Συνεχίζεται το θρίλερ με το Oruc Reis για 14η μέρα και το τουρκικό ερευνητικό μαζί με τον στολίσκο των τουρκικών πολεμικών πλοίων που το συνοδεύουν κινείται στην περιοχή ερευνών που έχει επιλέξει η Άγκυρα για να προωθήσει τον ισχυρισμό της ότι η συγκεκριμένη ζώνη αποτελεί τουρκική υφαλοκρηπίδα.

Από τις 10 Αυγούστου μέχρι και σήμερα, το τουρκικό ερευνητικό πλοίο με τα πολεμικά πλοία που το «προστατεύουν» και τα βοηθητικά του Ataman και Cengiz Han, περιπλανώνται με χαμηλή ταχύτητα 4-5 κόμβων και σε κάποια διαστήματα ρίχνουν καλώδια μήκους χιλιομέτρων χωρίς να είναι ξεκάθαρο αν διεξάγονται ή έχουν διεξαχθεί σεισμικές έρευνες και τι είδους είναι αυτές.

Σύμφωνα με την παράνομη τουρκική Navtex που εκδόθηκε από τον σταθμό της Αττάλεας στις 10 Αυγούστου, οι έρευνες του Oruc Reis θα συνεχιστούν μέχρι σήμερα τα μεσάνυχτα. Θα επιλέξουν οι Τούρκοι να συνεχίσουν το γαϊτανάκι των τσαμπουκάδων μέχρι τα μεσάνυχτα της 23ης Αυγούστου ή θα επιλέξουν κάποιου είδους ακραία κλιμάκωση με συνέχιση του προκλητικού πλου;

Στην ελληνική κυβέρνηση αναμένουν την εξέλιξη των τουρκικών τακτικισμών για να αποφασιστεί αν θα απαιτηθεί επανεξέταση ή αναθεώρηση της στάσης έναντι των Τούρκων.

Το πρωί της Κυριακής το Oruc Reis συνέχιζε την πορεία του δυτικά-νοτιοδυτικά. Ώρα 10 της 23ης Αυγούστου το oruc reis και ο τουρκικός στολίσκος απείχαν περίπου 10 ναυτικά μίλια όποτε και θα ξανά έμπαιναν σε περιοχή ελληνικής υφαλοκρηπίδας, κινούμενοι στο Νοτιοανατολικό κομμάτι της navtex.

Πηγή: europost.gr