Οι ένοπλες συγκρούσεις μεταξύ των δυνάμεων της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν λόγω της αποσχισθείσας περιοχής του Ναγκόρνο – Καραμπάχ έχουν προκαλέσει παγκόσμια ανησυχία και η διεθνής κοινότητα κάνει έκκληση για αυτοσυγκράτηση και έναρξη διαλόγου μεταξύ των δύο πλευρών.

Η Ελλάδα, που από την πρώτη στιγμή, μέσω του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, εξέφρασε την αλληλεγγύη της προς την Αρμενία, παρακολουθεί από κοντά το σκηνικό αυτό πολέμου, που έχει στηθεί στα νότια του Καυκάσου.

Οι προφανείς λόγοι του ελληνικού ενδιαφέροντος για αυτή την σύγκρουση είναι η ανάμειξη της Τουρκίας σε αυτήν, με την απροκάλυπτη στήριξη της προς το Αζερμπαϊτζάν, αλλά και οι γεωπολιτικές αλλαγές που θα φέρει η κατάληξη της.

Υπάρχει, όμως, ακόμα ένας λόγος που η Ελλάδα ενδιαφέρεται για αυτή την σύγκρουση. Αυτός είναι ότι αρκετοί αξιωματικοί του στρατού της Αρμενίας έχουν εκπαιδευτεί στην Ελλάδα.

Συγκεκριμένα 106 αξιωματικοί της Αρμενίας έχουν αποφοιτήσει από την Σχολή Ευελπίδων την περίοδο 1970-2019. Ανάμεσα τους και ο Διοικητής των Ειδικών τους Δυνάμεων, που εκτός από απόφοιτος της Ευελπίδων, έχει περάσει και από το Ελληνικό Σχολείο Καταδρομών.

Δείτε στο βίντεο που ακολουθεί Αρμένιους Ευέλπιδες να τραγουδούν «Η Ελλάδα ποτέ δεν πεθαίνει»:

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο GOOGLE NEWS


Πηγή: europost.gr