Σκηνές χάους επικράτησαν στο αεροδρόμιο της Ζακύνθου, όπου μετανάστες από την Κούβα προσπαθούν να ταξιδέψουν προς την Ιταλία προκειμένου να ζητήσουν άσυλο, καθώς η χώρα τους βιώνει την χειρότερη οικονομική κρίση από το 1993, ενώ η κατάσταση που επικρατεί είναι έκρυθμη, με αντικυβερνητικές διαδηλώσεις να πραγματοποιούνται καθημερινά.

Άνδρες της αστυνομίας τους ζητούν να τους ακολουθήσουν προκειμένου να επιβιβαστούν στα λεωφορεία και να φιλοξενηθούν σε ξενοδοχεία, ωστόσο οι μετανάστες αρνούνται και φοβούνται μη χάσουν την πτήση για Ιταλία. Σε βίντεο που έχει ανέβει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αστυνομικοί φαίνονται να τους τραβούν από τα πόδια και να τους σέρνουν, ενώ γυναίκες -ανάμεσα τους εγκυμονούσες- και παιδιά ακούγονται να κλαίνε και να φωνάζουν.

Οι Κουβανοί αρνούνται να δώσουν τα στοιχεία τους στους αστυνομικούς, ενώ οι άνδρες της ΕΛ.ΑΣ. προσπαθούν να διαπιστώσουν εάν οι μετανάστες έχουν νόμιμα έγγραφα για να εισέλθουν στην Ιταλία. Έως τώρα έχουν πραγματοποιηθεί 91 συλλήψεις Κουβανών μεταναστών, με τους αστυνομικούς να διερευνούν εάν υπάρχει διεθνές κύκλωμα πίσω από την μετακίνησή τους.

Οι μετανάστες πίστευαν ότι οι έλεγχοι είναι πιο χαλαροί στη Ζάκυνθο και ότι θα κατάφερναν να περάσουν στην Ιταλία, καθώς τις τελευταίες ημέρες, πολλοί συμπατριώτες τους κατάφεραν να φτάσουν στη Μόσχα μέσω απευθείας πτήσης. Από εκεί μετακινήθηκαν προς τη Σερβία όπου τους περίμεναν λεωφορεία με τα οποία κατάφεραν να φτάσουν στην Ελλάδα.

Σχεδόν 90 από τους 210 Κουβανούς μετανάστες που είχαν αγοράσει εισιτήρια για την απογευματινή πτήση της Ryan Air από Ζάκυνθο προς Μπέργκαμο- Μιλάνο δεν είχαν βίζα και διαβατήρια, με αποτέλεσμα να ενημερωθούν οι Αρχές.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο GOOGLE NEWS


Πηγή: europost.gr