιβάρυνση. Αναλυτικά, 156 κρούσματα εντοπίζονται στη Λάρισα, 79 στη Μαγνησία, 77 στη Δράμα, 71 στην Καβάλα, 58 στην Ημαθία και 47 στην Ξάνθη.

Στα κάγκελα οι ειδικοί με τα νέα μέτρα για τους ανεμβολίαστους

Φόβους πως η χαλάρωση των μέτρων ενδέχεται να προκαλέσει αναζωπύρωση της πανδημίας του κορωνοϊού εκφράζουν μέλη της επιστημονικής κοινότητας, σημαίνοντας «συναγερμό» μία ημέρα μετά τις ανακοινώσεις του υπουργείου Υγείας για πλήρη ελευθερία στους θαμώνες κλειστών χώρων διασκέδασης που δέχονται μόνο εμβολιασμένους, καθώς και για άρση των περιοριστικών μέτρων στις «κόκκινες» επιδημιολογικά περιοχές.

Την ανησυχία τους εξέφρασαν ο γιατρός και ερευνητής στις ΗΠΑ, Γιώργος Παυλάκης, ο διευθυντής στη Β’ ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου Θεσσαλονίκης, Νίκος Καπραβέλος, καθώς και η καθηγήτρια επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Αθηνά Λινού.

Παυλάκης: Φόβοι για αλαλούμ στα κέντρα διασκέδασης
Την εκτίμηση ότι ο χειμώνας, χωρίς εμβολιασμούς και μάσκες, αναμένεται δύσκολος, εξέφρασε ο ιατρός και ερευνητής στις ΗΠΑ, Γιώργος Παυλάκης, τονίζοντας πως με 40% ανεμβολίαστους στην Ελλάδα δεν υπάρχει ιδιαίτερη προστασία.

Ο κ. Παυλάκης εμφανίστηκε ανήσυχος για το γεγονός ότι αποσύρθηκαν από το τραπέζι των μέτρων τα τοπικά μίνι lockdown, αλλά και το καθεστώς ελευθερίας για τους ανεμβολίαστους. Εξέφρασε, δε, τον φόβο ότι «με το επίπεδο επιτήρησης που υπάρχει στα κέντρα διασκέδασης αν παραμείνουν ανοιχτά όλη νύχτα θα επικρατήσει αλαλούμ».

Ο κ. Παυλάκης υπογράμμισε ότι είναι πρόωρο να μιλάμε για το τέλος της πανδημίας τη στιγμή που καταγράφονται σε ημερήσια βάση δύο με τρεις χιλιάδες κρούσματα και 30 θάνατοι. Επεσήμανε επίσης ότι «ο τερματοφύλακας δεν λέει ότι έσωσε δύο γκολ και επομένως πάει να ξεκουραστεί, πρέπει πρώτα να λήξει το ματς».

Λινού: Η χαλάρωση μέτρων μπορεί να φέρει έξαρση κρουσμάτων
Διστακτική για τη χαλάρωση των μέτρων εμφανίστηκε και η καθηγήτρια επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Αθηνά Λινού. Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1, ανέφερε ότι τα μέτρα έπρεπε να παρουσιαστούν ως παραίνεση για τους ανεμβολίαστους και όχι σαν επιβράβευση των εμβολιασμένων, τονίζοντας ότι δεν πρέπει να υπάρξει «περαιτέρω κοινωνικός διχασμός».

Η ίδια επεσήμανε ότι οι εμβολιασμένοι πρέπει να τηρούνται τα μέτρα προστασίας κυρίως στις περιοχές όπου είναι χαμηλή η εμβολιαστική κάλυψη, ενώ στάθηκε στην ανάγκη τήρησης αποστάσεων και χρήσης μάσκας. Παράλληλα, δήλωσε ανήσυχη ότι εντός των 15 ημερών που θα επαναξιολογηθούν τα μέτρα, ενδέχεται να υπάρχει έξαρση κρουσμάτων. Ανέφερε επιπλέον ότι είναι πιθανή μια αύξηση κρουσμάτων στα παιδιά, λόγω των σχολείων.

Καπραβέλος: Λάθος το μήνυμα ότι τελείωσε η πανδημία
Από την πλευρά του, ο διευθυντής της Β’ ΜΕΘ στο νοσοκομείο Παπανικολάου, Νίκος Καπραβέλος, χαρακτήρισε υπερβολικά τα μέτρα ελευθερίας στους εμβολιασμένους, τονίζοντας πως δίνουν την εντύπωση επιστροφής στην κανονικότητας. Όπως είπε -μιλώντας στο Mega- «δυστυχώς δεν είμαστε σε αυτό το σημείο» και υπενθύμισε ότι η πίεση στο σύστημα υγείας είναι μεγάλη από ανεμβολίαστους, με τα κρούσματα στη βόρεια Ελλάδα, όπου είναι χαμηλότερη η εμβολιαστική κάλυψη, να είναι πολλά.

Ο κ. Καπραβέλος ανέφερε ότι στις ΜΕΘ το ποσοστό των εμβολιασμένων ασθενών ανέρχεται σε 10% και τόνισε ότι η μετάλλαξη Δέλτα οδήγησε στην ανάγκη για τρίτη δόση εμβολίου. «Δεν είναι ώρα για τέτοια ελευθερία» υπογράμμισε, υπενθυμίζοντας ότι δεν είναι όλοι εμβολιασμένοι. Είπε επίσης ότι είναι λάθος να δοθεί το μήνυμα ότι η πανδημία τελείωσε.

Η κ. Καπραβέλος ανέφερε ότι και οι εμβολιασμένοι μολύνονται και μεταδίδουν, έστω και σε μικρότερο ποσοστό, ενώ προειδοποίησε ότι ο χειμώνας θα είναι δύσκολος. Ανέφερε, δε, ότι αν τα επιδημιολογικά δεδομένα παρουσιάσουν επιδείνωση, θα έπρεπε να επανεκτιμηθεί αν μπορούν να γίνουν παρουσία κόσμου οι εκδηλώσεις για την 26η και την 28η Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη.

Οικονόμου: Επιβεβλημένη η αλλαγή των μέτρων – Δεν τελειώσαμε με τον κορωνοϊό
Απαντώντας στις αιτιάσεις για πρόωρη χαλάρωση των μέτρων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου ανέφερε ότι οι αλλαγές στα μέτρα για τους εμβολιασμένους ήταν επιβεβλημένες, τονίζοντας ότι το μήνυμα που δινόταν με τους περιορισμούς για τους πλήρως εμβολιασμένους και τα τοπικά lockdown ήταν αντιφατικό. «Αυτοί που έχουν εμβολιαστεί πρέπει να πάρουν πίσω της ζωή τους», τόνισε ο κ. Οικονόμου και επανέλαβε ότι δεν πρέπει να εκπέμπουμε μηνύματα που μπερδεύουν τον κόσμο.
Όπως είπε ο ίδιος, μιλώντας στον ΑΝΤ1, η ανακοίνωση των μέτρων δεν σημαίνει ότι τελειώσαμε με τον κορωνοϊό και η επισήμανση αυτή είναι ένα «καμπανάκι», κυρίως για τους ανεμβολίαστους, οι οποίοι αρκεί να ρίξουν μια ματιά στα νοσοκομεία και τις ΜΕΘ για να πειστούν.

Διασκέδαση με μουσική, όρθιους και χορό
Υπενθυμίζεται πως επιπλέον ελευθερίες δίνονται με βάση τα νέα μέτρα, που ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, στους εμβολιασμένους, όσον αφορά στους κλειστούς χώρους εστίασης και διασκέδασης, παρέχοντας ουσιαστικά τη δυνατότητα σε όσους έχουν πλήρως εμβολιαστεί να διασκεδάσουν όπως έκαναν και προ πανδημίας. Και αυτό γιατί στο εξής επιτρέπονται στα εστιατόρια, μπαρ κλπ να έχουν μουσική και οι θαμώνες να είναι όρθιοι.

«Θα υπάρχει πλήρης ελευθερία για τους εμβολιασμένους, κανένας περιορισμός. Το προσωπικό στην εστίαση αλλά και στα κέντρα διασκέδασης θα παίρνει τα απαραίτητα μέτρα και θα χρησιμοποιεί μάσκα», τόνισε ο υπουργός Υγείας.

Όσον αφορά στους μικτούς χώρους διασκέδασης, θα ισχύουν ως έχουν οι περιορισμοί εξήγησε ο κ. Πλεύρης, σημειώνοντας ότι τα μέτρα αυτά τίθενται σε ισχύ από το προσεχές Σάββατο και για 15 ημέρες οπότε θα ξανασταθμιστούν και θα απλοποιηθούν για να γίνουν ακόμα πιο ξεκάθαρες οι οδηγίες προς τους πολίτες.

Επίσης έγινε γνωστό ότι όλοι οι άλλοι χώροι ψυχαγωγίας θα πρέπει να ακολουθούν τα μέτρα όπως ισχύουν σήμερα και οι εμβολιασμένοι που βρίσκονται σε αυτούς θα πρέπει να φορούν μάσκες και να τηρούν όλα τα μέτρα προστασίας.

«Όπου παραμένουν οι περιορισμοί παραμένουν για να μας προστατέψουν όλους εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους», υπογράμμισε ο υπουργός Υγείας, λέγοντας ότι πλέον είμαστε σε θέση να πάρουμε τέτοια μέτρα που θα οδηγήσουν στην κανονικότητα.

Τέλος στα μίνι lockdown
Εξάλλου, χωρίς περιορισμούς ακόμη και στις «κόκκινες» περιοχές θα μπορούν να κινούνται όλοι οι πολίτες στο εξής, σύμφωνα με τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν από τον υπουργό Υγείας.

Οι «κόκκινες» περιοχές θα επισημαίνονται στον επιδημιολογικό χάρτη της χώρας με στόχο να ενημερώνονται οι πολίτες, ώστε να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να μην ξεχνούν να τηρούν τα μέτρα προστασίας, όπως είναι η μάσκα, η χρήση αντισηπτικού και η τήρηση των αποστάσεων.

Οι περιοχές που μπαίνουν στο «κόκκινο» θα ανακοινώνονται ώστε να υπάρχει εγρήγορση του πληθυσμού, είπε ο κ. Πλεύρης και ξεκαθάρισε ότι δεν θα υπάρχει απαγόρευση κυκλοφορίας σε αυτές τις περιοχές και η μουσική θα επιτρέπεται χωρίς περιορισμούς.

Αν χρειαστούν επιπλέον μέτρα, τόνισε, για αυτά θα γνωμοδοτήσει η αρμόδια Επιτροπή. «Ο στόχος είναι, οι πολίτες να γνωρίζουν ποιες είναι οι κόκκινες περιοχές και να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί», είπε, ενώ αναφερόμενος στις αποφάσεις της επιτροπής συμπλήρωσε ότι «η επιτροπή γνωμοδοτεί και σεβόμαστε τους επιστήμονες οι οποίοι μετέχουν σε αυτήν. Θα μας δίνει τις συμβουλές της οπότε το ζητήσουμε».

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο GOOGLE NEWS


Πηγή: europost.gr