Η Ισλανδία δεν θα χορηγεί πλέον το εμβόλιο της Moderna, με τον επικεφαλής επιδημιολόγο της χώρας να αναφέρει τον κίνδυνο σπάνιων φλεγμονών της καρδιάς (μυοκαρδίτιδα και περικαρδίτιδα) που παρατηρήθηκαν σε άλλες σκανδιναβικές χώρες.

Οι υγειονομικές αρχές της χώρας, δήλωσαν ότι η Ισλανδία χορηγούσε το εμβόλιο Spikevax της Moderna τους τελευταίους δύο μήνες ως ενισχυτικό σε όσους έχουν ήδη εμβολιαστεί με Pfizer, Moderna, ή με Johnson & Johnson.

Περίπου το 75% των Ισλανδών είναι πλήρως εμβολιασμένοι και οι υγειονομικοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι υπάρχει επαρκής ποσότητα εμβολίου της Pfizer για να συνεχιστεί η κυκλοφορία.

Η απόφαση να σταματήσουν οι εμβολιασμοί με Moderna, ελήφθη αφού παρατηρήθηκαν παρενέργειες σε πολλά άλλα σκανδιναβικά κράτη, τα οποία έκτοτε έχουν περιορίσει ή και σταματήσει τη χορήγηση του συγκεκριμένου εμβολίου.

«Μια σκανδιναβική μελέτη που συμμετείχαν η Φινλανδία, η Σουηδία, η Νορβηγία και η Δανία διαπίστωσε ότι οι άνδρες κάτω των 30 ετών που έλαβαν το εμβόλιο της Moderna, είχαν ελαφρώς υψηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης μυοκαρδίτιδας από άλλους», δήλωσε ο διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας και Πρόνοιας της Φινλανδίας Mika Salminen την Πέμπτη.

Η Σουηδία δεν χορηγεί πλέον το Spikevax στους κάτω των 30 ετών, η Δανία στους κάτω των 18 ετών και η Νορβηγία συνέστησε στους άνδρες κάτω των 30 ετών να επιλέξουν το εμβόλιο της Pfizer.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο GOOGLE NEWS


Πηγή: europost.gr