Μέρα ορόσημο η 4η Ιανουαρίου για την πορεία του κορωνοϊού στη χώρα μας καθώς ξεπέρασαν τους 5.000 οι νεκροί από την αρχή της πανδημίας. Τα συνολικά κρούσματα στην Ελλάδα είναι πλέον περισσότερα από 140.000 ενώ εχθές 4 Ιανουαρίου 2021 σημειώθηκαν 427 νέες μολύνσεις με 54 νεκρούς και 407 διασωληνωμένους.

Το τελευταίο στοιχείο είναι κάτι που ανησυχεί έντονα τους λοιμωξιολόγους, καθώς, παρά την πτώση των κρουσμάτων ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι παραμένει υψηλός. Και όλα αυτά σε αναμονή των επόμενων ημερών οπότε και θα αποτυπωθεί η συμπεριφορά μας και η χαλάρωση των μέτρων τις ημέρες των εορτών.

Το νέο σκληρό lockdown είναι πλέον γεγονός για τουλάχιστον μια εβδομάδα ενώ εχθές επίσης ανακοινώθηκε το άνοιγμα των Δημοτικών σχολείων και των νηπιαγωγείων, από την Δευτέρα 11 Ιανουαρίου.

Τα νέα πάντως δεν είναι ευχάριστα, τουλάχιστον τα στοιχεία από το δείκτη θετικότητας ο οποίος βρίσκεται και πάλι σε άνοδο και έφτασε το 5.10. Νούμερο δηλαδή αρκετά πάνω από το 4 που έχουν θέσει οι λοιμωξιολόγοι για ξεκινήσει η κάποια επιστροφή στην κανονικότητα.

Η πορεία του δείκτη θετικότητας την τελευταία εβδομάδα
29 Δεκεμβρίου: 3.20

30 Δεκεμβρίου: 3.60

31 Δεκεμβρίου: 2.90

01 Ιανουαρίου: 2.08

02 Ιανουαρίου: 5.40

03 Ιανουαρίου: 4.50

04 Ιανουαρίου: 5.10

Πόσα είναι τα ενεργά κρούσματα σε Αττική και Θεσσαλονίκη
Η Αττική παραμένει πρωταθλήτρια στα κρούσματα κορωνοϊού καθώς την Δευτέρα κατέγραψε ακόμη 199 νέα ενώ ανησυχητικά στοιχεία είναι τα ενεργά κρούσματα στη μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας.

Συγκεκριμένα τα ενεργά κρούσματα στην Αττική είναι 2.215 ενώ τα περισσότερα σύμφωνα, καταγράφονται στο Κέντρο (468), στον Δυτικό Τομέα (311) και στο Νότιο Τομέα (158).

Tα ενεργά κρούσματα στον Πειραιά είναι 158, στο Περιστέρι 108, στον Ασπρόπυργο 102, στο Μενίδι 101 ενώ συνολικά σε Ζεφύρι, Ίλιον και Κερατσίνι υπάρχουν 270 ενεργά κρούσματα συνολικά.

Στην υπόλοιπη Ελλάδα η Θεσσαλονίκη εξακολουθεί να έχει υψηλά νούμερα με 1555 ενεργά κρούσματα ενώ ακολουθούν η Λάρισα με 232, η Κοζάνη με 204, ο Έβρος με 171 και η Ροδόπη με 152.

Η αύξηση των κρουσμάτων που έφερε το αυστηρότερο lockdown
Προβληματισμός από τα αποτελέσματα των μετρήσεων στα λύματα που δείχνουν αύξηση του ιικού φορτίου της τάξης του 20% σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Ο φόβος εντείνεται και από τον γεγονός ότι και στην χώρα μας εντοπίστηκαν κρούσματα του νέου μεταλλαγμένου στελέχους του κορονοϊού.

Η άφιξη και στην χώρα μας του μεταλλαγμένου κορωνοϊού, ο θάνατος τεσσάρων ανθρώπων ηλικίας 35 έως 58 χρόνων χωρίς υποκείμενο νόσημα αλλά και η χαλάρωση των μέτρων προστασίας που παρατηρήθηκε κατά την διάρκεια των Χριστουγέννων και τις Πρωτοχρονιάς φόβισαν την κυβέρνηση η οποία έσπευσε στην επιβολή σκληρού lockdown για τον εορτασμό των Φώτων με στόχο να παγώσει την όποια διασπορά.

Μέχρι τις 11 Ιανουαρίου η κυκλοφορία απαγορεύεται από τις 9 το βραδύ έως τις 5 το πρωί ενώ αναστέλλεται η λειτουργία όλων των καταστημάτων και η υπηρεσία κλικ away. Ανοιχτά παραμένουν σούπερ μαρκετ, καταστήματα τροφίμων και τα φαρμακεία.

Παράλληλα ξεκινά ένας νέος κύκλος χιλιάδων τεστ καθημερινά με στόχο η επιτροπή των λοιμωξιολόγων να έχει στα χέρια της μια αντιπροσωπευτικότερη εικόνα ενώ η αστυνομία θα συνεχίσει με μεγαλύτερη ένταση την επιτήρηση των μέτρων.

Όσον αφορά το σύστημα υγείας η μεγαλύτερη πίεση συνεχίζει να υπάρχει στα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας όπου τα διαθέσιμα κρεβάτια σε μονάδες ΜΕΘ είναι ελάχιστα.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο GOOGLE NEWS


Πηγή: europost.gr