Μερικές ώρες πριν ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Άκης Σκέρτσος έκανε την απαραίτητη… προετοιμασία υπονοώντας ότι δεν πρόκειται όχι στις 16 Μαρτίου να λήξει το lockdown, αλλά ούτε και τέλος Μαρτίου. Τώρα, βάσει των όσων είπε, ξεφύγαμε από το μονότονο «οι επόμενες δύο εβδομάδες» και φτάσαμε στους επόμενους «δύο δύσκολους μήνες».

Μιλώντας για τα συνεχή περιοριστικά μέτρα σχολίασε: «Υπάρχουν κάποια θετικά στοιχεία τα οποία πρέπει να κρατήσουμε και να μας δώσουν δύναμη για να συνεχίσουμε τους επόμενους δύο δύσκολους μήνες», ενώ πρόσθεσε για να γίνει ακόμα πιο κατανοητό το πλάνο της κυβέρνησης: «Υπάρχει ανάγκη να βρίσκεται διαρκώς μια χρυσή ισορροπία μεταξύ των περιοριστικών μέτρων και των μικρών δόσεων ελευθερίας».

Κατά τα άλλα, είπε στον Alpha ότι το συμπέρασμα είναι πως τα περιοριστικά μέτρα κατά του κορωνοϊού αποδίδουν και σημείωσε ότι «η Ελλάδα τα έχει πάει καλύτερα από μεγάλες οικονομίες του Νότου».

«Ένα μεγάλο ευχαριστώ στους πολίτες για την υπομονή και τη συμμόρφωση που έχουν δείξει ένα χρόνο τώρα, με μέτρα περιοριστικά που έχουν βάλει “φρένο” στη ζωή μας. Όλοι έχουμε κουραστεί, όλοι αισθανόμαστε ότι μας “πνίγουν” τα μέτρα, αλλά τα μέτρα δουλεύουν. Η κούρασή μας θολώνει κάπως την κρίση μας αλλά τα μέτρα φέρνουν αποτέλεσμα -κι αυτό είναι μια νίκη, όχι κυβερνητική, είναι μια νίκη όλων των πολιτών», ανέφερε ακόμα.

Και κλασσικά στάθηκε στο τι γίνεται και στις άλλες χώρες: «Η Ελλάδα έχει να επιδείξει κάποια θετικά στοιχεία: είμαστε στην 23η θέση μεταξύ των 27 χωρών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως προς την απώλεια ζωών. Από την πρώτη στιγμή η κυβέρνηση είχε θέσει ως βασικό κριτήριο να σώσουμε όσες περισσότερες ζωές γίνεται (…) χάσαμε πολλούς συμπολίτες μας, αλλά ενώ οι υπόλοιπες χώρες έχουν περάσει από τρία κύματα, η Ελλάδα έχει αντιμετωπίσει ουσιαστικά ένα κύμα».

Για να προσθέσει: «Ο κόσμος δείχνει αίσθημα ευθύνης, δείχνει αίσθημα συμμόρφωσης, ταυτόχρονα όμως υπάρχει πολύ μεγάλη κόπωση. Είναι πολύ αναμενόμενη και λογική, κι εγώ προσωπικά έχω κουραστεί πολύ, όλοι μας έχουμε κουραστεί. Υπάρχει ανάγκη να βρίσκεται διαρκώς μια χρυσή ισορροπία μεταξύ των περιοριστικών μέτρων και των μικρών δόσεων ελευθερίας».

Σύμφωνα με τον Άκη Σκέρτσο «τα μέτρα που εξαντλούν τη δυναμική τους πρέπει να αντικαθίστανται από καινούρια μέτρα έτσι ώστε να μπορούν τα όργανα ελέγχου να πραγματοποιούν ουσιαστικούς ελέγχους. Γιατί την προηγούμενη περίοδο είχαμε φθάσει στο σημείο να λέμε ότι συμμορφωνόμαστε στα μέτρα και ότι κάνουμε ελέγχους, ενώ στην πραγματικότητα δεν συνέβαινε τίποτε από τα δύο. Υπήρχαν “τρύπες” στο σύστημα, τις οποίες εντοπίσαμε, τις οποίες εύλογα εκμεταλλεύονταν οι πολίτες, διότι το σύστημα τους έδινε τη δυνατότητα να τις εκμεταλλεύονται. Τώρα όμως, κλείσαμε τα “παραθυράκια”. Τα μέτρα αποδίδουν».

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο GOOGLE NEWS


Πηγή: europost.gr