Σε ανάλυσή του, το αμερικανικό Bloomberg περιγράφει πώς ο Ρετζέπτ Ταγίπ Ερντογάν φιλοδοξεί να καταστήσει την Τουρκία περιφερειακή μουσουλμανική δύναμη που θα «ανταγωνίζεται» ακόμη και δυνάμεις όπως η ΕΕ, οι ΗΠΑ και η Ρωσία.

– Advertisement –

Η αντιπαράθεση για τους φυσικούς πόρους στην Ανατολική Μεσόγειο το τελευταίο διάστημα προσέλκυσε τη διεθνή προσοχή όχι μόνο από πλευράς Τουρκίας, αλλά και με την Ελλάδα, την Κύπρο, την Αίγυπτο και το Ισραήλ να διεκδικούν μερίδιο σε μια από τις πιο «συνωστισμένες» περιοχές της θάλασσας ανά τον κόσμο. Ωστόσο, η ρίζα της έντασης είναι πιο βαθιά, σημειώνει το δημοσίευμα.

Η Τουρκία εξοπλίζεται ραγδαία στη θάλασσα
Μέσω της ραγδαίας ανάπτυξης του πολεμικού ναυτικού της Τουρκίας, ο Ερντογάν φιλοδοξεί να καταστήσει τη χώρα περιφερειακή μουσουλμανική δύναμη, ικανή να αντιπαρατεθεί «στήθος με στήθος» με την Ευρώπη, τη Ρωσία και τις ΗΠΑ. Κάτι για το οποίο επικρίθηκε έντονα τη Δευτέρα από την αντιπολίτευση της χώρας.

Κάπως έτσι, η Τουρκία αύξησε την εγχώρια παραγωγή πλοίων και υποβρυχίων και το Πολεμικό Ναυτικό συνέβαλε ώστε ο Ερντογάν να προβάλει ισχύ στο εξωτερικό με επιτυχημένο τρόπο, ώστε να ανησυχήσει τις δυνάμεις στη θαλάσσια περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, σημειώνει το Bloomberg.

Μεγαλύτερες φρεγάτες βρίσκονται υπό κατασκευή, όπως και ένα αεροπλανοφόρο 27.000 τόνων που αναμένεται να παραδοθεί στο Πολεμικό Ναυτικό της Τουρκίας την επόμενη χρονιά. «Πίσω από το παραπέτασμα βρίσκεται μια πολύ πιο επείγουσα σειρά θεμάτων, η ιδέα πως η Τουρκία είναι η μεγαλύτερη δύναμη στην Ανατολική Μεσόγειο και θα έπρεπε να αντιμετωπίζεται ως τέτοια», σημειώνει στο Bloomberg ο καθηγητής Εθνικής Ασφάλειας και ειδικός σε θέματα τουρκικής ναυσιπλοΐας στη Ναυτική Σχολή της Καλιφόρνια, Ράιαν Τζίντζερεϊς.

«Θεωρεί πως περιβάλλεται από εχθρούς και ανταγωνιστές και θα χρησιμοποιήσει τη δύναμη ώστε να υποστηρίξει εαυτόν, επειδή ακριβώς μπορεί», συμπληρώνει ο καθηγητής.

Ο πολεμικός στόχος του Ερντογάν για τη θάλασσα
Ο Τούρκος πρόεδρος είχε θέσει στόχο έως το 2023, την επέτειο 100 χρόνων από την ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας, η χώρα να είναι σε θέση να παράγει μόνη της τα εξοπλιστικά που χρειάζεται. Έτσι, παρατηρείται μια έκρηξη κατασκευής πολεμικών πλοίων στην Τουρκία, ως μέρος μιας ευρύτερης ανάπτυξης της πολεμικής βιομηχανίας -από πολεμικά πλοία έως ελικόπτερα και πολεμικά drones- στo πλαίσιo της «στρατηγικής ανεξαρτησίας» της χώρας από Δυτικούς προμηθευτές.

Το όνειρο της εξοπλιστικής ανεξαρτησίας ωστόσο, σύμφωνα με το Bloomberg, δεν είναι ιδιαίτερα πιθανό να έρθει ως το 2023, από τη μία γιατί η Τουρκία αποτελεί μια προβληματική οικονομία 750 δισ. δολαρίων που δύσκολα θα μπορέσει να σηκώσει το βάρος του εγχειρήματος και από την άλλη, καθώς η ΕΕ απειλεί με κυρώσεις για τις δραστηριότητες της Τουρκίας στην περιοχή.

Η Τουρκία βάζει πλώρη να… αποκαθηλώσει την Ελλάδα στη θάλασσα
Παρ’ όλα αυτά, με βάση τα στρατιωτικά σχέδια της Τουρκίας, το τουρκικό πολεμικό ναυτικό θα ξεπεράσει πολύ σύντομα τον βασικό ανταγωνιστή του, την Ελλάδα, που από καιρό θεωρείται η ισχυρότερη δύναμη στη θάλασσα της Ανατολικής Μεσογείου, όπως σημειώνει το αμερικανικό δημοσίευμα.

Σε πίνακά του, το Bloomberg αποτυπώνει τη ναυτική δύναμη Ελλάδας και Τουρκίας σήμερα, αλλά και πώς αυτή αναμένεται να τροποποιηθεί με βάση τον εξοπλιστικό σχεδιασμό των δύο χωρών. Σε αυτόν, πέρα από το αεροπλανοφόρο, η Τουρκία ετοιμάζει μεταξύ 2022 και του 2027 ακόμη 6 υποβρύχια (διαθέτει 12, έναντι 11 που διαθέτει η χώρα μας), 4 αντιτορπιλικά (η Ελλάδα δεν έχει κανένα) και 4 φρεγάτες που θα προστεθούν στις 20 που υπάρχουν ήδη (η Ελλάδα διαθέτει 11 και βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις για προμήθεια 2 ακόμη, όπως αναφέρει το Bloomberg).

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Bloomberg, τα ελληνικά υπουργεία Άμυνας και Ναυτιλίας δεν θέλησαν να προβούν σε κάποιο σχόλιο στα πλαίσια του συγκεκριμένου άρθρου.

Οι δραστηριότητες της Τουρκίας προκάλεσαν τις αντιδράσεις ΗΠΑ και Γαλλίας
«Η Τουρκία θα πάρει το δίκαιο μερίδιό της στη Μεσόγειο, στο Αιγαίο και στη Μαύρη Θάλασσα», δήλωνε στις 26 Αυγούστου ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε ομιλία του για την επέτειο του Μαντζικέρτ, όταν και πραγματοποιήθηκε η πρώτη νίκη των Σελτζούκων Τούρκων επί της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας το 1071 μ.Χ.

Το δημοσίευμα του Bloomberg περιγράφει τις δραστηριότητες της Τουρκίας στην περιοχή, που προκάλεσαν την αντίδραση σειράς χωρών, παραθέτοντας σαν παράδειγμα τη μερική άρση του εμπάργκο όπλων των ΗΠΑ προς την Κύπρο, αλλά και τις πτήσεις γαλλικών μαχητικών Rafale στην περιοχή από αεροπορική βάση στην ελληνοκυπριακή πλευρά.

«Αυτό για το οποίο πρέπει να ανησυχούμε πραγματικά είναι η ανάπτυξη μιας δυναμικής κατά την οποία η Τουρκία αρχίζει να ακολουθεί τα βήματα της Κίνας», λέει ο Χιούγκο Ντέσι, ερευνητής αναλυτής με επίκεντρο στις ναυτικές υποθέσεις στο Διεθνές Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών του Λονδίνου. Σε αυτό το πλαίσιο, ο κίνδυνος κλιμάκωσης θερμού επεισοδίου ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Τουρκία αυξάνει.

– διαφ –

Πηγή: europost.gr