Συνεχείς αναζωπυρώσεις παρατηρούνται στα σημεία όπου εξακολουθεί να καίει η φωτιά στην Ανατολική Μάνη, με τους ιδιαίτερα ισχυρούς ανέμους που πνέουν στην περιοχή και να ανατρέπουν την αισιόδοξη εικόνα που υπήρχε μέχρι πριν από λίγες ώρες.

Μετά την εντολή του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά ενεργοποιήθηκε η υπηρεσία Copernicus/Emergency Management Service – Mapping της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την παραγωγή χαρτογραφικών προϊόντων και δεδομένων της περιοχής.

Το αίτημα έγινε αποδεκτό και η διάθεση -η οποία είναι δωρεάν- των σχετικών χαρτογραφικών δεδομένων και προϊόντων που προκύπτουν από ανάλυση δορυφορικών εικόνων, αναμένεται άμεσα, προς υποβοήθηση του έργου όλων των φορέων που εμπλέκονται στην αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και στη διαχείριση των συνεπειών της πυρκαγιάς.
Ειδικότερα, η Διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, η οποία αποτελεί και το αρμόδιο εθνικό σημείο επαφής με την Υπηρεσία Copernicus, διαθέτει όλα τα χαρτογραφικά στοιχεία προς όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για την καλύτερη εκτέλεση του έργου τους.

Σημειώνεται, τέλος, ότι είναι η δεύτερη φορά που η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ενεργοποιεί την Υπηρεσία Copernicus για την τρέχουσα αντιπυρική περίοδο.

Για καθαρά προληπτικούς λόγους και μετά από εισήγηση της Πυροσβεστικής, οι κάτοικοι των οικισμών Βάχος, Γέρμα και Δροσοπηγή απομακρύνθηκαν από τα σπίτια τους, με δικά τους μέσα, ενώ έχει διακοπεί η οδική επικοινωνία Αρεόπολης- Γυθείου λόγω της απειλητικής φωτιάς που ξέσπασε στην περιοχή Δρακουλιάνικα, ανάμεσα στο Γύθειο και την Αρεόπολη. Η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται μέσω παρακαμπτηρίων οδών.

Το απόγευμα εκκενώθηκαν προληπτικά και το Σκαμνάκι και το Νεοχώρι, ύστερα από αλλαγή στην κατεύθυνση των ανέμων.

To tweet της Πυροσβεστικής για τη φωτιά στη Μάνη:

Βίντεο από την περιοχή της πυρκαγιάς στην Μάνη η οποία συνεχίζει το καταστροφικό της έργο.Πηγή: Βασίλης Ηλιόπουλος

Gepostet von Forecast Weather Greece am Samstag, 22. August 2020

-διαφ.-

Φωτιά τώρα στην περιοχη Λαγκάδια Ανατολικής Μανης Επιχείρηση σε εξέλιξη.14.10 Κλειστός ο δρόμος από Αρεόπολη προς Γύθειο / Αθήνα. Επιστροφή μέσα από Κότρωνα (με επιφύλαξη) και ΚαλαμάταEdit : Σύμφωνα με την πυροσβεστική το μέτωπο ξεκίνησε ανάμεσα στο Γύθειο και την Αρεόπολη στην περιοχή Δρακουλιάνικα αλλά πλέον έχει πάρει έκταση.Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει δοθεί εντολή προληπτικής εκκένωσης για τρεις οικισμούς. Πρόκειται για τους οικισμούς Βαχός, Δροσοπηγή και ΓέρμαEdit: Σύμφωνα με ανακοίνωση της πυροσβεστικής με εντολή του αρχηγού αντιστρατήγου Στέφανου Κολοκούρη, κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (ΔΑΕΕ) μεταβαίνει στην Ανατολική Μάνη για τη διερεύνηση των αιτιών της πυρκαγιάς.

Gepostet von Mani Traveler Greece am Samstag, 22. August 2020

Πηγή: europost.gr