Αυτό που τόσο καιρό ήταν υπόθεση σχετικά με την μετάλλαξη «Όμικρον» φαίνεται πως είναι πραγματικότητα, καθώς ραγδαία είναι η αύξηση των κρουσμάτων. Οι επιστήμονες αναμένουν εκτόξευση των κρουσμάτων μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων, με τον Νίκο Τζανάκη να κάνει μια εφιαλτική πρόβλεψη. «Μετά τις 15 Ιανουαρίου ίσως φτάσουμε τα 20.000 κρούσματα, πάμε για ρεκόρ κρουσμάτων», ανέφερε ο καθηγητής Πνευμονολογίας.

Η μετάλλαξη «Όμικρον», που εντοπίστηκε στα λύματα της Αττικής, δεκαπλασιάστηκε σε διάστημα 4 ημερών σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ.

Το μεταλλαγμένο στέλεχος δείχνει πως εξαπλώνεται με πάρα πολύ γρήγορο ρυθμό ενώ μένει να δούμε και τα αποτελέσματα από τα λύματα της Θεσσαλονίκης, προκειμένου να υπάρχει μια σαφής εικόνα σχετικά με την πορεία εξάπλωσης της παράλλαξης στις δύο μεγάλες περιφέρειες της χώρας στις οποίες υπάρχει και το μεγαλύτερο πρόβλημα με τον κορωνοϊό.

Μετά τις 15 Ιανουαρίου ίσως φτάσουμε τα 20.000 κρούσματα
Για δραματική αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού της μετάλλαξης «Όμικρον» κάνει λόγο ο Καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Τζανάκης.

Χαρακτήρισε «πλασματική εικόνα» τη θετικότητα γύρω στο 6% που αποτυπώθηκε στην ανακοίνωση των κρουσμάτων της Κυριακής. Εγιναν λίγα τεστ, ενώ εκείνοι που ελέχθησαν ήταν κυρίως εκείνοι που είτε είχαν στενή επαφή με κρούσματα είτε εμφάνιζαν ύποπτα συμπτώματα.

Ενδεικτική της ανησυχίας του για την μεταδοτικότητα της μετάλλαξης «Όμικρον», ήταν η εκτίμηση του κ. Τζανάκη στον ΑΝΤ1 πως 500-700 από τα ημερήσια κρούσματα στη χώρα μας, αφορούν το συγκεκριμένο στέλεχος του ιού.

Παράλληλα, προέβλεψε πως την Τρίτη ή την Τετάρτη ο αριθμός των νέων κρουσμάτων κορωνοϊού θα ξεπεράσει τις 9 χιλιάδες!

«Είμαστε ένα μήνα μετά την εμφάνιση του πρώτου κρούσματος Όμικρον στη χώρα μας. Είναι επιτυχία της χώρας ότι έχει επιβραδυνθεί η μετάλλαξή της. Όμως τις τελευταίες μέρες φαίνεται εκρηκτική η αύξησή της. Πάνω από το 10% των καθημερινών κρουσμάτων είναι Όμικρον», είπε και συμπλήρωσε ότι περιμένουμε έκρηξη, με διπλασιασμό κρουσμάτων.

«Τρίτη με Τετάρτη θα ανέβουν τα νούμερα. Μετά τις 15 Ιανουαρίου ίσως φτάσουμε τα 20.000 κρούσματα! Πάμε για ρεκόρ κρουσμάτων», τόνισε ο κ. Τζανάκης.

Ο ίδιος εξέφρασε την πεποίθηση πως η μετάλλαξη Όμικρον θα μας «χαιρετήσει» και θα βοηθήσει στην εκφύλιση του ιού. «Δεν είναι, όμως, βέβαιο. Πάντα κινδυνεύουμε με μία μετάλλαξη. Μπορούμε όμως να λάβουμε μία σειρά από μέτρα για την προστασία μας. Δηλαδή, σπαστό ωράριο στις εργασίες για αποσυμφόρηση στα ΜΜΜ, να μειώσουμε τα ωράριο των εμπορικών, να αυξήσουμε ωράριο σούπερ μάρκετ, να μειώσουμε ωράρια στα κέντρα διασκέδασης και να παρατείνουμε διακοπές σχολείων και πανεπιστημίων» κατέληξε ο Νίκος Τζανάκης.

Ερωτηθείς ποια θα μπορούσαν να είναι τα νέα μέτρα, ανέφερε τη μείωση του ωραρίου λειτουργίας για τα κέντρα ψυχαγωγίας, τη διεύρυνση του ωραρίου για τα εμπορικά καταστήματα και τα σούπερ μάρκετ, καθώς και τη σταδιακή προσέλευση των εργαζομένων στις θέσεις τους, προκειμένου να αποφευχθεί ο συνωστισμός στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Τα σενάρια για τα νέα μέτρα για νυχτερινά κέντρα, τηλεργασία, σχολεία και γήπεδα
Όπως όλα δείχνουν εφαρμογή των νέων μέτρων θα γίνει μετά την Πρωτοχρονιά και συγκεκριμένα στις 3 Ιανουαρίου. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ τα νέα μέτρα θα αφορούν κυρίως τη διασκέδαση και θα έχουν διάρκεια τουλάχιστον δύο εβδομάδων, δηλαδή περίπου μέχρι τις 20 Ιανουαρίου 2022.

Αφορούν κυρίως τα μπαρ και τα νυχτερινά κέντρα δεδομένου ότι συγκεντρώνουν μεγάλο αριθμό ατόμων και αποτελούν εστίες υπερμετάδοσης. Θα παραμένουν κλειστά από τα μεσάνυχτα έως τις 05.00 το πρωί, ενώ θα απαγορευτεί η μουσική αλλά και οι όρθιοι πελάτες. Πάντως το σενάριο να κλείσουν τελείως τα κέντρα διασκέδασης δεν βρίσκεται στο τραπέζι.

Όσον αφορά στα γήπεδα και στις αθλητικές δραστηριότητες η επιτροπή των ειδικών θα εισηχθή να μην υπάρχουν καθόλου θεατές, κάτι που όπως όλα δείχνουν θα ακολουθήσει η κυβέρνηση.

Αναφορικά με την τηλεργασία θα αυξηθεί από 30 έως 50% στον ιδιωτικό τομέα. Τέλος, τα σχολεία δεν θα επανέλθουν σε τηλεκπαίδευση, κάτι που έκανε σαφές και η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, ενώ δεν θα υπάρξει και αλλαγή στα πρωτόκολλα που ισχύουν σε περίπτωση που εντοπιστεί κρούσμα κορωνοϊού.

Πηγή: europost.gr