Εντός της Ελληνικής Υφαλοκρηπίδας βρίσκεται από σήμερα τα ξημερώματα το τουρκικό σεισμογραφικό σκάφος Oruc Reis, με τον Ελληνικό Στόλο απλώς να το παρακολουθεί.

Χθες το τουρκικό σκάφος αποχώρησε από την Ελληνική Υφαλοκρηπίδα για να μπει στην κυπριακή ΑΟΖ, αλλά από σήμερα το πρωί πλέει εκ νέου σε διεθνή ύδατα, Νοτίως του Καστελόριζου με Νοτιοδυτικές πορείες και ταχύτητα 4-5 κόμβων.

Επί της ουσίας ποτέ δεν είχε σκοπό το τουρκικό πλοίο να αποχωρήσει, καθώς για την Άγκυρα δεν υπάρχει Ελληνική Υφαλοκρηπίδα και Κυπριακή ΑΟΖ.

Απλώς, το Τουρκικό σκάφος συνεχίζει τις έρευνες στην οριοθετημένη από την τουρκική παράνομη Navtex θαλάσσια περιοχή. Συνεχίζει να «σκανάρει» τον βυθό, όπως ακριβώς είχε δηλώσει ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ.

Το Τουρκικό σκάφος θα παραμείνει στην Ελληνική Υφαλοκρηπίδα μέχρι τις 23 Αυγούστου και αμέσως μετά με πιέσεις του Βερολίνου έχει ζητηθεί-απαιτηθεί από την Ελλάδα να ξεκινήσει «διάλογο» με την Τουρκία για το μέλλον του Ελληνικού πλούτου.

-διαφ.-

Το Oruc Reis συνεχίζει να συνοδεύεται από Τουρκικά πολεμικά πλοία, αλλά η φρεγάτα «Κεμάλ Ρέις» αποχώρησε και βρίσκεται μαζί με το «Μπαρμπαρός», το οποίο διεξάγει έρευνες Ανατολικά της κατεχόμενης Αμμοχώστου, όπως γνωστοποίησε χθες το Τουρκικό Υπουργείο Άμυνας μέσω σχετικής ανακοίνωσης.

Σημειώνεται ότι η επιστροφή του «Oruc Reis» εντός των ορίων της Ελληνικής Υφαλοκρηπίδας γίνεται μόλις λίγες ώρες μετά από την συνάντηση του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στη Δομινικανή Δημοκρατία.

«Συζητήσαμε με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Δομινικανή Δημοκρατία σήμερα, σχετικά με την επείγουσα ανάγκη μείωσης της έντασης στην Αν. Μεσόγειο», έγραψε o Μάικ Πομπέο στο twitter.

Πηγή: europost.gr