Η χώρα μας ζει τις χειρότερες ημέρες της πανδημίας του κορωνοϊού, με ένα ακόμη μαύρο ρεκόρ να καταγράφεται την Παρασκευή (05.11.2021) την ώρα που η Βόρεια Ελλάδα βρίσκεται στο επίκεντρο με τις ΜΕΘ των νοσοκομείων να είναι ασφυκτικά γεμάτες. Από σήμερα το πρωί τίθενται σε ισχύ τα νέα μέτρα για τους ανεμβολίαστους σε μια προσπάθεια να μειωθούν οι μολύνσεις.

Μετά τα 6.909 κρούσματα κορωνοϊού το τελευταίο 24ωρο, με τους 48 νεκρούς και 450 διασωληνωμένους η κατάσταση δείχνει να έχει ξεφύγει για τα καλά και με τις κόκκινες περιοχές να αυξάνονται. Η Αττική μετρά άνω από 1500 κρούσματα, η Θεσσαλονίκη 1124, ενώ η Θεσσαλία αγγίζει τα 1000.

Από σήμερα το πρωί, Σάββατο (06.11.2021), μια νέα μέρα ξημερώνει για όλους τους ανεμβολίαστους πολίτες, οι οποίοι δε θα μπορούν ουσιαστικά να κινηθούν χωρίς πρώτα να έχουν τεσταριστεί.

Μόνο με αρνητικό rapid ή PCR τεστ θα μπορούν να πηγαίνουν σε μεικτούς χώρους εστίασης, καταστήματα λιανεμπορίου, κομμωτήρια, τράπεζες και δημόσιες υπηρεσίες.

Ο “εφιάλτης” επιστρέφει η Βόρεια Ελλάδα
Ο εφιάλτης του περυσινού Νοεμβρίου, φαίνεται πως έχει επιστρέψει στη Βόρεια Ελλάδα με τα νοσοκομεία να ασφυκτιούν εξαιτίας του κορωνοϊού και να δέχονται τεράστια πίεση.

Η Θεσσαλονίκη βρίσκεται στο έλεος της πανδημίας, ενώ και πολλές γειτονικές περιφέρειες μετρούν καθημερινά πάρα πολλά κρούσματα. Τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού σε αυτές τις περιοχές έχουν προκαλέσει έκρηξη των μολύνσεων με την κατάσταση να είναι εκτός ελέγχου στις κατακόκκινες περιοχές.

«Αυτή τη στιγμή είμαστε χειρότερα από την αντίστοιχη περσινή ημερομηνία αλλά φτάσαμε πολύ χειρότερα πέρσι τον Νοέμβριο αυτό μπορεί να συμβεί και φέτος» ανέφερε ο συντονιστής πανδημίας στο νοσοκομείο «Παπανικολάου» Διαμαντής Χλώρος.

Τα στοιχεία είναι κάτι παραπάνω από ανησυχητικά. Αυτή τη στιγμή περισσότεροι από 35.000 άνθρωποι νοσούν από κορωνοϊό, ενώ η μετάλλαξη «Δέλτα» σαρώνει, με τα νέα κρούσματα να αυξάνονται κατά 60% και τις εισαγωγές να έχουν αυξηθεί κατά 35% μέσα 15 ημέρες. Ο δείκτης θετικότητας έχει σχεδόν διπλασιαστεί, ενώ η κατάσταση στα νοσοκομεία είναι εφιαλτική.

Αυξήθηκαν οι “κόκκινες” περιοχές, γεμάτες οι ΜΕΘ
Ασφυκτική πίεση δέχεται το σύστημα υγείας στη Βόρεια Ελλάδα, με τις ΜΕΘ να παρουσιάζουν εικόνα συμφόρησης.

Οι κλίνες ΜΕΘ είναι γεμάτες, καθώς στο νοσοκομείο «Παπαγεωργίου» και οι 23 είναι κατειλημμένες. Την ίδια εικόνα παρουσιάζει και το νοσοκομείο «Παπανικολάου» με γεμάτες και τις 30 κλίνες , ενώ στον Άγιο Παύλο και τον Άγιο Δημήτριο και οι 7 κλίνες είναι γεμάτες.

Συνολικά 115 ασθενείς πήγαν την Πέμπτη (04.11.2021) στα επείγοντα του νοσοκομείου Παπανικολάου, αριθμός πρωτοφανής στους 20 μήνες πανδημίας. Η δύσκολη εφημερία στο «Παπανικολάου» ολοκληρώθηκε με μόλις 7 διαθέσιμες απλές κλίνες, ενώ οι κλίνες στις ΜΕΘ παραμένουν γεμάτες.

Έξι ακόμη περιοχές της Ελλάδας βάφτηκαν κόκκινες. Δυτική Αττική, Κέρκυρα, Φθιώτιδα, Κοζάνη, Ροδόπη και Λέσβος, ενώ υπάρχουν περιοχές όπου η αύξηση των κρουσμάτων φτάνει μέχρι και το 500%.

Συναγερμός έχει σημάνει στις υγειονομικές Αρχές μετά τα 23 κρούσματα κορωνοϊού που εντοπίστηκαν σε κλινική της Ανατολικής Θεσσαλονίκης.

Σε Χαλκιδική, Κατερίνη, Γιαννιτσά, Σέρρες, Βέροια, Κοζάνη και Πτολεμαΐδα δεν υπάρχει ΜΕΘ ούτε για δείγμα, τραγική η κατάσταση σε Βόλο και Λάρισα με γεμάτες τις 44 κλίνες ΜΕΘ, ενώ κατειλημμένες είναι και 18 κλίνες ΜΕΘ στα νοσοκομεία Λαμίας και Χαλκίδας. Ελάχιστες κλίνες είναι κενές στην Αττική και συνολικά μόνο 98 κρεβάτια υπάρχουν σε όλη την χώρα.

Στις τρεις υγειονομικές περιφέρειες της χώρας που η κατάσταση έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο, εντοπίζονται και τα χαμηλότερα ποσοστά εμβολιασμού. Στη Δυτική Μακεδονία, στην 3η ΥΠΕ δηλαδή, που είναι μέρος και της Θεσσαλονίκης, οι νοσηλευόμενοι σε ΜΕΘ είναι στο σύνολο 92, με το 93% από αυτούς να είναι ανεμβολίαστοι, ενώ στις απλές κλίνες νοσηλείας το ποσοστό των ανεμβολίαστων φτάνει στο 93%.

Στην 4η ΥΠΕ, που είναι και αυτή μέρος της Θεσσαλονίκης νοσηλεύνονται σε ΜΕΘ 67 ασθενείς με το 91% να είναι ανεμβολίαστοι.

Στην 5η Υγειονομική Περιφέρεια που είναι η Θεσσαλία, σε Μονάδες νοσηλεύονται 60 πολίτες με το 78% να είναι ανεμβολίαστοι.

Σε κοινούς θαλάμους νοσηλεύονται 23 ασθενείς και είναι όλοι ανεμβολίαστοι. Μετά την ανακοίνωση των νέων μέτρων για τους ανεμβολίαστους, καταγράφηκε σημαντική αύξηση των ραντεβού για την πρώτη δόση αφού μέσα σε τρεις ημέρες τα ραντεβού εμβολιασμού ξεπέρασαν τις 73.000.

Τα νέα μέτρα για τους ανεμβολίαστους, που τίθενται σε εφαρμογή από σήμερα

Με 8.000 αστυνομικούς να… ρίχνονται στη «μάχη» της επιτήρησης και των ελέγχων, τα νέα μέτρα περιορισμού της διασποράς του κορωνοϊού τίθενται σε ισχύ από σήμερα, Σάββατο, 6 του μηνός, και αφορούν αποκλειστικά στους ανεμβολίαστους πολίτες.

Τα πρόστιμα, μάλιστα, αναμένεται να είναι «τσουχτερά» τόσο για τους πελάτες παραβάτες όσο και για τους καταστηματάρχες.

«Αποκρυσταλλώνοντας» τα νέα μέτρα,, αξίζει να σημειωθεί ότι αυτά αφορούν κυρίως στην αύξηση των εβδομαδιαίων rapid test για τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους, στην πρόσβαση των ανεμβολίαστων σε τράπεζες, εμπορικά καταστήματα και ανοιχτούς χώρους εστίασης μόνο με την επίδειξη αρνητικού rapid ή PCR test και στην αυστηροποίηση των ελέγχων σχετικά με την επίδειξη των σχετικών πιστοποιητικών και την τήρηση των μέτρων.

Αναλυτικά, τα νέα μέτρα που θα ισχύουν από σήμερα είναι τα εξής:

– Υποχρεωτικά δύο τεστ (rapid ή pcr) εβδομαδιαίως για τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους με δικό τους κόστος, συμπεριλαμβανομένων αυτών σε χώρους λατρείας

– Η πρόσβαση σε τράπεζες, δημόσιες υπηρεσίες, εμπορικά καταστήματα, κομμωτήρια και σε ανοιχτούς χώρους εστίασης και χώρων διασκέδασης θα γίνεται μόνο με επίδειξη αρνητικού PCR ή rapid test για τους μη εμβολιασμένους

– Δεν θα χρειάζεται τεστ για τα καταστήματα τροφίμων (πχ. σούπερ μάρκετ), φαρμακεία ή εκκλησίες

– Θα υπάρξουν περιορισμοί στα γήπεδα, εάν δεν τηρηθεί το μέτρο της μάσκας. Οι ομάδες θα δέχονται ποινές.

– Οι έλεγχοι εντείνονται και θα γίνουν αυστηρότεροι με επίδειξη των σχετικών πιστοποιητικών (εμβολιασμού και νόσησης) και εγγράφου ταυτοπροσωπίας, ενώ οι ποινές αναβαθμίζονται και διπλασιάζονται στα 5.000 ευρώ και 15 μέρες αναστολή λειτουργίας του καταστήματος.

Επίσης, θα γνωστοποιείται το γεγονός ότι συγκεκριμένα καταστήματα δεν τηρούν τα μέτρα (σ.σ. θα μπαίνουν στη λεγόμενη «μαύρη λίστα»).

Στο ΦΕΚ, που δημοσιεύτηκε το βράδυ της Παρασκευής, τα νέα μέτρα «κωδικοποιούνται» ως εξής:

Αφορούν στο διάστημα από το Σάββατο, 6 Νοεμβρίου 2021 και ώρα 06:00 έως και τη Δευτέρα, 22 Νοεμβρίου 2021 και ώρα 06:00.

Συγκεκριμένα:

Ανήλικοι: Για παιδιά και εφήβους έως 18 ετών η πρόσβαση σε μικτούς & αμιγείς χώρους θα γίνεται με αρνητικό self test

Ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι: Με αρνητικό Rapid test ή PCR πρόσβαση σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα

Ανεμβολίαστοι καταναλωτές: Με αρνητικό Rapid test ή PCR οι αγορές εντός καταστημάτων

Οι αγορές όσων δεν διαθέτουν test θα γίνονται με την λογική click away, δηλαδή τηλεφωνικά ή διαδικτυακά οι παραγγελίες και θα το παίρνουν από το μαγαζί, χωρίς τα ραντεβού που ίσχυαν στο παρελθόν.

Είσοδος σε δημόσιες υπηρεσίες και τράπεζες: Με αρνητικό Rapid test ή PCR

Εξαιρούνται τα καταστήματα τροφίμων, τα φαρμακεία και οι εκκλησίες για τις οποίες ωστόσο υπάρχει ισχυρή σύσταση από την Ιερά Σύνοδο οι πιστοί να υποβάλλονται σε διαγνωστικά τεστ πριν την προσέλευση τους στους ιερούς ναούς.

Επίσης, αναμένεται μπαράζ ελέγχων από 8.000 αστυνομικούς από διάφορες υπηρεσίες. Θα υπάρχουν ειδικά κλιμάκια σε κάθε περιφερειακή διεύθυνση.Να σημειωθεί ότι για την πρώτη παράβαση ενός καταστήματος προβλέπεται πρόστιμο 5.000 ευρώ. Λουκέτο από 7-60 ημέρες σε περίπτωση υποτροπής και 300 ευρώ για πελάτες που δεν έχουν τα απαραίτητα πιστοποιητικά.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο GOOGLE NEWS


Πηγή: europost.gr