Οι Ηνωμένες Πολιτείες προέτρεψαν το Πακιστάν να αναθεωρήσει τους αυστηρούς νόμους περί βλασφημίας της χώρας μια ημέρα αφότου ένας Αμερικανός πολίτης που κατηγορείται ότι τους παραβίασε πυροβολήθηκε θανάσιμα σε δικαστήριο.

Η άγρια ​​δολοφονία έφερε στο επίκεντρο τους μεσαιωνικούς νόμους περί βλασφημίας του Πακιστάν, για τους οποίους οι επικριτές λένε ότι χρησιμοποιούνται συχνά για να διώκουν και να εκφοβίζουν οι αρχές μέλη θρησκευτικών μειονοτήτων.

διαφ.

Ο Αμερικανός, Ταχμάντ Αχμάντ Νάσεμ, 57 ετών, δικάστηκε στη βορειοδυτική πακιστανική πόλη Πεσαβάρ με την κατηγορία ότι είχε ισχυριστεί ότι ήταν προφήτης. Ο κ. Νάσεμ πυροβολήθηκε έξι φορές την Τετάρτη από έναν νεαρό άνδρα τον οποίο οι αρχές αναγνώρισαν μόνο ως Faisal, 19 ετών.

«Εκφράζουμε τα συλλυπητήριά μας στην οικογένεια του Ταΐρ Νάσεμ, του Αμερικανού πολίτη που σκοτώθηκε σήμερα μέσα σε μια δικαστική αίθουσα στο Πακιστάν», δήλωσε την Πέμπτη το Γραφείο του Υπουργείου Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών. «Προτρέπουμε το Πακιστάν να αναλάβει άμεση δράση και να επιδιώξει μεταρρυθμίσεις που θα αποτρέψουν μια τέτοια επαίσχυντη τραγωδία να ξανασυμβεί».

Ο κ. Νάσεμ κατηγορήθηκε για βλασφημία το 2018 με κατηγορίες που επέβαλαν κυρώσεις από πρόστιμα έως θάνατο.

διαφ.

Η βλασφημία είναι ένα εξαιρετικά εύφλεκτο και ευαίσθητο θέμα στο Πακιστάν, με απλές φήμες ότι το Ισλάμ έχει προσβληθεί να εγείρουν τα αισθήματα του λαού. Η κυβέρνηση δεν έχει εκτελέσει ποτέ κανέναν σύμφωνα με τους νόμους περί βλασφημίας, αλλά οι άνθρωποι που κατηγορούνται για αυτό σκοτώνονται συχνά από όχλους ακόμη και πριν η αστυνομία να αναλάβει δράση, λένε ομάδες υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Λίγο μετά τη δολοφονία του κ. Νάσεμ, ένα βίντεο του ενόπλου κοινοποιήθηκε ευρέως στα κοινωνικά μέσα. Τον έδειξε να κάθεται σε ένα παγκάκι ενώ κρατούταν από αστυνομικούς και ακουγόταν να λέει ότι ο Προφήτης Μωάμεθ του είπε σε ένα όνειρο να σκοτώσει τον κ. Νάσεμ.

«Είναι εχθρός του Ισλάμ», ακούγεται να λέει ο ένοπλος για τον κ. Νάσεμ. «Είναι εχθρός του Πακιστάν.»

Πηγή: europost.gr