Στην επανεξέταση του εμβολίου της Johnson & Johnson προχωρά η ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή φαρμάκων, σύμφωνα με σημερινή δήλωσή της, κατόπιν αναφορών για σπάνια περιστατικά θρόμβων.

Παράλληλα η Αρχή δήλωσε σήμερα ότι επανεξετάζει αναφορές για περιστατικά αιμορραγίας, σε ανθρώπους που είχαν λάβει το εμβόλιο της AstraZeneca κατά της Covid-19, με την αγγλοσουηδική φαρμακευτική εταιρία να εξακολουθεί να βρίσκεται στο επίκεντρο μιας αναταραχής για πιθανή σχέση με σπάνια περιστατικά θρόμβων στον εγκέφαλο και στην κοιλιά, με επακόλουθο περιορισμό της χρήσης του εμβολίου της.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ, στην περίπτωση της Johnson & Johnson πρόκειται για την πρώτη επίσημη αποκάλυψη για σχετική έρευνα, καθώς, σύμφωνα μα ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA), τέσσερις σοβαρές περιπτώσεις σπανίων θρομβώσεων με χαμηλό αριθμό αιμοπεταλίων, μία εκ των οποίων, μάλιστα, κατέληξε σε θάνατο, να έχουν αναφερθεί μετά τον εμβολιασμό με το εμβόλιο της αμερικανικής φαρμακοβιομηχανίας από τη μονάδα της Janssen.

Ο οργανισμός ανέφερε πως έχουν αναφερθεί πέντε περιπτώσεις συνδρόμου διαρροής τριχοειδών αγγείων που συνδέονται με το εμβόλιο της AstraZeneca. Το σύνδρομο αυτό, κατά το οποίο αίμα διαρρέει από τα μικρότατα αυτά αιμοφόρα αγγεία προς τους μύες και σωματικές κοιλότητες, χαρακτηρίζεται από οίδημα και πτώση της πίεσης του αίματος.

Ωστόσο ο ΕΜΑ έχει πει πως «σε αυτό το στάδιο, δεν είναι ακόμη σαφές αν υπάρχει αιτιώδης σχέση» ανάμεσα στα εμβόλια και σε αυτά τα περιστατικά.

Η AstraZeneca και η εδρεύουσα στις ΗΠΑ J&J δεν απάντησαν προς το παρόν σε αιτήματα για σχόλια.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο GOOGLE NEWS


Πηγή: europost.gr