Την απόφαση του τουρκικού ΣτΕ να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί σχολίασε η μουσουλμάνα, υποψήφια στις τελευταίες Ευρωεκλογές με τον ΣΥΡΙΖΑ, Ουφούκ Μουσταφά, με τους Τούρκους διαδικτυακούς της φίλους να αντιδρούν.

Αγία Σοφία αποτελεί μια πολύ πλούσια πολιτισμική κληρονομιά για όλη την ανθρωπότητα και θα έπρεπε να μας χωράει όλους, αντί να μετατρέπεται σε πόλο αντιπαράθεσης και σύγκρουσης θρησκειών, πολιτισμών και εξουσιών. Αυτό επισημαίνει σε ανάρτησή της στα κοινωνικά δίκτυα η δικηγόρος από την Κομοτηνή, Ουφούκ Μουσταφά, δραστήριο μέλος της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη.

Η κόρη του πρώην βουλευτή Μουσταφά Μουσταφά επισημαίνει την ιστορικότητα και την παγκόσμια ακτινοβολία του μνημείου, το οποίο λειτούργησε για παραπάνω από 900 χρόνια ως εκκλησία, σχεδόν 500 χρόνια ως τζαμί και για 85 χρόνια ως μουσείο και διατυπώνει την απογοήτευσή της για την απόφαση της τουρκικής πολιτικής ηγεσίας να τη μετατρέψει σε τζαμί, αναζωπυρώνοντας συγκρούσεις.

«Κρίμα, πολύ κρίμα για όλη την ανθρωπότητα..», καταλήγει η δήλωση, γραμμένη στην ελληνική και στην τουρκική γλώσσα.

Η ανάρτηση προκάλεσε την αντίδραση Τούρκων διαδικτυακών της φίλων, οι οποίοι με σχόλιά τους την επέκριναν για την παρέμβασή της. «Είναι λυπηρό που ένα αξιοσέβαστο άτομο σαν εσένα κάνει τέτοια δήλωση», έγραψε ένας εξ αυτών, κάτοικος Κωνσταντινούπολης. «Κρίμα για σένα κυρία», σχολίασε ένας δεύτερος.

Πηγή: europost.gr