Όχι από μία αλλά από δύο μεταλλάξει του κορωνοϊού είχε προσβληθεί ταυτόχρονα μια 90χρονη γυναίκα στο Βέλγιο, που πέθανε τον Μάρτιο.

Συγκεκριμένα, Βέλγοι ερευνητές γνωστοποίησαν την πρωτόγνωρη περίπτωση μιας 90χρονης, η οποία πέθανε τον Μάρτιο νικημένη από τον κορωνοϊό, αφού είχε προσβληθεί ταυτοχρόνως από δύο διαφορετικά παραλλαγμένα στελέχη, το Άλφα, το οποίο ταυτοποιήθηκε πρώτα στη Βρετανία, και το Βήτα, το οποίο ταυτοποιήθηκε πρώτα στη Νότια Αφρική.

«Είναι μια από τις πρώτες τεκμηριωμένες περιπτώσεις ταυτόχρονης μόλυνσης από δύο ανησυχητικές παραλλαγές του SARS-CoV-2», δήλωσε η μοριακή βιολόγος Άνε Φανκεερμπέργκεν, η οποία διεξήγαγε τη μελέτη, την οποία επικαλείται σε ανακοίνωσή του το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Κλινικής Μικροβιολογίας και Λοιμωδών Νόσων.

Η ηλικιωμένη δεν ήταν εμβολιασμένη και δεν είχε υποκείμενο νόσημα
Στις 3 Μαρτίου, η 90χρονη, η οποία δεν είχε εμβολιαστεί και δεν είχε ειδικό ιατρικό ιστορικό, εισήχθη σε νοσοκομείο της βελγικής πόλης Άαλστ. Η ηλικιωμένη, η οποία διεγνώσθη θετική στον κορωνοϊό όταν έφτασε στο νοσοκομείο, παρουσίαζε αρχικά «καλό επίπεδο κορεσμού οξυγόνου και δεν έφερε ενδείξεις αναπνευστικής δυσχέρειας», σύμφωνα με το ECCMID. Ωστόσο «γρήγορα εμφάνισε επιδείνωση των πνευμονικών συμπτωμάτων και πέθανε πέντε ημέρες αργότερα», προστίθεται στην ανακοίνωση.

«Είναι δύσκολο να πούμε αν η ταυτόχρονη λοίμωξη από δύο παραλλαγμένα στελέχη έπαιξε ρόλο στην γρήγορη επιδείνωση της κατάστασης της υγείας της ασθενούς» είχε πει η βιολόγος του νοσοκομείου OLV του Άαλστ.

Ακολούθησε σωρεία εξετάσεων και χάρη στην ανάλυση του γονιδιώματος του ιού, το νοσοκομείο βρήκε ότι η 90χρονη είχε προσβληθεί από τα δύο παραλλαγμένα στελέχη Άλφα και Βήτα. «Τα δύο παραλλαγμένα στελέχη κυκλοφορούσαν στο Βέλγιο εκείνη την περίοδο (Μάρτιος 2021), επομένως είναι πιθανό ο ιός να μεταδόθηκε στη γυναίκα αυτή από δύο διαφορετικά πρόσωπα. Δυστυχώς δεν γνωρίζουμε πώς προσβλήθηκε», συνέχισε η Φανκεερμπέργκεν.

Μέχρι σήμερα δεν έχουν δημοσιευτεί άλλες περιπτώσεις ταυτόχρονης λοίμωξης με δύο παραλλαγμένα στελέχη, όπως τόνισε η ερευνήτρια Φανκεερμπέργκεν, η οποία κρίνει «κρίσιμο» να γίνει περαιτέρω ανάλυση του γονιδιώματος και να μελετηθεί ένα «μάλλον υποτιμημένο φαινόμενο».

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο GOOGLE NEWS


Πηγή: europost.gr