Εκτελεστικό διάταγμα υπέγραψε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, με το οποίο καλεί το υπουργείο Δικαιοσύνης να επανεξετάσει το ζήτημα αποχαρακτηρισμού της έκθεσης των μυστικών υπηρεσιών για την επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου.


Σύμφωνα με το διάταγμα, ο γενικός εισαγγελέας των ΗΠΑ, Μέρικ Γκάρλαντ, καλείται να δημοσιοποιήσει οποιαδήποτε αποχαρακτηρισμένα έγγραφα αφορούν στις επιθέσεις, μέσα στο επόμενο εξάμηνο.

Στις προεκλογικές δεσμεύσεις του Μπάιντεν ήταν η διαφάνεια γύρω από τις τρομοκρατικές επιθέσεις με αφορμή τη συμπλήρωση των 20 ετών από το χτύπημα στους Δίδυμους Πύργους.

«Υπέγραψα εκτελεστικό διάταγμα με το οποίο καλείται το αρμόδιο τμήμα Δικαιοσύνης και άλλες υπηρεσίες να αναλαβάνουν τη δημοσιοποίηση αποχαρακτηρισμένης έκθεσης με έγγραφα που σχετίζονται με τις έρευνες των μυστικών υπηρεσιών για την 11η Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με το διάταγμα, ο γενικός εισαγγελέας καλείται να δημοσιοποιήσει τους επόμενους έξι μήνες τα αποχαρακτηρισμένα έγγραφα», τόνισε, σε ανακοίνωσή του ο Μπάιντεν.

«Δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε την οδύνη των οικογενειών των 2.977 αθώων ανθρώπων που σκοτώθηκαν στη χειρότερη τρομοκρατική επίθεση της ιστορίας μας. Γι’ αυτούς δεν ήταν μόνο μια εθνική και διεθνής τραγωδία. Ήταν μια προσωπική καταστροφή», συνεχίζει η ανακοίνωση.

Ολοκληρώνοντας τη δήλωσή του, ο Μπάιντεν επεσήμανε: «Η σκέψη μου εξακολουθεί να είναι με τις οικογένειες των θυμάτων της 11ης Σεπτεμβρίου που υποφέρουν. Το επιτελείο μου θα συνεχίσει να συνεργάζεται, με σεβασμό, με τα μέλη αυτής της κοινότητας. Χαιρετίζω τις φωνές αυτές καθώς χαράσσουμε έναν νέο δρόμο προ τα μπροστά».

Το κείμενο του εκτελεστικού διατάγματος αναγνωρίζει, πάντως, τον κίνδυνο που εγκυμονεί για την εθνική ασφάλεια η δημοσιοποίηση των εγγράφων, γι’αυτό και στην περίπτωση που συντρέχουν σοβαροί λόγοι θα παραμείνουν απόρρητα.

Ωστόσο, επισημαίνεται ότι οι πληροφορίες δεν πρέπει να μένουν απόρρητες όταν τίθεται ζήτημα δημοσίου συμφέροντος.

Ζητώντας εξηγήσεις, 1.800 οικογένειες θυμάτων των τρομακρατικών επιθέσεων είχαν συντάξει, πριν από έναν μήνα, επιστολή, ζητώντας διαφάνεια από το επιτελείο της αμερικανικής κυβέρνησης όσον αφορά στον ρόλο αξιωματούχων της Σαουδικής Αραβίας.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο GOOGLE NEWS


Πηγή: europost.gr