Σε ένα απίστευτο παραλήρημα προχώρησε ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ερντογάν, μιλώντας σε οπαδούς του και αναφερόμενος στην μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί: «Ο Μωάμεθ ο Πορθητής ήταν κυβερνήτης των Ορθοδόξων. Μας ανήκει η εκκλησία τους!», είπε κατά λέξη ο ηγέτης της σημερινής Τουρκίας, προδίδοντας -για μια ακόμη φορά- την εσωτερική λογική, με την οποία άλλαξε τον ιστορικό, μνημειακό, χαρακτήρα της Αγίας Σοφίας.

Η λογική του αυτή έχει να κάνει με την υπέρβαση του Κεμαλισμού και την εξαφάνιση της πολιτικής κληρονομιάς του Κεμάλ, τον οποίο ο Ερντογάν θέλει να επισκιάσει. Από τη στιγμή, λοιπόν, που ο Κεμάλ δημιούργησε στην Τουρκία το κοσμικό κράτος, ο Ερντογάν επιθυμεί να ιδρύσει μια νέα ‘Οθωμανική Αυτοκρατορία’, με Σουλτάνο, βεβαίως, τον ίδιο!

Ταυτόχρονα, επιδιώκει να στείλει ένα μήνυμα προς όλο τον μουσουλμανικό κόσμο, ότι ο ίδιος έχει την δύναμη να καταργεί τα διαχρονικά και οικουμενικά σύμβολα και μνημεία του Χριστιανισμού προς όφελος του Ισλάμ.

Έτσι, ο Τούρκος Πρόεδρος προσπαθεί να κάνει ένα ακόμη βήμα για να παρουσιάσει τον εαυτό του ως ηγέτη του παγκόσμιου Σουνιτικού Ισλάμ και να επεκτείνει την δική του πολιτική επιρροή όπου υπάρχουν μουσουλμανικοί Σουνιτικοί πληθυσμοί.

Πηγή: europost.gr