Το αμερικανικό δίκτυο ενημέρωση CNN ενημερώνει για πιθανή διαρροή ραδιενέργειας από τον πυρηνικό σταθμό της Ταϊσάν στη νότια Κίνα, βασιζόμενο σε επιστολή της εταιρείας Framatome, θυγατρική του γαλλικού ομίλου EDF, που συμμετείχε στην κατασκευή του.

Στην επιστολή η εταιρεία έκανε λόγο για παρακολούθηση «της εξέλιξης μίας από τις παραμέτρους λειτουργίας» του σταθμού που, όπως σημειώνεται, «βρίσκεται εντός του επιτρεπόμενου πλαισίου λειτουργίας και ασφάλειας».

Στο εν λόγω εργοστάσιο υπάρχουν δύο αντιδραστήρες πεπιεσμένου ύδατος, οι μοναδικοί τους είδους που βρίσκονται σε λειτουργία σε όλο τον κόσμο.

Το CNN κάνει λόγο για «διαρροή», ωστόσο δεν γίνεται το ίδιο στην ανακοίνωση της Framatome.

Σύμφωνα με το αμερικανικό ενημερωτικό δίκτυο, οι κινεζικές Αρχές κατάφεραν να αποφύγουν τη διακοπή λειτουργίας, επικαλούμενες τις εντός των ορίων τιμές ραδιενέργειας στο εξωτερικό του πυρηνικού σταθμού.

Τι απαντά ο πυρηνικός σταθμός

Η Κίνα και ειδικότερα η διοίκηση του πυρηνικού σταθμοί διαψεύδει τις πληροφορίες περί διαρροής αναφέροντας πως και οι δύο αντιδραστήρες του «πληρούν τις απαιτήσεις ασφαλείας» και λειτουργούν κανονικά.

«Προσφάτως, υπήρξαν κάποια μέσα ενημέρωσης και ενημερωτικά δίκτυα που επέστησαν την προσοχή και έκαναν ερωτήσεις σχετικά με την κατάσταση στο πυρηνικό εργοστάσιο» σημειώνεται σε ανακοίνωση του ιδίου.

Ο πυρηνικός σταθμός διαβεβαιώνει πως και οι δύο αντιδραστήρες πληρούν τις προϋποθέσεις «ασφαλείας και ποιότητας», μεταξύ άλλων.

Τόνισε, δε, πως δεν έχει εντοπίσει ασυνήθιστες ποσότητες ραδιενέργειας εντός ή εκτός του εργοστασίου.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο GOOGLE NEWS


Πηγή: europost.gr