Την εκτίμησή του ότι υπάρχει ένας “μηχανισμός” που προκαλεί “χρονική συσσώρευση σεισμών” και ότι είναι πιθανόν σε έναν “ορατό χρονικό ορίζοντα” να σημειωθεί σεισμός στην ηπειρωτική χώρα με τα χαρακτηριστικά που είχαν οι σεισμοί στη Θεσσαλία, εξέφρασε ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος, σε τηλεοπτική συνέντευξη που παραχώρησε στο Action24.

Ο σεισμολόγος ανέφερε πως “πιστεύω ότι είναι πάρα πολύ πιθανόν, πλέον, οι σεισμοί που έγιναν με αυτά τα χαρακτηριστικά των ρηγμάτων να ενεργοποιήσουν ρήγματα, με παρόμοια χαρακτηριστικά και σε άλλες περιοχές της χώρας, κυρίως στον ηπειρωτικό κορμό… Δεν μιλάμε απαραίτητα για το ‘αύριο’ αλλά για ‘ορατό’ χρονικό ορίζοντα, σε επίπεδο μηνών ή πολύ λίγων ετών…”.

Ερωτηθείς εάν τα επιστημονικά δεδομένα δείχνουν ότι μπορεί να έχουμε έναν μεγάλο σεισμό το επόμενο διάστημα, απάντησε: “με αυτά τα χαρακτηριστικά που είχαν και οι σεισμοί στη Θεσσαλία. Ποτέ δεν είμαστε απολύτως βέβαιοι στα σεισμικά φαινόμενα, όμως θεωρώ ότι αυτό το ενδεχόμενο είναι πλέον πολύ πιθανόν. Δεν κάνουμε μία πρόγνωση με την αυστηρή έννοια, κάνουμε όμως μία εκτίμηση, η οποία είναι απολύτως βάσιμη σύμφωνα με όλα τα σεισμολογικά και τεκτονικά δεδομένα που έχουμε μέχρι τώρα υπόψη μας. Και, φυσικά, με βάση τη διεθνή βιβλιογραφία”.

Ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος αναφέρθηκε στη σημασία των αχαρτογράφητων ρηγμάτων, και επισήμανε την αναγκαιότητα έρευνας για εντοπισμό και άλλων περιοχών όπου ενδέχεται να υπάρχουν αχαρτογράφητα ρήγματα. “Στη Θεσσαλία ενεργοποιήθηκαν τυφλά ρήγματα όπως είχε γίνει και στο παρελθόν, το 1978 στη Θεσσαλία, το 1980 στη Μαγνησία και το 1981 στις Αλκυονίδες… Έχω την εντύπωση ότι υπάρχει κάποιος μηχανισμός, ο οποίος προκαλεί αυτή τη χρονική συσσώρευση σεισμών μέσα σε χρονικά διαστήματα, το πολύ, 2-3 ετών, με τα ίδια ακριβώς χαρακτηριστικά ρηγμάτων”, ανέφερε.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο GOOGLE NEWS


Πηγή: europost.gr