Επίθεση στον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για την απόφαση του να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί, εξαπέλυσε ο συγγραφέας Ορχάν Παμούκ.

«Το 1934 ο ιδρυτής της Τουρκικής Δημοκρατίας, Κεμάλ Ατατούρκ μετέτρεψε την Αγία Σοφία από τζαμί σε μουσείο. Γιατί το έκανε αυτό; Επειδή ήθελε να πει στους σύγχρονους του και ιδιαίτερα στον δυτικό κόσμο ότι αυτή αποτελούσε τον μεγαλύτερο ναό των Χριστιανών Ορθόδοξων και ένα αριστούργημα της αρχιτεκτονικής. Τώρα θέλω να το μετατρέψω σε μουσείο για να πω στον υπόλοιπο κόσμο ότι εμείς οι Τούρκοι είμαστε κοσμικοί και ότι αποτελούμε κομμάτι της ευρύτερης κουλτούρας και πολιτισμού της Ευρώπης. Αυτή ήταν η απόφαση την οποία πήρε. Τώρα το αναιρούν»

«Αυτό απλώς δείχνει στον υπόλοιπο κόσμο εμείς οι Τούρκοι ότι δε σεβόμαστε πια τον κοσμικό χαρακτήρα του κράτους του Κεμάλ Ατατούρκ. Θέλουμε να είμαστε λαϊκιστές, να παίξουμε με το λαϊκό Ισλάμ και να δείξουμε στον υπόλοιπο κόσμο ότι δεν είμαστε πολύ ευχαριστημένοι με τη Δύση», είπε ο Ορχάν Παμούκ, προσθέτοντας:

«Αυτό δεν είναι ένα μήνυμα που μου αρέσει, το κριτικάρω αλλά με εκπλήσσει και ότι η αντιπολίτευση εδώ δεν αντιδρά, Γιατί λειτουργεί πιστεύοντας ότι πρόκειται για πολύ δημοφιλή απόφαση. Δυστυχώς, όντως πρόκειται για δημοφιλή απόφαση που αγκάλιασε ο τουρκικός λαός και η μοίρα της Αγίας Σοφίας θα πρέπει να κριθεί από τους Τούρκους. Αλλά είμαι κι εγώ Τούρκος πολίτης, και τόσο εγώ όσο και εκατομμύρια άλλοι στεκόμαστε ενάντια σε αυτήν την απόφαση γιατί είμαστε υπέρ του κοσμικού κράτους. Και πάλι δυστυχώς, η φωνή μας δεν ακούγεται»

«Ένας λόγος που αυτοί οι άνθρωποι δεν εκφράζουν την άποψη τους είναι επειδή δυστυχώς στην Τουρκία δεν υπάρχει ελευθερία λόγου. Επίσης ο κόσμος φοβάται να πει ότι εδώ πρόκειται για την κοσμική κληρονομιά του Κεμάλ Ατατούρκ, η οποία μας έκανε να ξεχωρίζουμε από άλλα μουσουλμανικά έθνη, στο ότι εμείς είμαστε κοσμικοί και ο υπόλοιπος κόσμος το γνώριζε αυτό. Όλοι οι Τούρκοι ακόμα και οι ψηφοφόροι του AKP ήταν υπερήφανοι γι’ αυτό το γεγονός. Αυτή την υπερηφάνεια μάς αφαιρούν τώρα. Το σχέδιο δηλαδή του Κεμάλ Ατατούρκ ότι μπορεί να είσαι ταυτόχρονα και κοσμικός και μουσουλμάνος», κατέληξε ο νομπελίστας συγγραφέας.

Πηγή: europost.gr