Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, έγιναν αρκετά τηλεφωνήματα από το πρωθυπουργικό γραφείο προς υφυπουργούς που βρίσκονται υπό μετακίνηση ή επίκειται να αναλάβουν καθήκοντα. Οι πληροφορίες αναφέρουν, ότι θα υπάρξουν περιορισμένες αλλαγές, οι οποίες θα αφορούν συγκεκριμένα πρόσωπα που θα λάβουν θέσεις υφυπουργών.

Υπουργός ο Πάνος Τσακλόγλου;

διαφ.

Ο καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, επικεφαλής του ΣΟΕ (Συμβούλιο Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων), επί υπουργίας Γ. Στουρνάρα, Πάνος Τσακλόγλου αναμένεται να αναλάβει υπουργείο, σύμφωνα με πληροφορίες.

Παράλληλα, ο υφυπουργός Δημοσιονομικής Πολιτικής, Θεόδωρος Σκυλακάκης, αναμένεται να αναβαθμιστεί σε αναπληρωτή υπουργό, ενώ ίσως το ίδιο ισχύει και για τον υφυπουργό Ανάπτυξης, Νίκο Παπαθανάση, για θέματα εμπορίου.

Παράλληλα, θα καλυφθούν τα κενά του Δημήτρη Κράνη (παραιτήθηκε από τη θέση του υφυπουργού Δικαιοσύνης) και του Γεράσιμου Θωμά (παραιτήθηκε από τη θέση του υφυπουργού Περιβάλλοντος). Για τη θέση του τελευταίου, υπάρχουν αρκετές πιθανότητες να δούμε την Αλεξάνδρα Σδούκου, νυν γενική γραμματέα του υπουργείου Ενέργειας και Φυσικών Πόρων.

διαφ.

Επίσης, αναμένεται να έχουμε αρκετές αλλαγές στις θέσεις των γενικών γραμματέων της κυβέρνησης, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ως δεδομένη την απομάκρυνση του Κώστα Λούλη, γ.γ. Τουρισμού. Σε κάθε περίπτωση, δεν θα έχουμε αύξηση των υφυπουργών της κυβέρνησης, ενώ δεν αποκλείεται να έχουμε τελικά και μείωσή τους.

Πέτσας: Διορθωτικές κινήσεις, όχι ανασχηματισμός

Πάντως, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 είπε ότι δεν γίνεται ανασχηματισμός. «Ο πρωθυπουργός είπε πως πρόκειται για διορθωτικές κινήσεις. Οι όποιες κινήσεις κάνει ο πρωθυπουργός τις επόμενες ημέρες δεν θα συνιστούν ανασχηματισμό, αλλά ενίσχυση του κυβερνητικού έργου» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Το Ταμείο Ανάκαμψης και οι αλλαγές στην κυβέρνηση
Η συμφωνία στις Βρυξέλλες των «27» της ΕΕ για το Ταμείο Ανάκαμψης και η εξασφάλιση 72 δισεκατομμυρίων ευρώ για την Ελλάδα ουσιαστικά καθόρισε και τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, γνωρίζοντας πως δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για καθυστερήσεις, θα προχωρήσει άμεσα σε κινήσεις για την ταχύτατη εκπόνηση του σχεδίου που θα κατατεθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 15 Οκτωβρίου. Αυτό επισπεύδει και τις αλλαγές προσώπων στην κυβέρνηση που θα κληθούν να ακολουθήσουν τον κυβερνητικό σχεδιασμό.

Ο Στέλιος Πέτσας κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών υπενθύμισε ότι ήδη ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, έχει προχωρήσει «στη συγκρότηση ενός ευέλικτου σχήματος για την κατάρτιση του σχεδίου που θα υποβάλουμε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στη συνέχεια για την παρακολούθηση της εφαρμογής του».

Πρόκειται για μία πενταμελή Εκτελεστική Επιτροπή στη Γραμματεία της Κυβέρνησης, την οποία θα στελεχώνουν ο υφυπουργός Δημοσιονομικής Πολιτικής Θ. Σκυλακάκης (θεωρείται πολύ πιθανή η αναβάθμισή του από υφυπουργό σε αναπληρωτή υπουργό), ο υφυπουργός Συντονισμού του Κυβερνητικού Εργου Ακης Σκέρτσος, ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ Δ. Σκάλκος, ο προϊστάμενος του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού Αλ. Πατέλης, και ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων, Μ. Αργυρού.

Πηγή: europost.gr