Σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους αρκετές χιλιάδες δόσεις του εμβολίου της Pfizer «μπήκαν σε καραντίνα» στις πολιτείες της Καλιφόρνια και της Αλαμπάμα μετά από μια «ανωμαλία» στη διαδικασία μεταφοράς που προκάλεσε περεταίρω την πτώση της θερμοκρασίας από αυτήν που προβλέπεται αρχικά.

Το εμβόλιο της Pfizer, το οποίο αναπτύχθηκε με τη γερμανική φαρμακοβιομηχανία BioNTech, απαιτεί θερμοκρασία αποθήκευσης περίπου μείον 70 βαθμούς Κελσίου. Τα φιαλίδια του εμβολίου αποθηκεύονται σε δίσκους, οι οποίοι φέρουν τουλάχιστον 975 δόσεις η καθεμία.

Ο στρατηγός Γκουστάβ Πέρνα, ο οποίος επιβλέπει την εφοδιαστική διαδικασία για το πρόγραμμα εμβολίων, Operation Warp Speed, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι δύο δίσκοι του εμβολίου που έφτασαν σε δύο ξεχωριστές τοποθεσίες στην Καλιφόρνια έπρεπε να επιστραφούν στην Pfizer αφού η θερμοκρασία έπεσε κάπως στους μείον 92 βαθμούς Κελσίου.

Οι αρμόδιοι φορείς έσπευσαν να διευκρινίσουν πως τα εμβόλια «δεν έφυγαν ποτέ από το φορτηγό», κατά την ενημέρωση μετά το συμβάν και ότι «τα επέστρεψαν αμέσως στην Pfizer με σκοπό την αντικατάσταση αυτών των δύο παρτίδων.»

Το περιστατικό αυτής της «ανωμαλίας» συνέβη και στην Αλαμπάμα.
«Στην Αλαμπάμα, παραλήφθηκαν δύο παρτίδες εμβολίων στην ίδια τοποθεσια τοποθεσία. Η θερμοκρασία έφτασε στους μείον 92 βαθμούς Κελσίου. Για αυτό το λόγο βάλαμε τα εμβόλιο σε καραντίνα.»

Δεν είναι σαφές τι προκάλεσε τη μείωση της θερμοκρασίας αποθήκευσης. Ένας εκπρόσωπος της Pfizer δήλωσε: «Οι αποστολές που επιστράφηκαν – συνολικά ~ 3000 δόσεις – θα ελεγχθούν εσωτερικά από την Pfizer ακολουθώντας την ποιοτική ερευνητική διαδικασία».

Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης, Ο Πέρνα δήλωσε ότι οι παραδόσεις εμβολίων στις ΗΠΑ παραμένουν σε καλό δρόμο, ενώ άλλες 886 παραγγελίες αναμένεται να αποσταλούν σε ολόκληρη τη χώρα μέχρι το τέλος της εβδομάδας. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έδωσε 2,9 εκατ. δόσεις του εμβολίου της Pfizer αυτήν την εβδομάδα. Την επόμενη εβδομάδα, η κυβέρνηση σχεδιάζει να στείλει επιπλέον 2 εκατ. δόσεις του εμβολίου της Pfizer, καθώς και 5,9 εκατ. δόσεις του εμβολίου της Moderna, εάν προχωρήσει στην έγκρισή του το FDA.

Η Συμβουλευτική Επιτροπή Εμβολίων και Σχετικών Βιολογικών Προϊόντων της FDA, μια εξωτερική ομάδα ιατρικών εμπειρογνωμόνων που συμβουλεύει τον οργανισμό, ψηφίζει την Πέμπτη για το εάν θα συστήσει το εμβόλιο της Moderna για επείγουσα χρήση. Μια ευνοϊκή ψήφος από την επιτροπή θα καταργήσει πιθανώς το δρόμο για το εμβόλιο της Moderna να γίνει το δεύτερο εγκεκριμένο για χρήση στις ΗΠΑ πίσω από το Pfizer. Η εκκαθάριση της FDA θα μπορούσε να έρθει ήδη την Παρασκευή.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο GOOGLE NEWS


Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα


Πηγή: europost.gr