«Με βάση τα σημερινά δεδομένα θα έχουμε αύξηση νοσηλειών και θανάτων την επόμενη εβδομάδα», επισήμανε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου, συμπληρώνοντας πως οι επόμενες δύο εβδομάδες θα είναι καθοριστικές, καθώς οι περισσότεροι επιστρέφουν από διακοπές, μεταφέροντας τον ιό στην ηπειρωτική Ελλάδα.

Η κα Παπαευαγγέλου ανέφερε πως το επιδημιολογικό φορτίο αυξήθηκε σημαντικά κατά τους δύο μήνες του καλοκαιριού, ωστόσο παρουσιάζεται σταθεροποίηση τις τελευταίες μέρες σε υψηλά όμως επίπεδα, τονίζοντας πως ο δείκτης σταθερότητας βρίσκεται στο 3,5%, συνιστώντας, παράλληλα, τεστ και τήρηση των μέτρων προστασίας. Αυξήθηκε σημαντικά, είπε επίσης, η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων, όπως και οι νοσηλείες, αλλά και οι διασωληνώσεις.

Για μια ακόμη φορά, εξάλλου, μίλησε για τη σημασία του εμβολιασμού, χαρακτηρίζοντάς τον ως το μόνο όπλο για να αντιμετωπίσουμε τον ιό. «Είναι σαφές», είπε, ότι «οι ανεμβολίαστοι θα νοσήσουν».

Αυξάνεται η πίεση στο σύστημα υγείας
Σταθερός είναι ο αριθμός των νέων διαγνώσεων, η πίεση, όμως, στο σύστημα υγείας αυξάνεται και οι θάνατοι από λοίμωξη κατέγραψαν αύξηση 54%, ανέφερε ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης και έκανε έκκληση στους νέους για εμβολιασμό σε υψηλό μάλιστα ποσοστό.

Συγκεκριμένα, ο αριθμός των ατόμων σε παρακολούθηση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, εντός της τελευταίας εβδομάδας αυξήθηκε κατά 16%. Ο αριθμός των νέων εισαγωγών με Covid-19 αυξήθηκε σε περισσότερες από 250 τις τελευταίες ημέρες, ενώ το ισοζύγιο εισιτηρίων-εξιτηρίων παραμένει μεγαλύτερο από 1.

Σχετικά με την παρέμβαση Δημόσιας Υγείας για προσυμπτωματικό έλεγχο με αντιγονικά self tests, ανέφερε πως μέχρι σήμερα έχουν διατεθεί περίπου 42 εκατομμύρια συσκευές σε περίπου 4,6 εκατομμύρια πολίτες. Έχουμε 32 εκατομμύρια ηλεκτρονικές δηλώσεις στην ηλεκτρονική πλατφόρμα και το σύνολο των θετικών που έχουν επιβεβαιωθεί στον έλεγχο από επαγγελματίες υγείας είναι 85.000.

Ο νόμος αναστολής θα εφαρμοστεί
Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, δήλωσε πως αυξάνεται ο εμβολιασμός των υγειονομικών, καθώς έχουν ανταποκριθεί στο κάλεσμα, ξεκαθαρίζοντας για μία ακόμη φορά ότι ο νόμος της αναστολής καθηκόντων από 1η Σεπτεμβρίου, για όσους δεν έχουν εμβολιαστεί, θα εφαρμοστεί.

Εξήγησε, επίσης, ότι επειδή οι εργαζόμενοι στον δημόσιο τομέα προπληρώνονται, για όσους τεθούν σε καθεστώς αναστολής καθηκόντων θα αναζητηθούν τα ποσά ως αχρεωστήτως καταβληθέντα. Σχετικά, εξάλλου, με το σχέδιο του Υπουργείου Υγείας για την λειτουργία από την επόμενη εβδομάδα του ΕΣΥ, είπε ότι είναι έτοιμα επιχειρησιακά σχέδια και έχει αποτυπωθεί η κατάσταση. Υπάρχει, είπε, και η πρόβλεψη για προσλήψεις προσωπικού, συγκεκριμένου χρόνου και με συγκεκριμένες συμβάσεις. Προσέθεσε ότι θα υπάρξει και νομοθετική ρύθμιση τις επόμενες ημέρες για υποστηρικτικές υπηρεσίες στα νοσοκομεία και στις δομές και για πρόσληψη επικουρικού προσωπικού.

Επίσης έχει σχεδιαστεί ο τρόπος ανακατανομής του προσωπικού μέσα στα νοσοκομεία, ώστε να λειτουργήσουν ομαλά. Τόνισε, ακόμη ότι θα παραταθούν διατάξεις που ισχύουν λόγω πανδημίας που θα δίνουν δυνατότητα στους φορείς να μετακινούν προσωπικό για να καλυφθούν οι ανάγκες.

Για τον εμβολιασμό ιδιωτών γιατρών και φαρμακοποιών, ο κ. Κοντοζαμάνης είπε ότι ανήκουν στην κατηγορία των υγειονομικών και άρα θα υπάρξουν επίσης κυρώσεις, διότι οφείλουν να εμβολιαστούν κατά της Covid-19.

Παρακολουθήστε την ενημέρωση:

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο GOOGLE NEWS


Πηγή: europost.gr