Οργή προκαλούν οι ντροπιαστικές εικόνες στο Αττικό νοσοκομείο μετά την χθεσινή εφημερία, με τους ασθενείς να στοιβάζονται σε ράντζα στους διαδρόμους, την ώρα που η κυβέρνηση διαμήνυε ότι το ΕΣΥ θα στηριχθεί από τον… ιδιωτικό τομέα!

Ωστόσο η δραματική κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία της χώρας, αλλά και το έγγραφο το οποίο εστάλη από την ΓΓ Υπηρεσιών Υγείας, καταρρίπτουν το αφήγημα για δήθεν ενίσχυση του ΕΣΥ μέσω ιδιωτικών κλινικών. Όπως αποδείχτηκε, ο ιδιωτικός τομέας λαμβάνει «ζεστό» χρήμα για να θέτει κριτήρια στη νοσηλεία ασθενών, διαλέγοντας να περιθάλψει μόνο τα «ελαφριά» περιστατικά.

«Που είναι αλήθεια ο ιδιωτικός τομέας;»
Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος περιγράφοντας την κατάσταση που επικρατεί στο Αττικό Νοσοκομείο τονίζει: «Όποιος μιλάει για το τέλος της πανδημίας, για τις αντοχές του συστήματος υγείας καλό είναι να επισκεφθεί σήμερα το ΑΤΤΙΚΟ μετά από εφημερία. Έγιναν 213 εισαγωγές συνολικά εκ των οποίων 71 ασθενείς με κορωνοϊό. Αναπτύχθηκαν 101 ράντζα. Νοσηλεύονται 166 ασθενείς με κορωνοϊό. Γεμάτα όλα. 10 ασθενείς με κορωνοϊό που εισήχθησαν βρίσκονται ακόμη στα ΤΕΠ δεν υπάρχει κρεβάτι κενό» σημειώνει και αναρωτιέται: «Που είναι αλήθεια ο ιδιωτικός τομέας; Έγιναν 310 προσελεύσεις περιστατικών κορωνοϊού. Σακούλες έξω από τα εργαστήρια γεμάτες με δείγματα για μοριακό τεστ κορωνοϊού. Που είναι η πρωτοβάθμια; Ασθενείς στα ΤΕΠ με κορωνοϊό που εισήχθησαν και δεν υπάρχει κρεβάτι να νοσηλευτούν. Τραγικές καταστάσεις».

Αξίζει να σημειωθεί, ότι μετά την εγκύκλιο με τα κριτήρια εισαγωγής στις ιδιωτικές κλινικές που ήρθε στο «φως», η γιατρός του νοσοκομείου Νίκαιας Μαίρη Αγρογιάννη κατήγγειλε ότι 17 ασθενείς παραμένουν σε φορεία εξαιτίας της έλλειψης κλινών αλλά και της άρνησης των ιδιωτικών κλινικών να τους δεχτούν επειδή νοσούν βαριά.

Τα κριτήρια που έθεσαν οι κλινικάρχες
«Κριτήρια Εισαγωγής: μπορούν να διακομιστούν νοσηλευόμενοι ασθενείς ή ασθενείς του ΤΕΠ, οι οποίοι χρήζουν νοσηλείας, χωρίς την παρουσία σημείων ή συμπτωμάτων πολύ σοβαρής νόσου που μπορεί να οδηγήσουν άμεσα σε ανάγκη για μηχανική υποστήριξη αναπνοής. Εξαιρούνται επίσης ασθενείς που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης από άλλη ειδικότητα, όπως χειρουργικοί ασθενείς, ασθενείς με οξύ έμφραγμα μυοκαρδίου, έγκυοι, ασθενείς σε τεχνητό νεφρό κλπ» αναφέρεται στην εγκύκλιο.

Πηγή: europost.gr