Νέο τοπίο δημιουργείται από σήμερα για τους ανεμβολίαστους πολίτες καθώς από τις 06.00 το πρωί της Δευτέρας τέθηκαν σε ισχύ τα νέα μέτρα της κυβέρνησης για την αναχαίτιση της πανδημίας.

Με τα νέα μέτρα περιορίζονται σημαντικά οι χώροι που μπορούν να εισέλθουν οι ανεμβολιάστοι, ακόμη κι αν διαθέτουν rapid test. Εκτός από τους χώρους εστίασης, αποκλείονται πλέον και από σινεμά, θέατρα, συναυλίες σε κλειστούς χώρους, γυμναστήρια, μουσεία και γήπεδα.

Στόχος της κυβέρνησης είναι με την επέκταση των περιορισμών να μπει πριν από τα Χριστούγεννα ένα φρένο στην τεράστια διασπορά του ιού. Η χθεσινή επιδημιολογική εικόνα με τα 4.108 κρούσματα άνοιξε ένα μικρό παράθυρο αισιοδοξίας καθώς έπεσε στα επίπεδα της προηγούμενης Κυριακής (3.869) παρά το γεγονός ότι οι σκληροί δείκτες της πανδημίας (590 διασωληνωμένοι και 76 νέοι θάνατοι) είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένοι.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με εκτιμήσεις μελών της Επιτροπής και τα προγνωστικά μοντέλα οι διασωληνωμένοι ασθενείς θα αγγίζουν τους 800 στα μέσα Δεκεμβρίου.

Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση έχει καταστήσει σαφές ότι αν δεν υπάρξει αναχαίτιση της διασποράς τις επόμενες δύο εβδομάδες θα θέσει σε εφαρμογή ένα «plan Β» στο οποίο θα περιλαμβάνονται ακόμα μεγαλύτεροι περιορισμοί για τους ανεμβολίαστους όπως για παράδειγμα ο καθολικός αποκλεισμός τους από την εστίαση και ακόμα μεγαλύτεροι περιορισμοί για τις εκκλησίες.

Η κυβέρνηση έχει διαμηνύσει ότι η πολιτική της δεν έχει τιμωρητικό χαρακτήρα για τους ανεμβολίαστους ωστόσο είναι εμφανές ότι οι εισαγωγές στα νοσοκομεία και οι διασωληνώσεις τροφοδοτούνται από τις περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη. Σήμερα ανακοινώθηκε ότι από τους 590 ασθενείς που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, οι 490 (83.05%) είναι ανεμβολίαστοι και μόνο 100 (16.95%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.

Όπως είναι γνωστό τις επόμενες ημέρες ξεκινάει νέα διαφημιστική καμπάνια για τον εμβολιασμό αλλά και μια εκστρατεία που θα γίνει πόρτα – πόρτα για να ενισχυθεί η διαδικασία του εμβολιασμού.

Τα νέα μέτρα που ισχύουν από σήμερα Δευτέρα

Σύμφωνα με τα νέα μέτρα από σήμερα, Δευτέρα 22 Νοεμβρίου, επεκτείνεται το κυλιόμενο ωράριο σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και στους χώρους εργασίας το ωράριο θα ξεκινά από τις 07:00 έως τις 09:30.

Σε ό,τι αφορά στα καταστήματα λιανικού εμπορίου στα αστικά κέντρα, θα είναι ανοικτά από τις 10.00 το πρωί μέχρι τις 21.00 το βράδυ τις καθημερινές.

Το μέτρο αυτό δεν ισχύει για τα σούπερ μάρκετ, τα καταστήματα αγοράς τροφίμων (όπως κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, φούρνοι, ζαχαροπλαστεία και κάβες) και τα φαρμακεία.

Παράλληλα, περιορίζονται σημαντικά οι χώροι που μπορούν να εισέλθουν οι ανεμβολιάστοι, ακόμη κι αν διαθέτουν rapid test.

Εκτός από τους χώρους εστίασης, αποκλείονται πλέον και από σινεμά, θέατρα, συναυλίες σε κλειστούς χώρους, γυμναστήρια, μουσεία και γήπεδα.

Επίσης, οι πιστοί θα εισέρχονται στις εκκλησίες με την επίδειξη rapid test, εφόσον δεν έχουν εμβολιαστεί.

Αναλυτικότερα από τη Δευτέρα οι ανεμβολίαστοι θα μπορούν να εισέρχονται αποκλειστικά στους εξής χώρους:

– Kαταστήματα τροφίμων όπως σούπερ μάρκετ, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, φούρνοι, λαϊκές, ζαχαροπλαστεία κλπ.
– Φαρμακεία
– Μέσα Μαζικής Μεταφοράς αποκλειστικά για αστικές μετακινήσεις.

Για τα παιδιά ηλικίας από 4 έως 17 ετών υπάρχει η δυνατότητα πρόσβασης, σε όσους από τους προαναφερθέντες χώρους επιτρέπεται η παρουσία ανηλίκων, και μόνο εφόσον έχουν υποβληθεί σε αυτοδιαγνωστικό έλεγχο self-test εντός των τελευταίων 24 ωρών αντίστοιχα πριν από την παρουσία τους στο χώρο.

Για τα παιδιά ηλικίας μέχρι 4 ετών υπάρχει η δυνατότητα πρόσβασης χωρίς έλεγχο.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο GOOGLE NEWS


Πηγή: europost.gr