Δύο Γερουσιαστές ζητούν από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να παράσχει λεπτομέρειες σχετικά με την πρόσφατη αναφερόμενη από την Τουρκία χρήση του ρωσικού συστήματος πυραύλων S-400 εναντίον μαχητικών F-16 Fighting Falcon, καθώς και την ικανότητα της Ρωσίας να συγκεντρώσει κρίσιμες πληροφορίες μέσω αυτού για τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ.

Οι Γερουσιαστές Chris Van Hollen και James Lankford έστειλαν επιστολή στον υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο μετά από αναφορές των ΜΜΕ ότι η Τουρκία εντόπισε αμερικανικά F-16 που πετούσαν στην Ανατολική Μεσόγειο κατά τη διάρκεια της κοινής άσκησης Eunomia τον Αύγουστο, με συμμετοχή Γαλλίας, Ιταλίας, Ελλάδας και Κύπρου.

«Οι αναφορές αυτής της ενεργοποίησης καθιστούν σαφές ότι η Τουρκία δεν έχει πρόθεση να αντιστρέψει την πορεία και την αφαίρεση αυτού του συστήματος», γράφουν. Οι Γερουσιαστές ζητούν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την φερόμενη ενεργοποίηση των S-400, για το αν η Τουρκία μπορεί να έχει πρόσβαση στον τακτικό σύνδεσμο δεδομένων του ΝΑΤΟ – Link 16 – μέσω του συστήματος και για το αν η Ρωσία μπορεί να χρησιμοποιήσει αυτήν την τακτική ως «παράθυρο» για να κατασκοπεύσει τους συμμάχους της Αμερικής.

«Οι αναφορές δείχνουν επίσης ότι η Τουρκία μπορεί να σχεδιάζει μια γενική δοκιμή του συστήματος S-400 κοντά στην πόλη Σινώπη», γράφουν ακόμα, αναφερόμενοι στο βορειότερο σημείο της χώρας στη Μαύρη Θάλασσα.

Η Τουρκία έχει χρησιμοποιήσει τα ραντάρ των S-400 για να παρακολουθεί τα δικά της F-16 στο παρελθόν – μια κίνηση που θεωρείται εχθρική προς τις ΗΠΑ και τους συμμάχους που λειτουργούν αεροσκάφη τέταρτης γενιάς, σύμφωνα με πηγή του Κογκρέσου. Η κίνηση ήταν μια από τις πολλές που ώθησε τους Αμερικανούς Γερουσιαστές να μπλοκάρουν κρυφά έναν άγνωστο αριθμό πωλήσεων όπλων στην Τουρκία τα τελευταία δύο χρόνια, ανέφερε το Defense News.

Οι Γερουσιαστές κάλεσαν επανειλημμένα την κυβέρνηση Τραμπ να επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία. Οι Βαν Χόλεν και Λάνκφορντ επανέλαβαν το κάλεσμα στην επιστολή τους και ζήτησαν απάντηση από τον Πομπέο μέχρι την επόμενη εβδομάδα.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο GOOGLE NEWS


Πηγή: europost.gr