Της σύνταξης του europost.gr

Ραγδαίες ανατροπές συντελούνται τις τελευταίες ώρες, με επίκεντρο την κρίση στην Λιβύη. Σύμφωνα με αξιόπιστες διεθνείς διπλωματικές πηγές του europost.gr, όλα δείχνουν ότι ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν κατόρθωσε να πείσει τον Βλαντιμίρ Πούτιν να εξασκήσει όλη την επιρροή που έχει στον στρατάρχη Χαφτάρ, για να υπάρξει κατάπαυση του πυρός, προκειμένου να διασωθεί η κυβέρνηση των ανδρεικέλων της Άγκυρας, υπό τον Φαγέζ αλ Σάρατζ, που έχει περικυκλωθεί από τα στρατεύματα του Χαφτάρ στην Τρίπολη.

Ταυτόχρονα, με πρωτοβουλία της Γερμανίας και μετά από παρέμβαση του Πούτιν προς την Μέρκελ, συγκαλείται έκτακτη διάσκεψη στο Βερολίνο, με σκοπό να σταματήσει ο εμφύλιος πόλεμος στη Λιβύη και να συγκροτηθεί κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας, με τη συμμετοχή πολιτικών εκπροσώπων και των δύο αντιμαχομένων στρατοπέδων.

Στη διάσκεψη αυτή δεν έχει απαιτήσει μέχρι τώρα η Ελληνική κυβέρνηση να συμμετάσχει και η Ελλάδα, με άμεση συνέπεια να θεωρείται -μέχρι τώρα τουλάχιστον- δεδομένη η απουσία της χώρας μας και εξίσου δεδομένος, βεβαίως, ο καθοριστικός ρόλος που θα έχει η Τουρκία.

Υπό το πρίσμα αυτών των ραγδαίων εξελίξεων, ο Ερντογάν επιτυγχάνει να διασώσει τον πρωθυπουργό – ανδρείκελο της Τουρκίας Σάρατζ και ως εκ τούτου να διατηρήσει σε ισχύ την παράνομη Τουρκο-λιβυκή συμφωνία για τις θαλάσσιες ζώνες, η οποία καταπατάει με βάναυσο τρόπο κυριαρχικά δικαιώματα της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Η μεταβολή της στάσης της Ρωσίας

Η Μόσχα εμμέσως, πλην σαφώς, αναγνώρισε το φιλοτουρκικό καθεστώς της Λιβύης και την ηγεσία του Φαγιέζ Σαράτζ, κάτι που σημαίνει ότι αποδέχονται και τις δικαιοπραξίες της εν λόγω κυβέρνησης, όπως την υπογραφή της αναγνώρισης της τουρκικής ΑΟΖ που «καταπίνει» το νησιωτικό σύμπλεγμα της Μεγίστης, αλλά και την ελληνική υφαλοκρηπίδα της Κρήτης, της Καρπάθου και της Ρόδου.

Ο Λεβ Ντενγκόφ, επικεφαλής της Ρωσικής Ομάδας Επικοινωνίας για το εσωτερικό της Λιβύης, ανακοίνωσε ότι «Ο πρωθυπουργός της Λιβύης και επικεφαλής της κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας, Φαγιέζ Σαράτζ, μετά από την Ιταλία, θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στην Κωνσταντινούπολη, όπου θα συναντηθεί με τον Τούρκο πρόεδρο Ρεζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προκειμένου να συζητήσουν την κατάσταση στη Λιβύη, Μίλησα με εκπροσώπους του πρωθυπουργού της χώρας οι οποίοι και μου το επιβεβαίωσαν».

Η Μόσχα είχε βολιδοσκοπήσει την Αθήνα αν προτίθετο να αποσύρει την αναγνώριση στην κυβέρνηση του Φαγιέζ Σαράτζ και να προχωρήσει σε αναγνώριση της κυβέρνησης του Χαλίφα Χαφτάρ, αλλά η κυβέρνηση αρνήθηκε να το πράξει.

Οπότε η Μόσχα θεώρησε ότι είχε «τα χέρια λυμένα» να προχωρήσει σε συμφωνία με την Τουρκία, για να προχωρήσει σε συμφωνία με την Άγκυρα, η οποία εμμέσως αναγνώρισε όχι μόνο την κυβέρνηση Φ.Σαράτζ, αλλά και την συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης για την ΑΟΖ.

Η εξέλιξη είναι άκρως αρνητική, αφού η Ρωσία, χαρακτηρίζει «πρωθυπουργό της Λιβύης» τον Φ.Σαράτζ και φαίνεται ότι στο πλαίσιο της συμφωνίας Ρωσίας-Τουρκίας για την Λιβύη (στις 8 Ιανουαρίου, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Τούρκος ομόλογός του, Ρ.Τ.Ερντογάν, συμφώνησαν σε μια κοινή στάση και κάλεσαν τις αντιμαχόμενες πλευρές να προχωρήσουν σε ανακωχή, από τα μεσάνυχτα της 12ης Ιανουαρίου), υπήρξε από την πλευρά της Μόσχας αναγνώριση της κυβέρνησης Σαράτζ, την οποία μέχρι πρόσφατα επιχειρούσαν να ανατρέψει.

Στο πλαίσιο αυτό ο διοικητής του ρωσικού σώματος εθελοντών Wagner Group, προειδοποίησε τον επικεφαλής του Λιβυκού Εθνικού Στρατού, στρατηγό (ή στρατάρχη) Χαλίφα Χαφτάρ ότι θα αποχωρήσει, προκειμένου να τον πείσει να προσέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, κάτι που εν τέλει ανακοίνωσε αργά χθες τη νύχτα ο επικεφαλής του LNA.

Αργά το Σάββατο, οι δυνάμεις του Χαλίφα Χαφτάρ, ανακοίνωσαν την κατάπαυση του πυρός από τα μεσάνυχτα (Κυριακή 00:00 τοπική ώρα, Σάββατο 22:00 GMT).
Τώρα η Μόσχα προσπαθεί να πείσει τον Χ.Χαφτάρ να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να αποδεχθεί την κοινή διακυβέρνηση της χώρας από κυβέρνηση «εθνικής συμμαχίας».

Hδη «έχει τραβήξει το χαλί κάτω από τα πόδια» του Χ.Χαφτάρ με τον Λεβ Ντένγκοφ (φωτό επάνω με τον στρατηγό Χαφτάρ) να δηλώνει την περασμένη Τετάρτη ότι «Η έναρξη της κατάπαυσης του πυρός στη Λιβύη εξαρτάται από τον Χαλιφά Χάφταρ, καθώς αυτός ξεκίνησε την επίθεση»!

Πηγή: europost.gr