Τη βούληση της Γαλλίας, της Γερμανίας αλλά και συνολικά της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη διασφάλιση του σεβασμού του διεθνούς δικαίου στην Ανατολική Μεσόγειο και την αποκλιμάκωση της κρίσης ανάμεσα σε Ελλάδα, ΕΕ και Τουρκία, εξέφρασε ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με την Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ στη γαλλική προεδρική θερινή κατοικία.

Σύμφωνα με τον ίδιον η Τουρκία πρέπει να σταματήσει τις προκλητικές ενέργειες στην ευρύτερη περιοχή, ενώ η Καγκελάριος Μέρκελ, η χώρα της οποίας ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, υπογράμμισε ότι δεν πρέπει να κλείσουν οι δίαυλοι επικοινωνίας ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία. Όπως δήλωσε η Καγκελάριος Μέρκελ, «η ΕΕ πρέπει να μιλάει με μια φωνή απέναντι στην Κίνα, τις ΗΠΑ, τη Ρωσία και την Τουρκία».

Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν αποφάσισε να προσκαλέσει την Καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ σε αυτό το κάστρο της Μεσογείου. Μέχρι στιγμής μόνο ο Καγκελάριος Χέλμουτ Κολ είχε την τιμή να βρεθεί στο Φορ ντε Μπρεγκανσόν, προσκεκλημένος από τον τότε πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Μιτεράν.

Στις 24 Αυγούστου 1985, έντεκα μήνες μετά την ιστορική χειραψία των δύο ηγετών στο Βερντέν όπου, κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκόσμιου Πολέμου γράφτηκε μία από τις πιο σκοτεινές σελίδες στην γαλλογερμανική ιστορία και πριν την επανένωση των δύο Γερμανιών, ο Καγκελάριος Κολ βρέθηκε στη γαλλική θερινή προεδρική κατοικία. Σε εκείνη την ιστορική συνάντηση των ηγετών Γαλλίας και Γερμανίας παρευρέθηκαν μόνο οι μεταφραστές τους.

Τριάντα πέντε χρόνια αργότερα ο Εμανουέλ Μακρόν ελπίζει να μιμηθεί την απόφαση των Μετεράν – Κολ ώστε οι δύο ισχυρότερες οικονομίες της ΕΕ να συντονιστούν, προτείνοντας μια σειρά μέτρων που θα ενισχύσουν την «ευρωπαϊκή κυριαρχία». Μια φράση που χρησιμοποιεί συχνά ο πρόεδρος Μακρόν. Ωστόσο οι τρέχουσες εξελίξεις επιτρέπουν μεν τους συμβολισμούς, αλλά όχι την χαλαρότητα που επέδειξαν οι δύο ηγέτες το 1985. Σήμερα και εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού, ο πρόεδρος Μακρόν και η Καγκελάριος Μέρκελ δεν είχαν την ευκαιρία να ακολουθήσουν το πρόγραμμα των προκατόχων τους. Αντί να επισκεφθούν τα κοντινά νησιά Πορκερόλ και Πορτ Κρο, δύο από τα ομορφότερα της συστάδας των Ιέρ ή Χρυσών Νήσων, ή να απολαύουν την καταπληκτική θέα από τον βράχο ύψους περίπου 30 μέτρων όπου βρίσκεται η γαλλική θερινή προεδρική κατοικία, περικυκλωμένη από κυπαρίσσια, πεύκα, βουκαμβίλιες, ελαιόδεντρα, και δάφνες, οι δύο ηγέτες προσπάθησαν να βρουν κοινό βηματισμό για να προλάβουν τις εξελίξεις με τις οποίες βρίσκεται αντιμέτωπη η ΕΕ.

Η οικονομική ανάκαμψη στην μεταπανδημική εποχή. Οι γεωπολιτικές εξελίξεις, λόγω της πρωτοφανούς τουρκικής προκλητικότητας στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου. Η κατάσταση στη Λευκορωσία αλλά και στην Αφρική μετά το πραξικόπημα στο Μάλι, ήταν μερικά από τα ζητήματα που απασχόλησαν τον πρόεδρο Μακρόν και την Καγκελάριο Μέρκελ, η χώρα της οποίας ασκεί και την εκ περιτροπής προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ. Οι εξελίξεις στο Μάλι απασχολούν και το Βερολίνο καθώς 970 στρατιώτες του γερμανικού ομοσπονδιακού στρατού (Bundeswehr) έχουν αναπτυχθεί στην αφρικανική χώρα στο πλαίσιο εκπαιδευτικής αποστολής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Πηγή: europost.gr