Ραγδαία είναι η αύξηση των νοσηλειών στις ΗΠΑ, λόγω του πολλαπλασιασμού των μολύνσεων που έχει προκαλέσει η μεταδοτική μετάλλαξη Omicron. Σύμφωνα με καταμέτρηση του πρακτορείου Reuters, ο συνολικός αριθμός νοσηλειών έφτασε τις 132.646, ξεπερνώντας τον αντίστοιχο περσινο αριθμό που έφτανε τις 132.051 νοσηλείες.

Έχει πρατηρηθεί ότι οι εισαγωγές στα νοσοκομεία άρχισαν να αυξάνονται σταδιακά από τα τέλη Δεκεμβρίου, με τον αριθμό να διπλασιάζεται συγκεκριμένα μέσα σε μόλις τρεις εβδομάδες.

Την περίοδο εκείνη σημειώνεται ότι η Omicron επικράτησε της Delta και κυριάρχησε ως παραλλαγή στις ΗΠΑ.

Τα πιο υψηλά επίπεδα νοσηλειών καταγράφονται σε Ντελαγουέρ, Ιλινόι, Μέιν, Μέριλαντ, Μισούρι, Οχάιο, Πενσυλβάνια, Πουέρτο Ρίκο, στις Αμερικανικές Παρθένες Νήσους, Βερμόντ, Βιρτζίνια, Ουάσινγκτον και Ουισκόνσιν.

Την ίδια στιγμή, προβλήματα και δυσκολίες – όπως ελλείψεις στο προσωπικό – παρατηρούνται σε συστήματα υγείας ανά την Αμερική λόγω της επιβάρυνσης που έχει φέρει η παραλλαγή Omicron.

Την ίδια στιγμή στην Ελλάδα, εμφανίζονται κάποιοι επιστήμονες, που βρίσκονται δίπλα σε υπουργούς, για να διαβεβαιώσουν την κοινή γνώμη «ότι η μετάλλαξη «Όμικρον φέρνει ήπια νόσηση» («δηλαδή και να κολλήσει κάποιος δεν χάθηκε κι ο κόσμος!»), από άλλες πλευρές, που διαθέτουν -κατά τεκμήριο- μεγαλύτερη επιστημονική σοβαρότητα, όπως οι εκπρόσωποι του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) υπογραμμίζεται κατηγορηματικά ότι «δεν είναι καθόλου βεβαία ήπια η νόσηση από τη μετάλλαξη Όμικρον και ότι η ραγδαία διασπορά της στην κοινότητα δεν ξέρουμε σε πόσες άλλες μεταλλάξεις μπορεί να οδηγήσει!».

Παράλληλα, διακεκριμένοι ακαδημαϊκοί επιστήμονες, όπως οι καθηγητές Τζανάκης, Παυλάκης, Σαρηγιάννης και Παναγιωτόπουλος, καθώς και εντατικολόγοι της πρώτης γραμμής της μάχης, όπως ο γιατρός Νίκος Καπραβέλος, έχουν προειδοποιήσει την κυβέρνηση ότι αν δεν καθυστερήσει η επανέναρξη των μαθημάτων στα σχολεία μπορεί να αντιμετωπίσουμε μία «υγειονομική καταιγίδα» τόσο καταστροφική, που θα πλήξει ανεπανόρθωτα την Ελληνική κοινωνία και θα οδηγήσει σε παράλυση ζωτικής σημασίας τους Κρατικούς θεσμούς.

Πηγή: europost.gr