Ανησυχία για την προστασία των μαθητών ειδικών σχολείων από την πανδημία, προκάλεσε η είδηση θανάτου ενός παιδιού που άφησε την τελευταία του πνοή χτυπημένο από κορωνοϊό.

Ο μαθητής που φοιτούσε σε ειδικό σχολείο στον Πειραιά παρέμεινε στο σπίτι του από τις 12 Φεβρουαρίου λόγω άλλης ασθένειας, όμως 10 μέρες μετά εμφάνισε συμπτώματα κορωνοϊού και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο όπου διασωληνώθηκε. Ο μαθητής που έπασχε από αυτισμό και υποκείμενα νοσήματα τελικά άφησε την τελευταία του πνοή στις 4 Μαρτίου.

Ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Πειραιά, Ηλίας Πατίδης μίλησε στο ethnos.gr με αφορμή τον θάνατο του παιδιού και υπογράμμισε ότι δεν έχουν ληφθεί απαραίτητα μέτρας προστασίας στα ειδικά σχολεία: «Ανεξάρτητα από την επιβαρυμένη υγεία του μαθητή, υπάρχουν κι άλλα ζητήματα που πρέπει να εξεταστούν και τα οποία δυστυχώς έρχονται στην επιφάνεια έπειτα από τέτοια τραγικά περιστατικά. Δεν γίνεται να κάνουμε ότι δεν τρέχει τίποτα. Κρατάνε τα Ειδικά Σχολεία ανοιχτά, αλλά τι μέτρα έχουν παρθεί για την αποσυμφόρηση των δρομολογίων μεταφοράς των μαθητών, για να μειωθεί ο συγχρωτισμός παιδιών από διαφορετικές περιοχές και από διαφορετικά σχολεία; Τι μέτρα έχουν παρθεί για να προσληφθεί επιπλέον προσωπικό για να μειωθούν οι μαθητές ανά ομάδα, να αξιοποιηθούν τα κλειστά σχολεία, κάθε υποδομή για να μην συγχρωτίζονται μαθητές και εργαζόμενοι; Για να προσληφθεί επιπλέον, προσωπικό σχολικών νοσηλευτών και για να καλύπτονται τα υγειονομικά πρωτόκολλα;» τόνισε.

Σύμφωνα μάλιστα με τον πρόεδροτης ΕΛΜΕ δεν πραγματοποιούνται αρκετά τεστ: «Κρατάνε τα Ειδικά Σχολεία ανοιχτά, αλλά τεστ πραγματοποιούνται περίπου μία φορά το μήνα στο συγκεκριμένο σχολείο. Συγκεκριμένα, τεστ πραγματοποιήθηκαν τέλη Γενάρη και τέλη Φλεβάρη. Στο μεταξύ, το παιδί νόσησε και κατέληξε», σχολίασε.

Απεργία 24 ωρών – «Είναι ντροπή!»
Την ίδια στιγμή, η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος προκήρυξε απεργία 24 ωρών και συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Παιδείας, με αιτήματα να ληφθούν ουσιαστικά μέτρα για τους μαθητές: «Η εξοργιστική αδιαφορία του Υπουργείου Παιδείας έχει αφήσει, παιδιά και εκπαιδευτικούς, ανοχύρωτους, χωρίς προστασία, στο έλεος της εξέλιξης της πανδημίας! Είναι ντροπή να μιλάει για δήθεν πρόταξη των εκπαιδευτικών της Ειδικής Αγωγής στον εμβολιασμό και ακόμα να μην έχει γίνει ούτε ένα (!) εμβόλιο. Είναι απαράδεκτο ακόμα και τώρα να μη γίνονται μαζικά και επαναλαμβανόμενα τεστ μέσα στα Ειδικά Σχολεία. Δεν μπορεί να κρυφτεί πίσω από κανένα αφήγημα περί ατομικής ευθύνης η κρατική ανευθυνότητα και αναλγησία ούτε μπορεί η κυβέρνηση να ασκεί μια καθαρά επικοινωνιακή πολιτική κάθε μέρα από τα συστημικά Μ.Μ.Ε.» αναφέρουν μεταξύ άλλων στα αιτήματά τους και ζητούν:

Να προταχθούν οι εκπαιδευτικοί στους μαζικούς εμβολιασμούς, με προτεραιότητα τους εργαζόμενους στα Ειδικά σχολεία!
Να διενεργούνται μαζικά, περιοδικά τεστ ώστε να ελέγχεται η διασπορά. Σε περίπτωση επιβεβαιωμένου κρούσματος να γίνονται οι αναγκαίες ιχνηλατήσεις και να λαμβάνεται μέριμνα για τη φροντίδα των πασχόντων.
Να υπάρξει μέριμνα για την πρόσληψη επιπλέον προσωπικού στην κατεύθυνση της μείωσης του αριθμού των μαθητών ανά ομάδα και της τήρησης όλων των υγειονομικών πρωτοκόλλων.
Να γίνεται αυστηρός έλεγχος από την Περιφέρεια για το εάν τηρούνται τα υγειονομικά πρωτόκολλα στη μεταφορά των μαθητών.
Να αυξηθούν τα δρομολόγια ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος.
Για όσους μαθητές αναστέλλεται η εκπαιδευτική διαδικασία είτε λόγω αναστολής λειτουργίας του σχολείου, είτε λόγω σοβαρών προβλημάτων, με ευθύνη του Υπουργείου να συνεχίζονται οι αναγκαίες δωρεάν επιστημονικές παρεμβάσεις»

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο GOOGLE NEWS


Πηγή: europost.gr