Λίγες ώρες μετά το ελληνικό διάβημα οι Τούρκοι συνεχίζουν απτόητοι τις προκλήσεις

Απτόητοι συνεχίζουν τις προκλήσεις πάνω από το Αιγαίο οι Τούρκοι, λίγες ώρες μετά το ελληνικό διάβημα στην Άγκυρα για τις δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων που αμφισβητούν την κυριαρχία των ελληνικών νησιών.

Στις 47 ανήλθαν οι τελευταίες παραβιάσεις από 27 τουρκικά αεροσκάφη εκ των οποίων τα 10 οπλισμένα. Ανάμεσα τους δύο μη επανδρωμένα και δύο κατασκοπευτικά.
Σε δέκα σχηματισμούς πέταξαν εννιά ζευγάρια που αποτελούνταν από δύο F-16 και ένα ζευγάρι που αποτελούνταν από τέσσερα F-16.

Επίσης καταγράφηκαν 18 παραβάσεις του ελληνικού FIR και επτά εμπλοκές. Σημειώνεται πως μεμονομένα πέταξαν 2 UAV, ένα δικινητήριο στροβιλοελικοφόρο και δύο αεροσκάφη ηλεκτρονικού πολέμου. Τα αεροσκάφη αναχαιτίστηκαν από ελληνικά αεροσκάφη.

Διάβημα της Αθήνας στην Άγκυρα
Το σκηνικό έντασης πάνω από το Αιγαίο στήθηκε μετά το διάβημα διαμαρτυρίας του υπουργείου Εξωτερικών προς την Τουρκική πλευρά ως αντίδραση στις παράνομες και ανυπόστατες αιτιάσεις για την κυριαρχία ελληνικών νησιών.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, το υπουργείο Εξωτερικών υπογράμμισε στην τουρκική πλευρά την «έντονη δυσαρέσκεια της Ελλάδας, καθώς και την διαμαρτυρία της για τις πρόσφατες δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων, οι οποίοι αμφισβήτησαν την Ελληνική κυριαρχία επί των νησιών του Αιγαίου, αιτιάσεις που βεβαίως απορρίπτει η Ελληνική πλευρά ως παράνομες και ανυπόστατες».

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι οι δηλώσεις «δεν είναι απλώς αντιπαραγωγικές, αλλά αποτελούν κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικής συμπεριφοράς».

«Οξύμωρο των τουρκικών θέσεων, καθώς η τουρκική πλευρά επικαλείται συνεχώς το Διεθνές Δίκαιο, την στιγμή κατά την οποία το παραβιάζει κατάφορα», τονίζουν οι ίδιες πηγές.

Στο πλαίσιο αυτό έγινε σαφής αναφορά στο casus belli, στο τουρκο-λιβυκό «μνημόνιο», «Γαλάζια Πατρίδα» και ούτω καθεξής.

Την ίδια ώρα το ΥΠΕΞ έδωσε σχετικές οδηγίες προς τις ελληνικές πρεσβείες στα Κράτη Μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του ΝΑΤΟ και των Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ να προβούν σε σχετική ενημέρωση για την κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικής συμπεριφοράς.

Παρόμοια ενημέρωση θα γίνει και προς τις ηγεσίες των ανωτέρω Οργανισμών.

Η απειλή της Ελληνικής κυριαρχίας
Είναι προφανές ότι η Τουρκία αναζητά στοιχεία ελληνικής «παραβατικότητας» σε ζητήματα όπως η αποστρατικοποίηση των νησιών του Αιγαίου, σε μια προσπάθεια να κατοχυρώσει τη δική της αντίληψη για τη διαπραγμάτευση. Και είναι αλήθεια πως το κάνει μεθοδικά… τρεις τουρκικές επιστολές στον ΟΗΕ και συνεχείς δηλώσεις της τουρκικής ηγεσίας, κυρίως από Ερντογάν, Ακάρ και Τσαβούσογλου, που συνδέουν την αποστρατικοποίηση των νησιών του Αιγαίου με την ελληνική κυριαρχία.

Ο υπουργός Εξωτερικών φρόντισε να δώσει την πρώτη δυναμική απάντηση μιλώντας στο Νορβηγικό Ίδρυμα Διεθνών Σχέσεων, σε ανοιχτή συζήτηση με θέμα: «Η εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο».

Ο κ. Δένδιας ανέφερε πως «η Τουρκία με συγκεκριμένες παραβατικές ενέργειες που είχαν ως αποκορύφωμα το τουρκολιβυκό μνημόνιο, επιλέγει να αγνοεί το διεθνές δίκαιο της θάλασσας και απειλεί τη χώρα μας από το 1995 με casus belli», ενώ έδειξε στους παρευρισκόμενους το σημείο του χάρτη, όπου πλοία του τουρκικού πολεμικού ναυτικού παρενόχλησαν το ιταλικών συμφερόντων πλοίο Nautical Geo, το οποίο πραγματοποιούσε σεισμικές έρευνες για λογαριασμό της ΕΕ, με βάση το σχέδιο του East Med. Το γεγονός αυτό είναι αχαρακτήριστο, τόνισε ο Έλληνας υπουργός. Η Τουρκία αποκαλεί την κατάσταση αυτή «νομιμότητα», είπε χαρακτηριστικά.

Πηγή: europost.gr